Witam. Jestem użytkownikiem D80 od około 1,5 roku. Wystąpił w dni dzisiejszym pewien problem ;/. Aparat zachowuje się dziwnie i spróbuje w jakiś sposób przybliżyć problem choć będzie to trudne. A wiec tak : obiektyw 70-200/2.8 VR działa bez żadnego zarzutu, ostrzy i robi cudne zdjęcia jak zawsze. Obiektyw 50mm/1.8 nie chce zrobić zdjęcia, AF szaleje, próbuje złapać ostrość, gdy złapie to po dociśnięciu przycisku nie robi zdjecia tylko znów zaczyna szaleć ;/. I teraz najciekawsza rzecz, obiektyw 25-70/2.8 D, działa, ale nie na wszystkich trybach pracy body. Gdy np ustawie opcje krajobrazu, i zrobie zdjęcie przez okno, to w 100% wszytskie są prześwietlone, i po zrobieniu takiego zdjęcia, wyskakuje Err. Co ciekawe zdjecia robione 25-70/2.8 D we wnętrzach w domu, są idealne, natomiast gdy jest już większy udział światła, są prześwietlone. Na trybie auto, sport, A, S aparat z podpiętym obiektywem dziala bez zarzutu. Wiem ze cały ten opis jest trudny do zrozumieniaale inaczej nie potrafie przedstawic problemu. Przez okres 1,5 roku nie miałem zadnych problemów z tym aparatem i obiektywami, zrobilem niespełna 15tys zdjęć i w dniu dzisiejszym wystąpił taki problem. Przeczyściłem styki w aparacie i obiektywach ale problem nie ustępuje. Jeśli trzeba wyśle zdjecia, tego samoego obiektu zrobionego na dwóch trybach ;/. Dziękuje z góry za odpowiedzi.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami