Szukaj
Chodzi o to że D700 nie ma tak jak odpowiednik Canona szkła przystosowanego do cyfry o ogniskowej np 24-105 lub lepiej 24-125 trudno podejść ogniskową 70mm jeśli kamerzysta ustawi się dwa metry czy trzy od pary młodej . Zmieniając obiektywy w trakcie przysięgi zwracasz uwagę . A co do wiedzy to obecnie powiedzenie - jajko mądrzejsze od kury byłoby tutaj obawiam sie najwłaściwsze . Zreszta pisz co chcesz przyszłość należy nie do mojego pokolenia . Grunt to dobre samopoczucie i wiara w nieomylność . Kończę pisanie w tym wątku . To do niczego nie prowadzi . W Krakowie istnieja naprawdę dobrzy fachowcy . Miałem przyjemnosc weryfikować opinie fachowca , biegłego sądowego . Do niczego nie mogłem sie przyczepić . Tutaj jednak pisanie zakończę i życzę sukcesów
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-01-2010 o 16:34
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
nie powiem, że miło mi się czytało ten wątek.
i ten.. D300 ma czyszczenie xD "pomylić się to rzecz ludzka"
Peace.
FX|D800|D700|2470|50 1.4G|85 1.8G|70200|SB900 | 910 + plecak i pierdoły
"The wicked flee when none pursueth..."
Ale to szkło jest f4... jeśli nie widzisz tutaj np przewagi jasnej stałki to nie mamy o czym rozmawiać - ja wiem że można przymykać i błyskać ale... stałki trzeba zmieniać bo tam nie ma żadnego zooma...Chodzi o to że D700 nie ma tak jak odpowiednik Canona szkła przystosowanego do cyfry o ogniskowej np 24-105
Zmieniając obiektywy w trakcie przysięgi zwracasz uwagę .Bardzo bym chciał aby któryś się wypowiedział tutaj czy nie zmienia szkieł podczas ceremoniiTo do niczego nie prowadzi . W Krakowie istnieja naprawdę dobrzy fachowcy
Doskonale się podsumowałeśGrunt to dobre samopoczucie i wiara w nieomylność![]()
![]()
Twoja wiara w nieomylność jest wręcz epicka
![]()
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Ja dorzuciłem i jestem zadowolony.
Kupiłem to szkło głownie z myślą o żonie i użytkowaniu rodzinno-imprezowym. Ale i ja je polubiłem. Głównie z powodu jakość zdjęć/ogniskowa/cena. Wg. mnie nie opłaca się go sprzedawać. A czy zostawić jako podstawowe? Z czasem zobaczysz czy ci to wystarcza. Ja je biorę przeważnie zawsze na zdjęcia i leży sobie leciutko w bereciku obok stałek i w razie czego gotowe jest do akcji gdyby zaszła taka potrzeba.
Zrobił się z tego straszny offtop, ale dobrze, że chociaż kolega Mariusz888 prostował wypowiedzi kolegi pawel1967,
bo to jakaś tajemna wiedza z ciemnogrodu płynęła. Nie chcę tu robić kolejnego wątku o wyższości FX nad DX (używam obu równolegle),
ale rzeczywiście wydaje mi się, że pomysł z dozbieraniem do D700 jest bardzo dobry, choć D300s da również autorowi wątku poczucie ogromnej
poprawy w komforcie pracy, szczególnie przy dynamicznych akcjach i w ciężkich warunkach oświetleniowych.
ps. co do wypowiedzi Pawla1967, to ja operuję tylko stałkami (na chwilę obecną nie mam żadnej dłuższej niż 90mm, a Sigmę 10-20 traktuję jako stałkę, gdyż używam tylko na 10mm);
Doświadczony fotograf powinien spokojnie dać sobie radę ze zmienianiem szkieł w czasie ceremonii,
która nie jest wydarzeniem obfitującym w dynamiczne i nieoczekiwane zwroty akcji (zazwyczaj)
Ja jeszcze doświadczony nie jestem, a spokojnie daję sobie radę z wyżej wymienioną czynnością
- inna sprawa, że uznałem, iż moim obowiązkiem jest posiadanie 2 puszek.
D700, D300 + MB-D10, N 14-24/2.8, N 35/2, N 50/1.4g, N 70-200/2.8 vrI N SB-900, S EF-500 DG SUPER, Mf 055xprob + 804rc2, Lowepro SR D550 AW
Skontaktuj się z nami