Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: D300 czy D300s

Domyślnie

Ciekaw jestem czy ksiądz chętnie poczeka na zmianę obiektytwów przez fotografa (24-70 na 70-200) ze dwa razy w czasie przysięgi . Przy okazji nawpuszczać można syfków widocznych już przy 5,6 na D700 na D300 przy przysłonie 16 . Trzeba brać pod uwagę zwiekszenie przysłony przy DX aby uzyskać głębię ostrości a to zabiera cenne sekundy itd , itd . Acha kolega stęplował dwieście zdjęć z Nikona D700 bo dostał się tam syfek nie muszę powtarzać jego soczystej mowy podczas tej czynności . D3 to reporterska maszyna ale do innej reporterki ręka by mi uschła na ślubie z takim ciężarku

Domyślnie

Proszę nawet nie kompromituj się dalej...
    czy ksiądz chętnie poczeka na zmianę obiektytwów przez fotografa (24-70 na 70-200)
    Po pierwsze ile znasz osób które do kościoła ciągną 70-200? Po drugie można wziąć ze sobą lekką stałeczkę np 85 czy 105mm... Po trzecie jako fotograf ślubny masz DWIE puszki a po czwarte jeśli nie umiesz przepinać szkieł to znów się powtórzę - kup 18-200... lustrzankę kupuje się dla wymiennej optyki a nie po to żeby "nie zmieniać szkieł bo syfków naleci".... dżizzzz a co maja powiedzieć fotografowie przyrody albo tacy co robią żużel i zmieniają szkła kiedy w około jest pełno kurzu i pyłu... a reporterzy, a ludzie którzy mają tylko stałki? Piszesz w 100% tak jak byś to wszystko wyczytał w necie bez żadnego poparcia doświadczeniem....
    Przy okazji nawpuszczać można syfków widocznych już przy 5,6 na D700 na D300 przy przysłonie 16
    ???? Wiesz w ogóle jak działa przysłona? I wiesz jak działa matryca? Bo chyba jednak nie wiesz... Jedyne wytłumaczenie jest takie że ktoś miałdużego syfa na matrycy w D700 a w D300 matryca była czysta.... a nie że na FX są same syfy na fotkach....
    Trzeba brać pod uwagę zwiekszenie przysłony przy DX aby uzyskać głębię ostrości a to zabiera cenne sekundy
    Czy Ty przypadkiem nie przeczysz sam sobie oraz prawdzie? Jakie znów cenne sekundy - czego? operowania aparatem? Jeśli dla Ciebie operowanie puszką i zmiana przysłony w niej jest czasochłonna - zaniechaj ślubów - bo minie Ci pół a będziesz szukał kółka nastaw
    D3 to reporterska maszyna ale do innej reporterki ręka by mi uschła na ślubie z takim ciężarku
    A D700 z gripem jest leżejsze dużo? A D300 z gripem jest dużo lżejsze? Chyba że dla Ciebie najlepszy ślubny aparat to D40 z kitem... - co to znaczy że D3 jest do "innej reporterki"? Nie wiedziałem że reportaże są różne... zawsze myślałem że reportaż to reportaż (nie ważne czy z wypadku czy ze ślubu) - bo jeśli dla Ciebie główna reporterska puszka nikona nie jest do reporterki to tym bardziej nie powinieneś tam iść z jakimkolwiek Nikonem....

Weź zamiast pisać dyrdymały i farmazony z kosmosu weź najpierw jakiś aparat do ręki i porób trochę zdjęć - bo na razie to piszesz jakieś bajki zasłyszane kompromitując się przy tym na całej linii...
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Aż się zacząłem bać o mój sprzęt , po tej lekturze

pozdr. arachiusz
    arachiusz.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arachiusz Zobacz posta
    Aż się zacząłem bać o mój sprzęt , po tej lekturze
    Chowaj go to próżniowego pudełka czym prędzej bo Ci tyle syfu naleci że nawet w wizjerze nie będziesz nic widział

Domyślnie

Zrobiłem w życiu juz kilka milonów zdjęć . Polemika nie ma sensu widzę że z kościoła zostałbyś usunięty przez księdza , choć goście mieliby nielada atrakcję a kamerzysta zgryz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel1967 Zobacz posta
    widzę że z kościoła zostałbyś usunięty przez księdza
    Oooo teraz to już pojechałeś "po bandzie" może to wyjaśnisz? Bo jeśli zostałbym wyrzucony z kościoła za przepinanie szkieł (co przy 2 puszkach też jest ograniczone bo tak często nie potrzeba) to wszyscy "stałkowcy" (choć nie tylko) lecą z kościoła masowo - a Canonierzy? Tam to dopiero dużo ludzi preferuje stałki... a tu od dziś nie wolno do kościoła wchodzić.... hahahaha

A może Ty po prostu musisz prosić księdza o wstrzymanie ceremonii bo szkło przepinasz?

Domyślnie

Należy swoimi działaniami nie powodować zamieszania . Nie zwracać ogólnej uwagi . Innej ogniskowej uzywasz do wąskich kadrów innej do szerokich . Kamerzysta zwykle stoi naprerzeciw pary młodej i musi mieć pole czystego ostrzału . Jeśli wejdę mu aby zrobić fotkę nakładanej obrączki lub bliski rzut twarzy będą niesnaski . Pozatym muszę ogniskować szybko i być jak najmniej widocznym . Zresztą po co ja to piszę . W czasach komuny był taki slogan . Skoro ktoś jest madrzejszy od Radia Moskwa należy pozwolić mu nadawać

Domyślnie

No dobra - ale co ma zmienianie obiektywów do wyboru puszki? O ile wiem - w D300 wymienia się tak samo jak w D700... przecież szkła nie zmieniasz jak dopiero dojdziesz na miejsce - jeśli znasz zasady panujące w kościele i przebieg ceremonii ślubnej to chyba możesz zaplanować czego kiedy używasz prawda? Po za tym nikt nie mówi że masz szkło zmieniać na ołtarzu będąc widocznym - równie dobrze za każdym razem możesz wychodzić z kościoła, obejść go w koło i wrócić prawda? Jeśli tylko zdążysz to będzie tak samo...
    Należy swoimi działaniami nie powodować zamieszania . Nie zwracać ogólnej uwagi
    A prosisz księdza żeby potrzymał Ci drugi obiektyw bo Ty teraz ten wypinasz i nie masz jak trzymać tamtego że powodujesz zamieszanie?
    Innej ogniskowej uzywasz do wąskich kadrów innej do szerokich
    Wwwooooowww - nie wiedziałem....
    Pozatym muszę ogniskować szybko i być jak najmniej widocznym
    Co to znaczy "szybko ogniskować"? Szybko rozpalasz ognisko na środku czy co? Bo nie wiem co to znaczy "szybko ogniskować" jeśli mówimy o różnicy szkła 24-70 lub 24-105 albo nawet zestawu stałek 24+35+50+85+105....

wydaje mi się że nie masz podstawowej wiedzy i mieszasz pojęcia... ale niektórzy całe życie są przecież teoretykami prawda? W końcu nikt nie broni...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pawel1967 Zobacz posta
    .. Przy okazji nawpuszczać można syfków widocznych już przy 5,6 na D700 na D300 przy przysłonie 16 ....
    To nieprawdziwe stwierdzenie, to raczej jest na odwrót. D300 ma drobniejsze piksele, wiec syfek szybciej zakryje je, niż spory piksel D700. W dodatku na DX jest większa GO, więc to właśnie w nim szybciej syfki sie odwzorują na matrycy.
    Pomijam juz to, że D700 ma czyszczenie, a D300 nie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Rozmowny Awatar esio
    Miasto
    Katowice/ Oswestry / Tychy/ Hannover

Domyślnie

D300 ma czyszczenie.
    Ultradzwiękami czy czymś takim.
    F100+BP D700+BP D800+BP D850+BP
    N28-105 3,5-4,5 N24-120 3,5-5,6 T90 2,8
    N18-35 3,5-4,5 N24-85 3,5-4,5VR N24-120 4VR
    N14-24 2,8 N24-70 2,8 N70-200 2,8VR N200-500 5,6VR 3xSB-800

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów