lol, teraz nie wiem czy mam do encyklopedii zerknac, czy coZamieszczone przez szymony
? co to jest "świedrłowskiem 4"
)?
Szukaj
lol, teraz nie wiem czy mam do encyklopedii zerknac, czy coZamieszczone przez szymony
? co to jest "świedrłowskiem 4"
)?
Zamieszczone przez hajdar
jak sie przewija ten film?? niema tam nic do przewijania jak np w starych manualach na kinofilm... :O
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46658050Zamieszczone przez Grey
pozdrawiam Krzysiaczek
Normalnie, tak jak robisz zdjecia to nawijasz z lewej rolki na prawą (a wiesz jak zalozyc prawidlowo ten film?) i po 12 klatce (jesli to 120) masz blokade dalszego przewijania, musisz zwolnic blokade i naciagac filn dalej... az calkiem zjedzie z rolki lewej na prawa, otwierasz aparat i zaklejasz rolke (jest na koncu filmu specjakna koncowka z klejem), potem wyjmujesz pusta lewa rolke i przekladasz na prawa strone i wkladasz nowy film ... proste niejak sie przewija ten film?? niema tam nic do przewijania jak np w starych manualach na kinofilm... :O![]()
Jak znajde to podesle Ci manuala (gdzies mialem) tylko podaj mi maila do siebie.
[ Dodano: Pon 04 Kwi, 2005 ]
co do swiatlomierza, to faktycznie zapomnialem, ze starych to Swierdłowsk jest najlepszy
Mariusz Hajdarowicz
F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800
Ad światłomierz
- swierdłowsk 4 - bardzo dobry w swojej klasie ale problem z zasilaniem tzn. rosjanie wymyślili jakąś baterię na 3,6-3,8 V i przy innych napięciach ten światłomierz głupieje; rozwiązaniem problemu jest np. kupno światłomierza z dodatkowym batery packiem na zwykłe paluszki lub zastosowanie jako źródeł zasilania małych akumulatorków pastylkowych (3*1,2 V=3,6V) - kupiłem coś takiego na Allegro ale nie wiem narazie jak to podładować
- pomiar światła odbitego w moim egzęplarzu +-1,2 EV w porównaniu do F4 (pomiar na szarej karcie Kodaka)
Ad PENTACONsix TL
- ach to inna bajka (cyfrą się cyka, SLR 35 mm robi się zdjęcia a przy tym to człowiek musi się dobrze zastanowić zanim naciągnie migawkę/lustro bo później trzeba zwolnić sprężyny żeby się nie po naciągały tzn. zrobić zdjęcie)
- akcesoria: obiektyw standard 80/2,8, portret 120/28 lub 180/2,8, tele 300/4 lub 500/5,6 mm, krótki 50/4 mm a z osłoną wygląda super
- akcesoria inne: pryzmat, mieszek, pierścienie pośrednie, pierścień odwrotnego mocowania, wymienne matówki (czasami na Allegro trafiają się ludzie sprzedający matówki od EXAKTY 66 z mikrorastrem i jaśniejsze od oryginału)
- przewijanie filmu: koniec na szpulę odbiorczą, dociągnąć kreskę na papierze do białej kropki (po migawką) zamknąć korpus i przewinąć 3 razy do klatki 0; po 12 zdjęciach zwolnić małą dźwignię pod dźwignią naciągu i przewinąć jedną klatkę, ślepe zdjęcie a dalej przewinąć dzwignią film i nie puszczając dzwigni dojechać spowrotem prawie do położęnia zerowego i ponownie naciągnąć film (mechanizm przewija film ale nie naciąga już migawki), czynnoś powtórzyć kilkukrotnie, aż do końca filmu; otworzyć tylną ściankę, odbezpieczyć dolną blokadę szpuli, wyjąć film i zakleić koniec taśmą (niemcy z NRD robili klej na taśmie o smaku mięty tak mniej więcej); przełożyć szpulę z lewej strony na prawą, zmkąć korpus lub założyć nowy film
Palce mnie rozbolały
Jakby jeszcze jakieś pytania to sięgnę do szafy.
Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć aparatem z minionej epoki.
D200+MB-D200, F4s+MF-23, F301 i takie tam sobie szkiełka ( w tym MTO 11CA, Tamron 90/2,8; 28-70/2,8 17-35/2,8-4 ) SB-26 co błyska.
Swego czasu robiłem zdjęcia zestawem Pentacon Six z obiektywem 2,8/180 + lampa braun f-900. Wychodziły świetne zdjęcia - ten obiektyw fantastycznie rysuje zaś lampa, ze swoją liczbą przewodnią ok. 60 dla 100 iso poradzi sobie w każdych warunkach oświetleniowych. Dokup sobie taką lampę na allegro (w tej chwili widzę, że na allegro jest taka lampa - PROFESJONALNA LAMPA BRAUN F900 (numer 47335457). [/i]
W chwili obecnej jej cena wynosi 50 zł. Muszę jednakże stwierdzić, że niniejszy zestaw wymaga uprzedniego treningu na siłowni![]()
Światłomierz swierdłowsk także polecam.
pozdrawiam Robert
do tego kolosa kup sobie jeszcze porządny statyw
bo strasznie nim telepie..
Wiem, że strasznie odgrzebałem, ale nie chcę robić bałaganu w innym temacie.
Zrobiłem już swoim Pentaconem Six TL 3 negatywy (HP5, Portra 160VC i Portra 160NC) i 4 slajdy (Velvia 50 i trzy razy Provia 100F). Wszystkie zdjęcia robione na slajdzie są mniej lub bardziej ponakładane, przy ostatniej kliszy już się tego spodziewałem, więc udało mi się uniknąć nałożenia wszystkich zdjęć przez przesuwanie filmu "na oko" zawsze trochę bardziej niż trzeba. Spotkaliście się z czymś takim? Na początku jeszcze myślałem, że to ja źle zakładam film, ale niemożliwe chyba żebym zawsze źle zakładał slajd, a dobrze negatyw. Niektórzy mówią, że to niby inna grubość filmu... Dodam tylko, że aparat był sprawdzany i przesuw filmu działa dobrze.
Nikon D80 | Pentacon Six TL | Mamiya C330s
ale czego sie spodziewasz? przeciez wiadomo ze penacony tak maja. mialem kiedys, regulacje niewiele dawaly. rad tak raz srak.
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
No tak, dziwi mnie tylko, że nakładanie dotyczy JEDYNIE slajdów (ew. może chodzić o firmę, może filmy Fuji są jakieś inne). A to już chyba dziwne. I myślałem, że może jest jakieś wyjaśnienie.
Nikon D80 | Pentacon Six TL | Mamiya C330s
Skontaktuj się z nami