Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: pentagon six TL

Anonymous
    Gość

Domyślnie pentagon six TL

Hi all
    Czy jest to dobry aparat na sredni format? Chcialbym sobie kupic cos wiekszego niz kinofilm. Slyszalem ze dwu okie sa najlepsze, ale mi jakos wygladem najprzyjemniej wyglada wlasnie pentagon jest duzy, ciezki...
    Moj ojciec posiadal ten aparat w latach 80 i bardzo go chwalil.

Ma jakies wady, ewentualnie zalety??

pozdrawiam

Domyślnie

Ten sprzęt jest naprawde dobry,pracowałem na takim w szkole foto,jak bym miał kase to bym z chęcią kupił go.Teraz na giełdzie można go dostać za około 500zł (body).Obiektywów jest mało to fakt,ale są naprawde wyśmienite.Nawet profesjonaliści go używali i go bardzo chwalili.Obiektywy od Kieva pasują do tego korpusu
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon13th
    Ten sprzęt jest naprawde dobry,pracowałem na takim w szkole foto,jak bym miał kase to bym z chęcią kupił go.Teraz na giełdzie można go dostać za około 500zł (body).Obiektywów jest mało to fakt,ale są naprawde wyśmienite.Nawet profesjonaliści go używali i go bardzo chwalili.Obiektywy od Kieva pasują do tego korpusu
    ojj to super, jutro go bede mial. Tutaj w czechach kosztuje od 2000 do 3000kc czyli cos kolo 300zl z obiektywem podstawowym 80mm rarl zeiss...

Anonymous
    Gość

Domyślnie

To spoko, i do tego jeszcze obiektyw Carl Zeiss

Domyślnie

Jedyna wada Pentacona jaka pamietam to delikatny mechanizm przesuwu.
    Pozdrawiam
    Piotrek Kozłowski

Domyślnie

Tylko kup sobie światłomierz od razu,będzie potrzebny
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

Faktycznie machanizm przesuwu to bolaczka, trzeba sie troche wprawic by niewlasciwy naciag nie spowodowal jakiegos zablokowania (po prostu trzeba dosc pewnie i rowno naciagac film), czesto stare zaniedbane egzemplarze, nierowno przesuwaja film (nakladaja klatki, albo robia za duze odstepy) i jeszcze moze nie trzymac czasow, a po zatym bardzo przyjemny sprzet i pikne obiektywy za nieduze pieniadze. Najlepiej po zakupie zaczac od serwisu (regulacje i przesmarowanie), jak masz sensowny serwis do tekich aparatow to raz wydasz troche kasy (ja placilem 100,-) i masz spokoj na wiele lat. A moim zdaniem nie warto kupowac pryzmatu z TTL, po prostu g... w nim widac (ciemny jak jasna cholera), a sam pomiar... to tez, ja korzystam tylko z kominka (z reszta to cala przyjemnosc korzystania ze sredniego formatu).
    Mariusz Hajdarowicz

F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Wczesniej bylem pytac w bazarze z takim sprzetem i sprzedawca mial dwa pentagony od 2000 do 3000kc i oba mowil ze trza dac do serwisu, bo niby trza tak robic w przypadku sprzetu ktory nie byl uzywany latami...
    ten co ja kupielm, od bardzo milego starszego czecha pokazal mi ze wszystko dziala, kazdy czas pokazal ze trzymal wysmienicie od 1sek do 1/125 (ze niby ten czas najbardziej sie wiesza)
    aparacik byl caly czas w uzytku i dal mi slowo ze nietrzeba go serwisowac:O
    zrobilem film i wywolalem go, szok jak negatyw pod zwykla lupa moze byc piekny i czytelny narazie nie mam ramku na negatyw 6x6 do powiekszalnika, to zrobilem tylko print (negatyw na papier) wyszlo to miodzio, juz sie w nim zakochalem

druga sprawa
    Jaki kupic swiatlomierz??
    Gosc mial w tym bazarze taki za 500kc na baterie, ale mowil ze najlepsze sa ruskie...
    w tym temacie niemam doswiadczenia i prosze was o porade, jesli ktos ma jakas wiedze i chce pomoc, to bede bardzo wdzieczny

Czy papeiry tez sa inne? kwadratowe?

ps. bylem zlany potem w ciemni jak wyjmowalem film bez zadnej wiedzy jak sie to robi:/ ale udalo sie...

Domyślnie

w jakiej ciemni? filmu nie wyjmyje sie w ciemni... przewijasz go dalej (odblokowujesz po 12 klatce) i cały nakreca sie na druga rolke, jest zabezpieczony papierem i po zwinieciu zostaje Ci tylko koncowka do zaklejenie. Papierow chyba nie ma kwadratowych (ja nie widzialem). Swiatlomierz to nie wiem co Ci poradzic, jak masz kase to kup nowy, wspolczesny, jak nie masz to moze Weimar Lux, ja mam Leningrad-a ale jakos go nie kocham, wole uzywac do pomiaru Nikona
    Mariusz Hajdarowicz

F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800

Domyślnie

Ilford zdaje się robi siakeś w kwadracie. Swiatłomierz to możesz za świedrłowskiem 4 popatrzeć, tylko trza rozwiązać sprawę zasilania.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów