Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Domyślnie

jak działa nie wiem ale moge ci pokazać przykład z zasłoniętą lampą SB600 na body że będzie świeciła tylko w fotocele Powerluxa i on zadziała a nawet oświetli przedmiot/osobe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotoellite Zobacz posta
    jak działa nie wiem
    Więc tutaj w zasadzie możemy zakończyć dyskusję. Nie neguję reszty wypowiedzi, ale dopóki ktoś nie przedstawi wytłumaczenia w teorii, jak tak może się dziać, to ......
    Zastanawiałem się i chyba można na upartego wyobrazić sobie kilka skrajnych warunków w których taki efekt będzie miał miejsce. Ale będą to skrajne warunki, a nie reguła. Migawki hybrydowe? Super długi czas błysku lampy studyjnej (>1/250s), ekstremalnie mała siła pojedynczego błysku lampy studyjnej?
    Jeśli więc ktoś wie, dlaczego taki efekt ma miejsce to chętnie się dowiem.
    prawie jak Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yeee Zobacz posta
    .
    Jeśli byłaby to prawda, to też muszę zweryfikować swoją wiedzę w tym temacie.
    ...
    prawda, to odkryto daaaawno temu. Ale to straszliwie niepraktyczne, więc to raczej ciekawostka.
    ale dopóki ktoś nie przedstawi wytłumaczenia w teorii, jak tak może się dziać, to ...

Super długi czas błysku lampy studyjnej (>1/250s),

Jeśli więc ktoś wie, dlaczego taki efekt ma miejsce to chętnie się dowiem.
    bingo. Z tym, że najistotniejsze jest to, że w trybie FP migawka startuje razem z początkiem błysku. W normalnej synchronizacji dzieje sie to później, gdy już lamelka opadnie.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    bingo.
    Niedobrze
    Według instrukcji do Powerluxa czas błysku wynosi ~1/800-1/1200.
    Albo to nie tak działa, albo piszą bzdury w tej instrukcji. Stawiam na to drugie.
    prawie jak Nikon

Domyślnie

Tu cię zdziwię, ale być może podają czas dobrze. Tylko pytanie jaki to czas, bo jest ich kilka .
    Czas trwania błysku na pełnej mocy jest dłuższy niż na ułamku mocy. Czas T 0,5 jest krótszy niz czas T 1/10. A to ten ostatni jest bardziej odpowiedzialny za efekt w trybie FP. Producenci chwalą sie czasem T 0,5 bo lepiej wygląda w materiałach reklamowych
    Lampa (gaz w palniku) nie zapala sie (jonizuje) i nie gaśnie nagle.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tu cię zdziwię, ale być może podają czas dobrze. Tylko pytanie jaki to czas, bo jest ich kilka .
    Czas trwania błysku na pełnej mocy jest dłuższy niż na ułamku mocy. Czas T 0,5 jest krótszy niz czas T 1/10. A to ten ostatni jest bardziej odpowiedzialny za efekt w trybie FP. Producenci chwalą sie czasem T 0,5 bo lepiej wygląda w materiałach reklamowych
    Lampa (gaz w palniku) nie zapala sie (jonizuje) i nie gaśnie nagle.
    Wiem
    Stąd tematy które się już tutaj pojawiały, np na temat poruszeń fotografowanego obiektu przy błysku lamp studyjnych.
    Stąd moje "niedobrze".
    Złudzeń w sumie nie miałem, tani "chińczyk" dobrze, że w ogóle błyska.
    Ciekawe, bo chyba przyjęło się uważać, że im krótszy czas błysku lampy studyjnej tym lepiej. Tutaj z wady można uczynić zaletę.
    Zgadzam się, że niepraktyczne i niepotrzebne w praktyce studyjnej, ale może czasami to się wykorzysta.
    prawie jak Nikon

Domyślnie

Takie czasy błysku to nie tylko u chińczyków, o nie, tu cię zmartwię. Mało jest naprawdę "szybkich" lamp studyjnych.
    Zaleta długiego czasu błysku lampy studyjnej (do realizacji trybu FP) jest tylko jedna i to mało przydatna w studiu. Za to wada długiego czasu jest zdecydowanie bardziej dokuczliwa.

Domyślnie

Obejrzyj filmik do końca.
    On nie odkrył synchronizacji z krótkimi czasami, ale to, że działa ona w wypadku tych lamp studyjnych (CY-300) i uzyskał informację z drugiej ręki, że Powerluxy działają w ten sam sposób.
    dziala ze wszysktimi lampami. cy-300 i powerluxy nie sa w tym wypadku jakies wyjatkowe. bo niby dlaczego mialoby nie dzialac? co najwyzej obetniesz sobie migawka moc blysku.
    to podstawy ktore mozna przeczytac/wywnioskowwc z kazdej przyzwoitej ksiazce o fotografii studyjnej o ile ma sie czas by czytac ksiazki.
    Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales

Domyślnie

Powiem tak poczekam bo zamowilem lampy studyjne i chetnie to przetestuje... i zobacze sobie ile w tym prawdy film wydaje sie wiarygodny...
    Nikon D3000 + Kit 18:55 + Sunpak Pf30X + Sigma 70:300 + dodatki :P

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów