jak działa nie wiem ale moge ci pokazać przykład z zasłoniętą lampą SB600 na body że będzie świeciła tylko w fotocele Powerluxa i on zadziała a nawet oświetli przedmiot/osobe![]()
Szukaj
jak działa nie wiem ale moge ci pokazać przykład z zasłoniętą lampą SB600 na body że będzie świeciła tylko w fotocele Powerluxa i on zadziała a nawet oświetli przedmiot/osobe![]()
Staaaare
Więc tutaj w zasadzie możemy zakończyć dyskusję. Nie neguję reszty wypowiedzi, ale dopóki ktoś nie przedstawi wytłumaczenia w teorii, jak tak może się dziać, to ......
Zastanawiałem się i chyba można na upartego wyobrazić sobie kilka skrajnych warunków w których taki efekt będzie miał miejsce. Ale będą to skrajne warunki, a nie reguła. Migawki hybrydowe? Super długi czas błysku lampy studyjnej (>1/250s), ekstremalnie mała siła pojedynczego błysku lampy studyjnej?
Jeśli więc ktoś wie, dlaczego taki efekt ma miejsce to chętnie się dowiem.
prawie jak Nikon
prawda, to odkryto daaaawno temu. Ale to straszliwie niepraktyczne, więc to raczej ciekawostka.
bingo. Z tym, że najistotniejsze jest to, że w trybie FP migawka startuje razem z początkiem błysku. W normalnej synchronizacji dzieje sie to później, gdy już lamelka opadnie.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Tu cię zdziwię, ale być może podają czas dobrze. Tylko pytanie jaki to czas, bo jest ich kilka.
Czas trwania błysku na pełnej mocy jest dłuższy niż na ułamku mocy. Czas T 0,5 jest krótszy niz czas T 1/10. A to ten ostatni jest bardziej odpowiedzialny za efekt w trybie FP. Producenci chwalą sie czasem T 0,5 bo lepiej wygląda w materiałach reklamowych
Lampa (gaz w palniku) nie zapala sie (jonizuje) i nie gaśnie nagle.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Wiem
Stąd tematy które się już tutaj pojawiały, np na temat poruszeń fotografowanego obiektu przy błysku lamp studyjnych.
Stąd moje "niedobrze".
Złudzeń w sumie nie miałem, tani "chińczyk" dobrze, że w ogóle błyska.
Ciekawe, bo chyba przyjęło się uważać, że im krótszy czas błysku lampy studyjnej tym lepiej. Tutaj z wady można uczynić zaletę.
Zgadzam się, że niepraktyczne i niepotrzebne w praktyce studyjnej, ale może czasami to się wykorzysta.
![]()
prawie jak Nikon
Takie czasy błysku to nie tylko u chińczyków, o nie, tu cię zmartwię. Mało jest naprawdę "szybkich" lamp studyjnych.
Zaleta długiego czasu błysku lampy studyjnej (do realizacji trybu FP) jest tylko jedna i to mało przydatna w studiu. Za to wada długiego czasu jest zdecydowanie bardziej dokuczliwa.
dziala ze wszysktimi lampami. cy-300 i powerluxy nie sa w tym wypadku jakies wyjatkowe. bo niby dlaczego mialoby nie dzialac? co najwyzej obetniesz sobie migawka moc blysku.
to podstawy ktore mozna przeczytac/wywnioskowwc z kazdej przyzwoitej ksiazce o fotografii studyjnej o ile ma sie czas by czytac ksiazki.
Odpowiadam jedynie za to co napisalem - nie za to co zrozumiales
portfolio - www.piotrfajfer.com
Powiem tak poczekam bo zamowilem lampy studyjne i chetnie to przetestuje... i zobacze sobie ile w tym prawdy film wydaje sie wiarygodny...
Nikon D3000 + Kit 18:55 + Sunpak Pf30X + Sigma 70:300 + dodatki :P
Skontaktuj się z nami