Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    WIELKOPOLSKA

Domyślnie r-285 - kłopot z cz-b zdjęciami

witam szanownych kolegów. proszę o pomoc. zacznę od początku : mam skalibrowany monitor jednak kłopoty zaczynają się na etapie drukowania. epson też jest skalibrowany za pomocą EZColor, jednak wydruki cz-b wychodzą z dominatą czerwieni. proszę o pomoc i szczegółowe pytania , na wszystkie postaram się odpowiedzieć bo zależy mi na rozwiązaniu problemu. z góry dziękuję.

Domyślnie

Standardowo kolorową Clarią pewnie się nie da . Jedno wyjście - zmienić drukarkę, drugie - zmienić tusze. Np. na Black and White Ultratone Inks, lub Lyson QuadBlack. Z tuszami jeszcze nie eksperymentowałem - trochę drogo wychodzi na początek jeśli chodzi o zastosowania czysto amatorskie. Chociaż to "drogo", to rzecz względna.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    WIELKOPOLSKA

Domyślnie

dlaczego uważasz że Clarią się nie da? drukarka w testach (opisach) jest polecana. oczywiście to nie świadczy o tym że da się nią osiągnąć to samo co sprzętem za 6000 zł lecz nie spodziewałem się że będzie w/w kłopot. może jest ktoś kto z czymś takim walczył i ... wygrał?

Domyślnie

Z własnego doświadczenia. Drukarka jest polecana i bardzo dobra do wydruków kolorowych tuszami Claria. Można próbować bawić się suwakami, ale uważam że szkoda na to czasu i pieniędzy. Lepiej drukować na drukarce przystosowanej do wydruków B&W, lub zainwestować w zestaw specjalistycznych tuszów. Takie jest moje zdanie i możesz się z nim nie zgadzać.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    WIELKOPOLSKA

Domyślnie

nie walczę z twoją opinią (tymbardziej że oparta na doświadczeniu) , lecz zastanawiam sie dlaczego kalibracja nie pomaga , przecież nawet w labach na maszynach i papierach przystosowanych do koloru robią cz-b i jest ok (prawdę rzekłszy nie zawsze ale często). próbuję szukać kłopotu w procesie kalibracji a nie w zdolnościach (lub ich braku) drukarki. widziałem zdjęcia z w/w drukarki drukowane na jakieś chińszczyźnie (tusz) i cz-b był ok. fakt że po około roku zaczęło sie to rozlewać - nie wiem dlaczego , może to wina tuszu ale pominowszy to , to nawet na taniutkim tuszu i tym sprzęcie (r-285) człowiek drukował ładne cz-b.

Domyślnie

Może jednak pomogę. Wejdź na tą stronę: http://www.paulroark.com/BW-Info/R260.htm
    Znajdziesz tam odnośnik na wyrazie "here" do profili wydruku tylko tuszem czarnym z atramentów Claria. Co prawda dla drukarki R260, ale możesz potestować.
    Na mojej R285 działało. Pamiętaj, ten profil żre tylko czarny atrament, więc szybko się on kończy.
    Jest jeszcze jedno, a właściwie dwa małe ale: musisz zastosować do wydruku program QuadToneRIP, a zdjęcia muszą być w formacie tiff. Tu masz jeszcze linkę do strony z programem: http://www.quadtonerip.com/html/QTRoverview.html

Oszczędny w słowach
    Miasto
    WIELKOPOLSKA

Domyślnie

serdeczne dzięki za linki. zaraz będę działał z tym co sie pod nimi kryje. jak u ciebie to wszystko sie sprawdzało?

Domyślnie

Jak mam potrzebę wydruku B&W, używam drukarki R2880 mojego szefa. Możesz potrenować z tymi profilami. Mnie się akurat skończył papier w małym formacie, a A3 mi szkoda ciąć do tych testów. Z tego co pamiętam, to musisz najpierw zainstalować program QuadToneRip, a potem skopiować ściągnięte profile do odpowiednich katalogów "Profiles" i "QuadTone". Z resztą na stronkach masz wszystko opisane. Życzę powodzenia.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    WIELKOPOLSKA

Domyślnie

powiedz jeszcze czy u ciebie wychodziły ładne cz-b? sprawdzało się to rozwiązanie? angielskiego nie znam ale będę działał metodą prób i błędów
    Ostatnio edytowane przez PLASTUś ; 12-12-2009 o 00:05

Domyślnie

Zdjęcia wychodziły mi z lekkim ziarnem, .... ale może coś źle robiłem. Ponieważ mogłem używać drukarki szefa, więc na razie odpuściłem sobie te testy. Myślę, że po Nowym Roku wrócę do tematu wydruku B&W na R285. Jak by nie patrzeć, to początkowy koszt wychodzi w granicach 500-600zł za tusze (6x125ml), samoresetujące się kartridże, strzykawki i kartridże z płynem czyszczącym. Teraz mam niestety trochę inne wydatki. Jak zauważysz, to drukarka R285 nigdzie nie występuje w tych opisach i trzeba używać profili z R260 lub R280. Czy pasują one idealnie do R285 - nie wiem, nie jestem spacjalistą w tej branży. Może ktoś Ci jeszcze pomoże. Co do angielskiego, to może chociaż Google-translator Ci pomoże. Metoda prób i błędów może okazać się kosztowna

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów