Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Makro

Domyślnie

Super Dark. Bardzo dziękuję za pomoc- teraz wiem "wszystko". Jeszcze z ciekawostek chciałbym obliczyć skalę odwzorowania, wiem że wzór to łączna długość pierścieni pośrednich / ogniskowa obiektywu . Z tym że ta ogniskowa obiektywu to ta na jakiej mam zamiar robić zdjęcie (w wypadku mojego zmiennoogn) czy minimalna lub maksymalna? Mam obiektyw 18-105 i ni jestem pewien jak to liczyć- dzięki.
    D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800

Domyślnie

N18-105 i pierścienie to nie najlepszy pomysł, zdjęcia owszem zrobisz ale:
    ostrość łapiesz dopiero powyżej 80-90mm
    odległość od obiektywu to około 2 centy
    nie pamietam skali ale około 1:2 - zalezy od ilości pierścieni oczywiście
    jak bardzo potrzebujesz to skalę zwiększysz ale w makro raczej lipa.
    Możesz założyć jeden pierścień i wtedy masz około pół metra ostrości, ostrzenie z bliższej odległości i większą skalę i to tyle co sie da wyciągnąć z N18-105.
    Ostatnio edytowane przez wonito ; 02-02-2010 o 11:34
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

Zdjęcia nie będą robione raczej w makro GŁÓWNIE- teraz w ogóle ich nie robiłem od kiedy mam aparat ok 2 msc. Czasem jednak przydatne było zrobienie zdjęcia mniejszego obiektu i bliższa odległość np. Czasem może też nadać się okazja żeby zrobić jakieś fajne makro czy to ważki czy małej roślinki.

Może póki co kupić taki zwykły,prosty manualny zestawik za 50 zł? http://allegro.pl/item894488651_pier...0_d80_d90.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michaelg Zobacz posta
    Zdjęcia nie będą robione raczej w makro GŁÓWNIE- teraz w ogóle ich nie robiłem od kiedy mam aparat ok 2 msc. Czasem jednak przydatne było zrobienie zdjęcia mniejszego obiektu i bliższa odległość np. Czasem może też nadać się okazja żeby zrobić jakieś fajne makro czy to ważki czy małej roślinki.

Może póki co kupić taki zwykły,prosty manualny zestawik za 50 zł? http://allegro.pl/item894488651_pier...0_d80_d90.html
    Do obiektywu typu "G" nie.

Było milion razy.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Domyślnie

Gdzieś tu na forum były tabelki z wyliczeniami. Osobiście nigdy się w to nie bawię. Wystarczy, że znam rozmiar fotografowanego obiektu.

Co do pierścieni manualnych. Jest to tanie rozwiązanie, ale weź pod uwagę, że zostajesz zmuszony do używania obiektywu wyłącznie w trybie manualnym. Bez pomiaru światła, jesteś zmuszony do zrobienia udanego, poprawnie naświetlonego zdjęcia za pierwszym razem, z ustawionymi na oko parametrami. Przy płochliwych ważkach lub motylkach, może to być niemożliwe. Jest jeszcze jedna sprawa. Bez pierścienia przysłony (obiektywy z literką "G") nie wyobrażam sobie jakiegokolwiek fotografowania.
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Nie wiem czy się rozumiemy N18-105 nie wykona żadnego zdjęcia mkro bez pierścieni, jego skala powiększenia to około 1:5 zdjęcia makro to minimum 1:2.
    Niestety nie mozesz kupić takich pierścieni do tego obiektywu bo N18-105 nie ma pierścienia przysłony.
    Nie zrozum mnie źle, ale powinieneś trochę więcej pczytać o pierścieniach makro, skali powiększenia i o przenoszeniu automatyki w pierscieniach pośrednich oraz o obiektywach manualnych i ich wadach i zaletach (uprzedzając ewentualną, następną myśl kupienia taniego manuala do makro)
    Wszystko wtedy sie rozjaśni.
    Z tym obiektywem jesteś skazany na pierścienie z przekazywaniem automatyki , koszt 270 zł (niżej nie zchodź)
    Ostatnio edytowane przez wonito ; 02-02-2010 o 14:13
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Thumbs up

Wonito , wszystko rozumiem i dzięki za wyjaśnienie. Poczytam. Dozbieram i kupię.

Domyślnie

Polecam na początek zakup pierścieni bez przeniesienia automatyki + obiektyw np taki jak Helios (koszt całości około 100zł. NA początek do nauki makro jak znalazł. Sam mam taki zestaw i jestem zadowolony. Co prawda zamierzam go teraz zmienić na pierścienie z automatyką + nikkora 60/2.8 ale to już większy wydatek. Jeśli masz więcej kasy możesz zacząć od razu z wysokiego pułapu. Jeśli byłbyś zainteresowany tańszym rozwiązaniem mogę rozważyć jego odsprzedaż.
    D90, N35f1.8, N60f2.8 Micro, CZJ S135f3.5
    CANON 5D, C 17-40 f4 L, C 85 f1.8

Nyko
    Gość

Domyślnie

Może lektura tego opracowania ci pomoże.
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...porady.php?p=1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nyko Zobacz posta
    Może lektura tego opracowania ci pomoże.
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...porady.php?p=1
    Apage satanas !!!
    Chłopie, co ty matematykę walisz???

(oczywiście żart, chyba gorzki, po 15 latach zwolnienia z matury z matmy, średnia społeczeństwa ma wykształcenie wystarczające do zmywania garów w UK - za wyjątkiem języka)

Na serio, to od tego trzeba zacząć. Nie wiem co ma zrobić ktoś zupełnie lewy, chyba wierzyć (jak obywatel afroamerykanin w czary) w każda allegrową obietnicę sprzedających ...
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów