Właśnie, jeśli chcesz konkretów to napisz jaki masz obiektyw i o jakim powiekszeniu rozmawiamy.
Pierścienie wziększą skalę ale zmniejszą GO.
Mówimy o wielkości ziarna maku, mrówki, pszczoły czy motyla ?
Szukaj
Właśnie, jeśli chcesz konkretów to napisz jaki masz obiektyw i o jakim powiekszeniu rozmawiamy.
Pierścienie wziększą skalę ale zmniejszą GO.
Mówimy o wielkości ziarna maku, mrówki, pszczoły czy motyla ?
Podpis zgodny z regulaminem forum
1. Uważam, że takie teksty nie są nikomu potrzebne i nie wnoszą niczego do tematu.
2. Jestem przekonany, że jak kupiłeś lustro to nie byłeś "zawodowcem" od początku.
3. Po to jest forum, żeby osoby z większą wiedzą ( doświadczeniem ) mogły się tym podzielić, oczywiście jeśli chcą pomóc a nie dodać kolejny post do licznika...
Osobiście dużo nauczyłem się czytając to forum, natomiast nigdy z postów podobnych do Twojego...
Pozdrawiam
I tu się zgadzam. Coraz więcej jest na tym forum "mądrali", którzy wykorzystują każdą okazję, by się popisać i dokopać "maluczkim". Trzeba jednak przyznać, że lenistwo niektórych pytających, czasem wręcz przeraża.
Ale mimo wszystko złośliwości są chyba nie na miejscu.
Muszę przyznać, że dzięki bardziej doświadczonym kolegom i ich radom dowiedziałem się na tym forum więcej niż z jakiejkolwiek ksiązki.
Wystarczy tylko trochę poszukać i poczytać.
D90 | kilka szkiełek i wiele chęci
Ostatnio edytowane przez arachiusz ; 31-01-2010 o 12:05
widzę że koledzy znaleźli sobie post do nabijania licznikówbo mało co wiedzą a piszą by pisać zawsze to jakaś statystyka..
Kolega Domel zadał pytanie w których jest za dużo niewiadomych więc w jaki sposób można mu doradzić ?
każdy zamiast odpowiedzieć konkretnie zadaje pytanie o konkretne szczegóły i pozostają one bez odpowiedzi.
Jeśli ktoś o cos pyta w postach powinien najpierw poszukać odpowiedzi na forum, a zadane pytanie powinno być konkretne i ujmować temat rzeczowo.
A tak po za tym ja też zaczynałem na tym forum od zera i dużo czytałem i sie uczyłem od tych co tu piszą, ale żeby napisać cos lub zadać pytanie trzeba wiedzieć co jak działa i dlaczego tak a nie inaczej. wiec kolega niech sobie jeszcze dużo doczyta razem w wami.. bo dużo przed wami czytania...
D300 | MB-D10 | N35 1.8G | SB-900
A ja widzę, że kolega koniecznie chce nam udowodnić że wybór pseudonimu nie był przypadkiem. Zrozumieliśmy.
Racja - dużo przed nami wszystkimi czytania, ale niekoniecznie tak ciekawej lektury jak wpisy kolegi w tym poście.
I jeszcze jedno: nie pisałem, by nabijać licznik, bo do niczego mi to nie potrzebne /jeśli to możliwe, to chętnie przekażę koledze moje posty/ - po prostu, jakoś nie trawię złośliwości. Choć, jak już pisałem, w pełni zgadzam się z kolegą - zanim zada się pytanie wypadałoby choć trochę poczytać, choćby po to, by wiedzieć o co się pyta.
Proponuję to zakończyć.
D90 | kilka szkiełek i wiele chęci
Dobra, głupoty takie.
Ja mam pytanie jak to właśnie jest z tymi obiektywami i trybem makro. Mam 18-105 i np tym obiektywem nie zrobię zdjęcia monecie jednozłotowej z odległości choćby 10/15 cm- czy to w trybie makro (program) czy nie. Pytam bo sam nie wiem a też mnie to ciekawi.
1)Co da nam obiektyw z MACRO w nazwie?
2)Też chciałbym wiedzieć jakie jakościowo są te pierścienie - są one tańsze znacznie niż jakiś obiektyw makro a powinny pełnić funkcję jak taki właśnie obiektyw prawda?
3)Używając takiego pierścienia/ni pośrednich z przeniesieniem automatyki -jak te z linka wyżej- mogę zmieniać ogniskową i również wykonać ostre zdjęcie makro z odpowiednim odwzorowaniem ale z nieco daleszej odległości? (przydatne np przy robieniu zdjęć owadom)
Proszę o konkretne odpowiedzi albo linki kierujące a nie wypowiedzi że się nie znam- bo w tym temacie akurat tak jest....
Ostatnio edytowane przez Michaelg ; 02-02-2010 o 01:27
D750, D700, MB D10, Z 16 2.8, N 35 1.8G, N 50 1.8G, N 85 1.8D, SB-800
To ja mam troszkę czasu
Napis MACRO oznacza, że obiektyw ogniskuje z bliskiej odległości i umożliwia uzyskiwanie większych powiększeń. Przez duże powiększenia rozumiemy najczęściej skalę 1:2-1:3, a więc z prawdziwym makro za dużo wspólnego to nie ma, ale dla osób zainteresowanych motylkami, płazami itp. w zupełności to wystarczy. Tak więc traktujmy to raczej jako "chłyt małketingowy". W przypadku Nikkorów, prawdziwe obiektywy makro mają w nazwie Micro, choć nie każdy model daje skalę 1:1.
W pewnym sensie pełnią "pewną rolę" obiektywu, skracając dystans ogniskowania, a więc zwiększając skalę odwzorowania, ale na tym to podobieństwo się kończy. Obraz jaki uzyskujesz z pierścieniami zależy od szkła. Jeśli jest to byle jaki słoik, to uzyskasz byle jaki obraz, ale w dużej skali. Obiektyw makro jest to najczęściej dość wyspecjalizowane narzędzie, zaprojektowane głównie do wąskich zastosowań. Są najczęściej rzeźnicko ostre (wg. niektórych wręcz przerysowują detal w portrecie), na dalsze dystanse mogą już pracować średnio. Pomijam wygodę pracy takim obiektywem, a szkłem podpiętym do pierścieni bez przeniesienia automatyki i popychacza przysłony. Dwa różne światy, choć w obu wypadkach da się na tym pracować.
Tak. Do pierścieni najlepiej podpinać obiektywy stałoogniskowe. Im dłuższy obiektyw podepniesz, tym mniejszą skalę uzyskasz, ale najczęściej znacząco zwiększysz też odległość od fotografowanego przedmiotu. Proponuję rzucić okiem na ten test, pokazujący na zmianę skali przy różnych ogniskowych i dodawanych stopniowo pierścieniach.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=131174
Skontaktuj się z nami