Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikon D80 a podczerwień

Witam

Robił ktoś już zdjęcia w podczerwieni?
    Jak się ma czułość w tym zakresie D80 do np. D50 lub D70?
    Jest lepiej (czyli bardziej czuły) czy "popsuli" (czyli mniej czuły)?

Domyślnie

?
    D80 z Nikkor 18-70DX + SIGMA 70-300 4-5,6 APO DG MACRO wraz z SB600 ale także F-65/Nikkor 28-80/SB-50DX/SB17 oraz podręczna Nokia N82.

Domyślnie

Poleciałem sprawdzić,bo oswietlacz mam za oknem - nie robi. matryca musi miec filtr odcinajacy podczerwien, podobnie jak w kamerach. Chyba ze ten filtr jest mechanicznie usuwany ale watpię.
    D80 z Nikkor 18-70DX + SIGMA 70-300 4-5,6 APO DG MACRO wraz z SB600 ale także F-65/Nikkor 28-80/SB-50DX/SB17 oraz podręczna Nokia N82.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez audiorek Zobacz posta
    Poleciałem sprawdzić,bo oswietlacz mam za oknem - nie robi. matryca musi miec filtr odcinajacy podczerwien, podobnie jak w kamerach. Chyba ze ten filtr jest mechanicznie usuwany ale watpię.
    Witam ponownie

Może nie wyraziłem się za precyzyjnie: chodzi o zdjęcia z założonym na obiektyw filtrem podczerwonym np HOYA R72.
    Przed matryca filtr obcinający podczerwień jest zawsze, ale w różnych aparatach działa różniście, np z z D50 da się, od biedy robić zdjęcia z ręki...

Domyślnie

Jak juz ktos musi niech szuka błony uczuloną na podczerwień i niech sie przeprosi z analogiem.
    I mała uwaga. Recznie ostrosci nie ustawisz, bo ogniskowa sie przesuwa w podczerwieni. Albo obiektwy z korekcja w podczerwieni, albo autofokus, o ile działa w głębokiej podczerwieni.

Domyślnie

Może znajdziesz coś na www.lifepixel.com
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Tak ja robiłem ostatnio ale podczerwien mi siadła i przełnczyłem na podgląd i zauwazylem pewne zmiany na matówce, myśle ze raczej popsuli tą "czułość" niz jak to bylo w d50 i d70 oraz f6

Domyślnie

sorki ale mam dziś zły dzień...

Domyślnie

Klisza, kliszą, ale może ktoś testował zdjęcia D80 z filtrem IR (nawet ze statywu)?

Czy coś wyszło sensownego?

W.
    --
    D80, SB-800, N 105 VR Micro/2.8, N 70-300VR, T 17-50/2.8, pierścienie Kenko i trochę drobiazgów

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów