Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Zasilacz do komputera.

Witam. Wiem, wiem to jest forum fotograficzne jednak inne wątki w Cafe podkusiły mnie żeby zadać to pytanie
    W temacie jestem totalnie zielony i nie ukrywam że nie chce mi się czytać porad na ten temat, trochę próbowałem ale nic z tego nie rozumiem
    W moim starym komputerze wysiadł zasilacz (komputer się wyłączył i zaczęło śmierdzieć, poza tym to "firma" Megabajt)
    Oto foto

Jak myślicie czy poniższy zasilacz będzie dobry?
    http://allegro.pl/item899325657_kult...racja_12m.html

Nie mam pojęcia na co zwracać uwagę przy zakupie. Sprzęt jest bardzo stary (256mb ram, proc chyba 2.4, GeForce chyba 5200) także nie trzeba nic dobrego. Na starym zasilaczu po zainstalowaniu sterowników do karty graf. komputer się zacinał.
    Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Domyślnie

Będzie ok. (chociaż: po co PFC ?)

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pumexior Zobacz posta
    Sprzęt jest bardzo stary (256mb ram, proc chyba 2.4, GeForce chyba 5200) także nie trzeba nic dobrego.
    Jak się chcesz z komputerem pożegnać, to faktycznie nie trzeba niczego dobrego. W zasilaczu nie jest najważniejsza moc, tylko to czy daje stabilne napięcie. Oczywiście moc też jest ważna, ale co po zasilaczu 500W, skoro napięcie "pływa". Lepiej kupić słabszy, ale porządny. Wszystkie zasilacze mogą się zepsuć. I te dobre i te złe, z tym że zły zasilacz jak się zepsuje to może zabrać ze sobą płytę główną i wszystko co na niej, a dobry zasilacz umrze sam. Naprawdę nie warto oszczędzać na zasilaczu i kilku moich kolegów się o tym przekonało. Ja jak zobaczyłem skutki awarii takiego zasilacza jak mój to popędziłem do sklepu kupić lepszy, a ten pracuje u mnie jako zasilacz warsztatowy.
    A co do tego zasilacza z aukcji to myślę, że będzie ok. Dziwi mnie trochę niska cena, ale nie jestem na bierząco w tej dziedzinie, więc może tyle one kosztują.

PS:
    Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Będzie ok. (chociaż: po co PFC ?)
    A PFC nie jest teraz wymogiem? Coś mi się obiło o uszy, że to dla dobra klimatu, czy coś takiego. Ja wiem tylko tyle, że to zwiększa skuteczność zasilacza, a od niedawna mam manię wysokiej wydajności.
    Ostatnio edytowane przez Tomeqp ; 28-01-2010 o 14:35

Domyślnie

Dzięki za odp. Te zasilacze są używane i chyba stąd tak niska cena.
    Tomeqp no właśnie, jest jeszcze kwestia czy oprócz zasilacza nie poszła połowa komputera Bo głupio ryzykować skoro cały zestaw jest warty jakieś 100zł

Domyślnie

Ja na Twoim miejscu bym kupił ten zasilacz za 70zł i spróbował podłączyć do kompa. Jak zadziała to dobrze, jak nie to pewnie coś jeszcze padło i wtedy zasilacz by powędrował jako drugi warsztatowy. Jak chcesz zaoszczędzić te 70zł kosztem dodatkowej roboty to przełóż zasilacz z drugiego kompa (piszesz, że padł w STARYM, więc wnioskuję, że masz jeszcze drugi) i zobacz czy zadziała. Jak tak, to kupisz ten z allegro, a jak nie to spowrotem wsadzisz zasilacz do właściwego kompa. Ale osobiście bym wolał kupić na allegro. Naprawdę to wygląda na fajny zasilacz w dobrej cenie. Modecom'y MC-XXX wielu chwali.

Domyślnie

Ten Modecom będzie dobry, jak coś to polecam jeszcze Fortrony 350W z serii THA - w sumie prawie to samo co ten modecom. Unikaj jak ognia Modecomów ale z dopiskiem FEEL i wszelkiej maści Codegenów, Bizonów Mustangów i innych gadów.
    D600 / Tamron 17-35 2.8-4 DI OSD / N70-300 VR IF ED / N35 1.8 ED
    Olympus E500 / Sigma EX 30 1.4 / Zuiko 14-42 /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ska Zobacz posta
    Unikaj jak ognia Modecomów ale z dopiskiem FEEL...
    Miałem, potwierdzam. Napięcie pływało w okolicach 11.5V, mimo obciążonej linii 5V. Zasilacz po prostu porażka. Nawet do warsztatu się średnio nadaje bo nie daje pełnych 12V, więc częściej akumulatora używam. Chwaliłem go dopuki nie wziąłem do ręki miernika i dopuki nie zaczął mi się komp wyłączać sam z siebie.

Domyślnie

Dzięki bardzo za odpowiedź, jeszcze jedno pytanie: podobno są różne rodzaje wtyczek(?) i nie każdy zasilacz pasuje do podzespołów komputera. Wiecie coś o tym?
    Edit: dzięki za przeniesienie, zapomniałem o tym dziale.
    Ostatnio edytowane przez Pumexior ; 28-01-2010 o 15:05 Powód: literówka

Domyślnie

Generalnie ja bym na pierwszy rzut kupił coś w okolicach tej ceny, czyli 60-80zł. Raczej mało prawdopodobne, aby się spalił, bo miałem wiele razy w swoich komputerach (mam ich sporo) najtańsze zasilacze i działają one bezproblemowo latami. Jednak do swojego komputera kupiłem zasilacz Amacrox (polecili mi jacyś onaniści komputerowi) i wiadomo, że różnica w wykonaniu i w elektronice jest zauważalna. Niezawodność pewnie też jest lepsza, bo i cena wyższa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomeqp Zobacz posta
    ...A PFC nie jest teraz wymogiem? Coś mi się obiło o uszy, że to dla dobra klimatu, czy coś takiego. Ja wiem tylko tyle, że to zwiększa skuteczność zasilacza, a od niedawna mam manię wysokiej wydajności.
    Tiaaa. Tylko kłopot z UPS-em, który musi mieć 'pełną sinusoidę' a przez to droższy.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów