..jeśli chodzi o mnie to wypowiadam się zupełnie żartobliwie, co odzwierciedlają emotikonki, mam nadzieje że nikogo nie uraziłem. Co do przepałów oczywiście w szkołach plastycznych niejeden nauczyciel gotów to sprawdzać z narzędziem "pipeta" i dać minusa za to, że jednak 0.005% powierzchni kadru wykazało wyjazd poza skale. To jakby dać minusa za przepalenie drutu wolframu w żarówce albo płomienia świecy. Czy słuszne? na pewno rygor warsztatu jest ważny i tu się zgodzę z LWO - przy założeniu niechlujstwa warsztat stałby w martwym punkcie, olewało by się to i tamto i żadne ze zdjęć nie byłoby na 100% dokończone.
Jest tez druga strona medalu - znajomy muzyk powiedział mi kiedyś, że w pewnym momencie wydaje się płytę, żeby przestać szlifować stary materiał w kółko, bo zawsze da się coś zmienić. Druga myśl, nomen omen, zawarta we wspomnianym 2 posty wyżej przeze mnie artykule, mówiąca m.in. o tym, że zasady czasem należy mieć w... no głęboko
Fakt sentyment przeszkadza obiektywizmowi, jednak przesadny perfekcjonizm odbiera oddech polotowi.
Dlatego śmiałem stwierdzić, że ważniejsze są same układy kompozycyjno-geometryczne od wyliczeń matematycznych.
...chyba chciałem powiedzieć, że nie ma co wpadać w skrajności, tylko słuchać wszystkich, wyciągać średnią i uczyć się czerpiąc przyjemność z nauki.
Aby humorystycznie zakończyć powiem że jak wielki kolarz uczestniczy w kraksie to komentator mówi o "spektakularnym wypadku", jeśli wyłoży się rowerzysta amator to się mówi że się "pożądnie wyp...lił".![]()
pozdrawiam wszystkich i życzę ładnej pogody na niedziele
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami