Jako że wokół statywów na naszym forum tworzą się wątki na kilkanaście stron średnio raz na tydzień a w dodatku nie są płyną z nich jednoznaczne wskazania (no może kup manfrotto za ~1k PLN), postaram się przedstawić swój wybór połączony z subiektywną recenzją jako że wcześniej użytkowałem FIRST-a.
Założenia dla mojego statywu+głowica były następujące:
- maksymalny stosunek możliwości/cena
- cena mniejsza niż 350PLN
- rozsądna wysokość oraz mobilność
Pod uwagę były brane 5 produkty
- chińczyk wagi ciężkiej - FT666 Fangier - dopadał ze względu na wagę
- Velbon Sherpa 600R - dużo plastiku (tak przynajmniej piszą) oraz przypadki kulawej nogi
- Slik 330 i 340 - odpadły ze względu na mniejszą nośność niż 300DX
Wybór padł na: Statyw SLIK PRO ABLE 300DX
Specyfikacja techniczna wg strony producenta:
Obciążenie zalecane/max - 5/8
Waga - 2,6 kg (1,95+0,65)
Wysokość max 1550 mm (26,5 kolumna)
Producent poleca statyw jako:
-bardzo dobry dla DSLR z ob. max 210mm
-dobry dla DSLR z 300mmm lub śr. format ze standardem.
-używalny dla DSLR z 400mm
Całość zapakowana w kartonowe pudełeczko opatrzone wielkim napisem że design jest japoński - sam statyw jest produkowany w Tajlandii. W zestawie obrazkowa instrukcja obsługi.
Pierwsze wrażenie - solidnie wykonany dość ciężki ale zarazem bez przegięcia oraz wysoki!
Praktycznie cały statyw wykonany jest z metalu jedynie pokrętła przy głowicy,nogach mają plastikowe końcówki, plastikowa jest również śruba i tuleja mocująca kolumnę oraz blokada szybkozłączki.
Do jakości plastiku nie mam zastrzeżeń.
Zaczynając od góry:
Głowica montowana na 1/4.
(+)wykonana bardzo solidnie, pokrętła ergonomiczne, szybkozłączka z korkiem i motylkiem, łatwa regulacja, powiesiłem na niej D70s+Grip+Błyskotka+35 zarówno w pionie i poziomie i było stabilnie
(-)brak podziałek do panoram oraz poziomicy, dźwignia szybkozłączki jest na tyle newralgiczna że pragnąłbym tam metalu
Kolumna
(+)dwuczęściowa, odwracalna do macro
(-) dwuczęściowa - przy obracaniu głowicą potrafi się rozkręcać kolumna
Mocowanie kolumny
(+)podwójny system mocowania duża śruba oraz pokrętło z boku
(-)blokowanie wymaga nieco większej siły niż to ma miejsce w głowicy, brak poziomicy
Nogi
(+)3 poziomy rozstawu niezależne dla każdej nogi, łatwa regulacja, skręcane blokady nóg, stabilne
(-) odnoszę wrażenie że wysunięcie nóg o 5mm mniej niż max zwiększa stabilność, plastikowe nóżki ślizagają się
Do innych minusów muszę zaliczyć brak pokrowca!
Kawałek szmaty z paskiem w produkcie za 340PLN powinien być standardem, podobny dokładają nawet do kijków trekingowych za 30PLN
Oraz brak gąbek na nogach - oj marzną rączki
Na koniec kilka zdjęć (przepraszam za jakość ale późno jużoraz szybki test na 200mm/10s
Jeśli ktoś ma dodatkowe pytania, pragnie dodatkowych zdjęć to niech wali śmiało.
Jak po testuję to może napiszę więcej. Ogólnie polecam ten produkt.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami