Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Prowokacja: m42 czy nikon?

Z powodu wielu wypowiedzi nt. przejściówek m42->F z soczewką, pozwolę sobie na zapytanie Was Drodzy Użytkownicy: Które z poniższych było zrobione szkłem na m42 (z soczewką), a które szkłem na bagnet F?

Żeby nie było zbyt łatwo wywaliłem exify.
    Nikon d60, 1/2s, f/5.6 200mm. Przepraszam za różny WB, ale zapomniałem zmienić z AUTO na stały. Fotki po zmniejszaniu NIE wyostrzone.

1.

2.

--
    EDIT:
    Czuję, że tym wątkiem wywołam burzę, zostanę znienawidzony i będzie mnie ścigać interpol oraz międzynarodowa ekipa z Redwatch.
    A na koniec, żeby mnie kompletnie dobić, ktoś ten wątek skasuje
    W sumie zagadka nie jest trudna. Jak szybko rozwiążecie, to dam następną, którą trzasnę na nieskończoności w plenerze.

Cropów nie ma i nie będzie. Bo jak ogląda się czyjeś prace, to nikt nie prezentuje cropów do każdego zdjęcia.
    Ostatnio edytowane przez KaeF ; 26-01-2010 o 04:03
    Pozdrawiam, Kamil
    Analogowo i manualnie: 12XP i ChCE3 :: S18/3,5 :: CZ35/2,4 :: H58/2,0 :: V70-210/4,5-5-6 :: P135/2,8 :: DC25

Domyślnie

1. m42
    2. F

zgaduje bo nie mam pojecia. nigdy niczego na przejsciowkach zadnych nie uzywalem.

Domyślnie

1. Nikon F
    2. M42 + soczewka
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaeF Zobacz posta
    ... f/5.6...
    Na takiej przysłonie to możesz fotografować słoikiem po musztardzie i tez będzie dobrze

Problem z ostrością z adapterem z soczewką dotyczy szkieł o jasności f/1.4-2.8. Powyżej różnice już się zacierają (tak jak na Twoich przykładach).
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

wojteh
    Gość

Domyślnie

1.m42

ale tak jak wyzej bez sensu ...

Domyślnie

I pozamiatał... Faktycznie, coś w tym jest... Bez sensu kupować szkło ze światłem 2.8 żeby strzelać na F5.6 i więcej. No chyba, że przy świetle słonecznym to wtedy i F8 bywa zbyt jasne

Mam adapter z soczewką i polecam choćby ze względu na nieskończoność. Soczewkę można w każdej chwili wykręcić z adaptera jak komuś za ciemno czy rozmyto. Dla mnie git.

Domyślnie

Niestety dla dużych dziur nie mam szkieł żeby porównać. Chyba, że wrzucę cropy z 35/2.4 i 50/1.4. Helios w przejściówkę nie wchodzi dobrze.

Szkło na m42 ze światłem 2.8 jest i tak dużo tańsze niż jakiekolwiek szkło na bagnet F (pomijając kity). A cena jest głównym powodem zakupu m42. Dodatkowym plusem korzystania z m42 na nikonie jest fakt, że człowiek wyrabia sobie umiejętność korzystania z Manuala i dodatkowo światłomierz w oku.

Bez sensu kupować szkło ze światłem 2.8 żeby strzelać na F5.6 i więcej
    W takim przypadku wraca wątek odnośnie manii robienia zdjęć na największej dziurze. Skoro prawie każde szkło ma najlepszą rozdzielczość na 5.6, to dlaczego nie korzystać z takiej przysłony w odpowiadających warunkach? Oczywiście nie rozchodzi się o fotografię studyjną, śluby, modelki - w tych przypadkach fotograf może zarobić na lepsze szkła.
    Ostatnio edytowane przez KaeF ; 26-01-2010 o 15:14
    Pozdrawiam, Kamil
    Analogowo i manualnie: 12XP i ChCE3 :: S18/3,5 :: CZ35/2,4 :: H58/2,0 :: V70-210/4,5-5-6 :: P135/2,8 :: DC25

Domyślnie

1. M42 widać ,że obiektyw przymknięty - bokeh osmiokątny
    2. F- 5,6 na pełnej dziurze...
    Podpis zgodny z regulaminem forum

Domyślnie

And the Winner is...

Northrop & Wonito

Wyróżnienie dla Wonito za proste wyjaśnienie

Wykorzystane szkła:
    bagnet F: Sigma 70-300 4,5-5,6 DG MACRO
    gwint m42: Vivitar 70-210 4,5-5,6 MACRO
    Pozdrawiam, Kamil

Domyślnie

a czemu ma sluzyc ten watek?
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów