Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: DOBRE MATERIALY

Domyślnie DOBRE MATERIALY

Chcialbym sie dowiedziec od analogowej braci na czy sie produkuja? Tzn na jakich materialach wykonuja swoje zdjecia i jak je obrabiaja (ciemnia, chemia, PS) ?

Szukam jakiegos znosnego materialu BW do procesu c-41 (digi lab). Ma ktos jakies doswiadczenia?

Domyślnie

Polecam Portra BW 400

[ Dodano: Sob 02 Kwi, 2005 ]
    Ja nie wybrzydzam,na różnych robie.Zależy tylko od gotówki
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

Czarno-białe do labu na C-41, ble toż to profanacja. Takie cuś to się saamamu obrabia.
    Jeżeli jednak koniecznie chcesz, to proszę bardzo: ILFORD XP
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zamość | Lublin

Domyślnie

No to do kompletu wymienie Kodaka ProFoto 400 - użyłem raz i o raz za nadto - potem kupiłem Ilforda, koreks i chemie :P
    Za poprzednikiem namawiam jednak do prawdziwych B&W, bo dla C-41 lepiej już w to wogóle nie wchodzić, albo zrobić na kolorze a odbitki prosić w tym "pseudo" B&W...
    Myślę że warto byś zainteresował sie ręcznym wołaniem filmów - naprawde nie taki diabeł straszny

pozdrawiam

Domyślnie

Kodak B&W+400 , Konica VX400 , Ilford XP2 Super - są one do C-41 produkowane
    Pozdrawiam
    NIKON F100 / MB15 / TOKINA 28-80 2.8 AT-X PRO / METZ 54 MZ 3 / LOWEPRO NOVA 3 AW / MF 680 B / MF 234 RC

Domyślnie

Polecam zakupić normalne negatywy
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

Sprawa wyglada tak...

Chce dobry negatyw BW do C41. Zeskanowac w labie negatyw i jurgac go w PS. Lubie fotki o duzym kontrascie i ziarenku... Albo supergladkie-zalezy od sytuacji

Mam w zasadzie dostep do ciemni, ale czasu malo-praca, rodzina i wogole Ja juz sie urywam na fotki to gora 3-4 godziny raz na miesiac :P Krotko mnie babeczka trzyma! Zreszta funduszy nie za wiele a chemia jednak troche kosztuje.

Na poczatek sprobuje "profanacji", moze po poogladaniu wynikow zmienie zdanie.
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zamość | Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Redskull

Krotko mnie babeczka trzyma! Zreszta funduszy nie za wiele a chemia jednak troche kosztuje.
    zaraz babeczke bakcylem fotografii a jeszcze sie dołoży - sądze że takie sprawy trzeba załatwiać już w okresie narzeczeństwa, bo potem zostaje C-41

pozdrawiam

Domyślnie

Heh, thx, ale juz za pozno :P Zaobraczkowany od 7 mies...
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

he, he to gratulacje, albo kondolencje (jak wolisz)...
    Nie sluchaj ortodoksów. BW do C41 to tez znosny material i wcale nie pseudo. Pewnie ze to troche inna charakterystyka i o wiele mniej "tworcza", jestes skazany na pewne ograniczenia, ale spokojnie mozesz poprobowac. W dodatku lepiej sie skanuja. Jak chcesz po taniosci to zacznij od ProFoto400 Kodaka, jak chcesz wiecej wydac to kup XP2 Ilforda. Zrob, obejrzyj efekty i sam wyciagnij wnioski czy Ci to odpowiada. Ja uzywam jako tanszej alternatywy (zreszta teraz nie mam ciemni).
    Mariusz Hajdarowicz

F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów