Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Zdjecia - ekran czy papier

Technika cyfrowa to dobrodziejstwo w wielu elementach. Jest jednak taki ktory sprawia ze stala sie gwozdziem do trumny dla fotografii jako takiej. W czym rzecz? Otoz znam bardzo wiele osob robiacych bardzo dobre zdjecia technika cyfrowa. I to bylby plus, gdyby nie to ze ich zdjecia mozna obejrzec jedynie w formie elektronicznej. Jesli sa dostatecznie dobre technicznie, mozna to zrobic w duzej rozdzielczosci, oczywiscie pod warunkiem ze dysponujemy odpowiednim sprzetem. Czy jednak oddaja prawdziwe emocje jakich doznajemy ogladajac je na papierze w odpowiednio wyeksponowany sposob? Moim zdaniem nie. Jest im bardzo daleko do tego co ja widze w fotografii. W zaden sposob nie jestem w stanie przedlozyc pliku 1600x1200px nad papierowa wersje w formacie 30x45cm. Moja dobra rada dla fotografistow ktorzy naciskaja spusty migawek: przenoscie swoje dobre zdjecia na papier. Nie zapominajcie o nich gdy juz zbiora dobre oceny na portalach i forach. Chwalcie sie nimi i syccie wzrok.

Ciekaw jestem Waszych opinii na ten temat.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śl/Katowice/Gliwice

Domyślnie

Drogi Adminie
    podpisuje się pod tym..
    każdą łapa po kolei
    a kurde ale dałeś...
    brr
    blog
    Pozdrawiam,
    Al

Domyślnie

Jak znajdę pracę to pogadamy, ale na razie się na to nie zanosi, bo nauka jeszcze trwa. pzdr
    D70 [18-70][50/1.8D][100/3.5]

Domyślnie

dla mnie zawsze "zdjecie" bedzie kojarzylo sie z tym kawalkiem papieru ktory trzymamy w reku i podziwiamy

Domyślnie

Ja tez nie wyobrazam sobie inaczej.
    Pozdrawiam Karol

Domyślnie

Pamiętam że rozmawialiśmy o tym Piotrze w czasie warsztatów. Podpisuję się wszystkimi członkami
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Masz Piotrze dzisiaj (wczoraj) dzień do prowokacji

To co napisałeś z pewnością jest mi bliskie, ale nie jest OBIEKTYWNE.
    Wynika z wychowania. Moim zdaniem nie będzie prawdą dla bardzo dziś młodych fotografistów. I związane jest z możliwościami technicznymi. Przecież już dzisiaj oglądasz swoje zdjęcia w rozmiarze 30x40 prawda? A że nie możesz wziąć do ręki? Kwestia czasu i to niedługiego.
    To co napisałeś dotyczy raczej otoczki emocjonalnej, a ona zmienia się wraz z pokoleniami.
    Niektórzy podobno twierdzili, że film niemy to było prawdziwe kino. Później to już nie to. I wyobraź sobie takiego kogoś na Matrixie.
    Istotna jest treść , forma jedynie ułatwia jej przekazanie. Do jednych dociera treść, do innych forma. Zazwyczaj trochę tego i trochę tego.
    Przecież jak widzisz dobre zdjęcie, to jest ono dobre bez wględu na formę w jakiej je widzisz. A jeśli tak nie jest, to zdjęcie nie jest dobre.

Coś dzisiaj filozoficzny dzień mam.

Pozdrawiam
    Pozdrawiam
    Jarek Piekarski

Domyślnie

Nie ukrywam ze tekst jest prowokacyjny, ale zamierzam takich prowokacji wprowadzic wiecej, przy okazji poznac Wasze zdanie.

Teraz o temacie. Zgodzilbym sie co do mozliwosci technicznych i nawykow mlodych ludzi, gdyby nie jeden drobny fakt. Mianowicie zdjecie na papierze zyskuje po prostu na jakosci ktora okresle wlasnie jezykiem technicznym - 3D. Kto widzial roznice miedzy taka odbitka, ba, nawet w mniejszej skali, bedzie wiedzial dlaczego fotografia potrafi byc jeszcze bardziej pasjonujaca. Owszem tresc w obu przypadkach jest taka sama, ale czy emocje tez? Moim zdaniem nie do konca. Wychodzac dalej powiem ze wolalbym Wasze zdjecia publikowane na forum widziec wlasnie w duzym formacie i czuc je realnie, na scianie czy w albumie. Obraz "plaski", elektroniczny jest jedynie substytutem realizmu i obcowania z fotografia na zywo.

Ciesze sie z Waszych opinii i prosze o wiecej. Milo mi tez ze udalo mi sie wciagnac Was w dyskusje w przerwie miedzy ogladaniem zdjec w galerii

Domyślnie

Zdjęcie dla mnie oznacza papierowe powiekszenie. Technika idzie wciąz do przodu, być może juz wkrótce będziemy robić zdjecia trójwymiarowe, w których będzie mozna zajrzeć co jest za drzewem na drugim planie. Wówczas dopiero się zacznie - co jest "prawdziwą" fotografią. Elktroniczne albumy (podobnie jak na razie nie przyjęte do powszechnego użytku elektroniczne ksiązki) pozwola na oglądanie zdjęć w sposób nie do odróznienia od klasycznych albumów. A może pójdziemy dalej i zdjęcie bedzie odtwarzane od razu w naszym mózgu ??? A dla takich jak ja i pewnie wielu ogladanie zdjęć na papierze będzie stanowiło atrakcje turystyczną marsjanskich tanich biur podróży.
    Pozdrawiam

Domyślnie

No cóż - papier... Jestem za. Na razie mam mało odbitek z cyfry ale wynika to z lenistwa , bo trzeba jechać do labu . Ale na pewno będę robił odbitki z fotek, które lubię.

Rayden
    Nikon D70_18_70_1GB_256MB_Torba Sony
    FOTOGALERIE

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów