Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Domyślnie

Erie, tak dla ścisłości, o "ciągłości w półtonach" nie można tu mówić. Zapis nie jest analogowy tylko cyfrowy, czyli już z założenia nie jest ciągły. Trzeba raczej mówić o wiekszej ilości wartości (tonów) pośrednich, a nie o "większej ciągłości", choć w ostatecznym rachunku obserwator odbiera to w bardzo zbliżony sposób.
    Jacek

Domyślnie

Jacku

Jak już nie masz co odpowiedzić to czepiasz się sformułowań. Wiem dobrze (pewnie jak każdy człowiek), że zapis cyfrowy jest skwantowany, czyli nie ciągły a dyskretny. A użyte sformułowanie jest skrótem myślowym - chodzi o to że z im większą częstotliwością (lub w tym przypadku dokładnością) próbkujesz sygnał tym bardziej jest zbliżony do ciągłego. Sam zresztą to napisałeś: "w ostatecznym rachunku obserwator odbiera to w bardzo zbliżony sposób" - również używając skrótu myślowego i paraleli.

A z tego co wiem pytanie było od amatora fotografii (i na takim poziomie jest prowdzona dyskusja), a nie od specjalisty od przetwarzania sygnałów.

Pozdrawiam i proszę nie czepiaj się sformułowań
    Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Panowie... W takim razie wytlumaczcie mi zasdnosc istnienia NEFow kompresowanych i niekompresowanych.
    Więcej/mniej wejdzie na kartę oraz szybciej/wolniej się zgrają na kompa

Domyślnie

Erie, obaj o tym wiemy. Wie o tym jeszcze wielu innych forumowiczów, ale czyta to forum także wiele osób (moim zdaniem zdecydowana większość), które o tym nie wiedzą, bo nie każdy człowiek musi o tym wiedzieć. Nie czepiam się, tylko traktuję to jako drobne wyjaśnienie, żeby za chwilę nie pojawiła się tu dyskusja o ciągłości tonalnej cyfrowego obrazu. Na tym forum już tak wielkorotnie bywało, że stosowano różne (czasem baaardzo daleko idące) skróty myślowe, a w konsekwencji stosowania tych skrótów myślowych nie było możliwe porozumienie się w najprostszych sprawach.
    Jacek

Domyślnie

ok, zatem przepraszam - trochę pochopnie oceniłem, że się czepiasz

Przyznasz jednak, że dla osób zajmujących się grafiką/ fotografią termin "większej ciągłości w półtnonach" jest bardziej zrozumiały niż większa ilość wartości pośrednich pomiędzy poziomami A i B. Część ludzi jak widzi matematyczny lub zbliżony do niego zapis od razu przestaje czytac i rozumieć tekst (z różnych powodów, ale bynajmniej nie z ograniczenia czy czegoś takiego - to taka uwaga aby nikt mnie zaraz nie posądził o obrażanie kogokolwiek od czego jestem tak daleki jak to tylko możliwe).

Pozdrawiam
    Wojtek PŁONKA
    (Erie)
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Erie, wierz mi, na tym forum matematyków, informatków, elektroników, czy programistów jest garstka. I są to całkowicie normalne proporcje. Moim zdaniem, warto wyrażać się możliwie precyzyjnie i dbać o drobiazgi w swoich wypowiedziach, szczególnie wtedy, gdy ktoś jest w danej dziedzinie specjalistą. I nie dotyczy to tylko tych grup zawodowych, ale wszystkich innych również. Precyzyjne wypowiedzi na forum to taka drobna forma wzajemnej edukacji w różnych dziedzinach. Takie pozornie niewinne skróty myślowe (które są oczywiście dopuszczalne w pewnych dyskusjach w gronie specjalistów) w necie zaczynają czasem żyć własnym życiem i obrastać w zadziwiające teorie (patrz elaboraty o doszukiwaniu się logarytmicznego działania liniowej matrycy, o definiowaniu rozpiętości tonalnej matryc w jednostkach EV fotografowanej sceny, czy o rewelacyjnej rozpiętości tonalnej cyfrowych matryc Fuji). Moim zdaniem, każdy taki skrót myślowy na forum powinien być dobrze przemyślany, żeby nie stawał się źródłem nieporozumień i przekłamań. Wiem, że czasem nie jest to łatwe, że czasem się o tym zapomina, ale chyba warto próbować.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 07-11-2006 o 13:47
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Więcej/mniej wejdzie na kartę oraz szybciej/wolniej się zgrają na kompa
    Pebees... Nie zrozumiales istoty pytania. Zadalem je w obliczu zapewnien, ze kompresowany NEF jest kompresowany bezstratnie. Jesli tak niby by bylo -- to po co by istnial NEF niekompresowany -- skoro przenosilby dokladnie te same informacje jak bezstratnie kompresowany?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

pebees
    Gość

Domyślnie

stig - it łoż e dżołk, a poza tym, to jak to po co - by być trendi, dżezi i w ogóle cool

Domyślnie

http://www.pcworld.pl/news/news.asp?id=77930
    ttp://www.zoom.idg.pl/news/78026.html

Mam pytanie, kiedy Nikon wprowadził swój format RAW i jakich modelach NEF występuje w obu wersjach i czy były modele w których występował tylko NEF niekompresowany. Klucz do zagadki może tkwić w informacji zawartej w linku. Tylko proszę nie najechać na mnie natychmiast, lecz przemyśleć sprawę, dlaczego dwie wersje NEFa w niektórych modelach i czy może to mieć związek z polityką Nikona odnośnie oprogramowania dekompresującego NEFy.

Domyślnie

To raczej spiskowa teoria dziejów. Jasne jest, że Nikon bardziej woli sprzedawać soft, niż go nie sprzedawać - jak każdy. Dlatego broni się przed różnej maści podrabiaczami i kombinuje z plikami NEF. Ale trzeba też pamiętać, że są takie metody szyfrowania, kóre mogą praktycznie uniemożliwić korzystanie z danych, nawet bez robienia kompresji. Wystarczy je zaszyfrować. Złamanie takiego szyfru, to dobre kilka lat, a za kilka lat będzie już nowy - inny algorytm szyfrowania i nowe puszki.

Ja bardziej bym się przychylał, do chęci zaoferowania użytkownikom najlepszej mozliwej jakości w NEFie bez kompresji i jednocześnie bardzo dobrej jakości z kompresją, jeśli problemem może być pojemność karty, czy databanku. Pamiętaj, że kompresję NEFa miał D70, ale wówczas karty o pojemności 1 Giga były drogie i dość trudno dostępne. W dobie D200 problem przestał istnieć. Na porządku dziennym są karty 4 lub 8 Giga. Moim zdaniem właśnie to jest główna przyczyna istnienia NEFów z kompresją i NEFów bez kompresji. Ale inwencja programistów Nikona jest oczywiście nieograniczona.
    Jacek

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów