Cóż... No nic, może w obecnego przełożę. Piszcie proszę jakieś propozycje.
Szukaj
Cóż... No nic, może w obecnego przełożę. Piszcie proszę jakieś propozycje.
Obudowa jest spoko. Jak skłądałem sobie nowego kompa to się zastnawiałęm nad tymi obudowami ale w UK ich chyba nie było więc zostawiłem taką jaką miałem. Na wiatraczki majątku nie wydasz a przynajmniej będziesz miał zapas chłodzenia. Tylko zanim Kaze kupisz to sprawdz rozstaw mocowania na obudowie bo z tego co pamiętam to 100 nie jest standardowym rozmiarem.
Ja przekładałęm stary. Jeśli działa to tutaj nic nie unowocześnisz. Chyba że Blue-Ray
Jeśli chodzi o napęd to jeśli masz i działa to nie ma co wydawać kasy na inny bo jak Strus napisał nic nowego nie zyskasz.
Co do obudowy to generalnie te cooler mastery różnią się niewiele i myślę że są spoko, a i cena niewielka. Z tego co wiem to tam są wentylki 12cm przód i tył oraz jakiś mniejszy na boku.
Strus, powiedz mi - jak masz dyski 500 i 320 to jak je podzieliłeś do pracy?
Oj zabij mnie ale sam już nie wiem
Mam 50 GB na system , 50GB na Backup ( na drugim dysku). Reszta dzieli sie na 3 partycje w tym jedna (250GB) na zdjęcia.
No bo sie kurka zastanawiam co bedzie dla mnie lepsze. 2x dysk tak jak pisałem czy jeden 1TB... Bo jak dużo zdjęć trzeba obrabiać żeby rzeczywiście odczuć korzyści przypisywania jednego dysku dla programów do zdjęć?
Niedawno kupowałem obudowę Cooler Mastera. Akurat nie taką jak z linków ale podobną i w podobnej cenie. One mają przednie panele robione z takiej śmiesznej siatki, przez co są bardzo przewiewne. Na boku ma miejsce na wiatraczek z takim specjalnym "łapaczem wiatru" od środka, mniej więcej na wysokości karty graficznej. Same blachy mogłyby być trochę grubsze ale jak się stabilnie ustawi, to nic nie grzechocze. Dyski są montowane w takich specjalnych bezśrubowych sankach. Wygodne ale na oko nie wygląda specjalnie solidnie. Panel boczny jest odkręcany a nie na zatrzaski ale śruby odkręca się bez użycia narzędzi.
Właściwie jedynym istotnym mankamentem jest dla mnie... straszliwie oczojebne niebieskie światełko "Power". Trzeba to zaklejać izolacją bo można w nocy oślepnąć, a jest umieszczone między dwoma przyciskami, więc trochę ciężko je szczelnie zakryć. Warto zwrócić na taką pierdołę uwagę przy kupnie, żeby potem nie narzekać.
Dzięki za infoTen przycisk to aż tak chyba nie razi za dnia co?
Zresztą i tak buda będzie pod biurkiem więc nie ma to dla mnie znaczenia. A niech se świeci :P
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jaka opcja lepsza z tymi dyskami? (poprzedni mój post)
Lepiej dwa mniejsze. Na jednym surowe foty, na drugim poPSute albo jeden na system, a drugi na foty. To nie video, wiec surowe i poPSute moga byc na jednym dysku. Systemowy szybszy (moze byc mniej niz 500GB), a do fot pojemniejszy.
Niektorzy kombinuja z szybkim dyskiem SSD na system, ale drogo jest. Mozna kombinowac z macierzami raid, ale do tego trzeba miec zaciecie i wiedze.
Warto tez miec jakis dysk na backup. Moze byc powolny i zewnetrzny. Podpinasz tylko, kiedy zrzucasz i tyle.
W chwili obecnej mam już dysk zew. 500gb na nim też trzymam kopie swoich zdjęć na wypadek gdyby z komputerem coś się złego stałoW przypadku dysków 320 i 500gb ok będzie jeśli na foty i programy do obróbki dam większy a mniejszy na system i reszte?
Skontaktuj się z nami