Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Oszczędny w słowach Awatar Adrian d-_-b
    Miasto
    Nowe Miasto Lubawskie

Domyślnie Problem O_o Nikkor 18-105VR

Na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie powitać z uwagi na fakt, iż jestem tu nowy... :P Forum jest naprawdę super a oglądanie Waszych prac to czysta przyjemność...na dodatek dużo się tu dowiedziałem i nauczyłem...

Wracając do tematu to mam problem z moim obiektywem...to znaczy tak mi się wydaje, że coś jest nie tak... mianowicie... Obiektyw załączany do zestawu z Nikonem d90, dokładnie Nikkor 18-105VR na końcu skali oddalenia wydaje dziwny dźwięk... (Takie cykanie) w chwili oddalania na końcu zakresu dwa razy cyknie... jakby jakiegoś "paprocha miał...w mechanizmach albo coś..." Może to przysłona...sam nie wiem... ma to od nowości... Co myślicie oddać go na gwarancję? Czy to naturalne że tak robi... przy max. przybliżeniu jest ok...na całym zakresie oddalania również dopiero na samym końcu max. oddalenia sobie delikatnie "cyknie"... Może ktoś miał do czynienia z taką dolegliwością obiektywu?

Jeszcze raz pozdrawiam i proszę o pomoc...
    NIKON D90, obiektyw z zestawu 18-105 VR

Domyślnie

a jak potrząśniesz body to słychać że coś lata w środku?

Miasto
    Nowe Miasto Lubawskie

Domyślnie

Nie cisza... tylko gdy pierścieniem obracam... zrobi cyk cyk i koniec...

Domyślnie

Cykanie? Zjedź do jakiegoś sklepiku i sprawdź inną sztukę. Jak będzie bez świerszcza to Twój do serwisu
    Fx, D300/ mb-d10/ N 14-24/ N24-70/ N70-200/ S150-500/ sb-x/ S8mm/f3.5 Pozdrawiam

Rozmowny Awatar dzejms
    Miasto
    Nie ma takiego miasta Londyn...jest Lądek...Lądek Zdrój

Domyślnie

Wylacz VR i sprawdz czy "cyka".
    Stopka sropka... wybitnie niekomercyjna.

Miasto
    Nowe Miasto Lubawskie

Domyślnie

Wziąłem sprzęta do lokalnego fotografa... powiedział, że bez dwóch zdań obiektyw musi zobaczyć service, powiedział też że w optyce muszą panować wręcz sterylne warunki i jakiekolwiek cykania, skwierczenia są nie do przyjęcia...
    Co ja teraz zrobię to moje jedyne szkiełko (póki co) no ale przynajmniej wiem na czym stoję... :P

Dziękuję za odpowiedzi POZDRO!!! :P

Miasto
    Nowe Miasto Lubawskie

Domyślnie

Witam
    Dostałem korespondencje od "NIKONA", napisali, że w obiektywie jest uszkodzona maskownica i to ona była przyczyną tajemniczego cykania... wzieli się już za naprawę mały tydzień i powinienem mieć szkiełko w domu :P
    POZDRAWIAM!!!

Uprawnienia umieszczania postów