Szukaj
Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie
chodzi mi o to ze niby maja jakas tam temperature a po kilku blyskach zaczna sie wypalac...na ile takie lampy mniej wiecej starczaja?
podejzewam ze do tego jeszcze trzeba miec adapter to wyzwalania?
a jak to jest z tymi Ws czy jest jakis przelicznik na przeslone/czas? wsumie zestawik mi sie podoba ale jak lepiej bedzie oswietlac zarowka to troche sie nie oplaca...
nie ma przelicznika. to trochę tak jak z lampami z zoomem. zmienia się w zalezności od użytych rozpraszaczy - czasze są o różnym kącie, o róznej średnicy, parasolki, softboxy o różnych rozmiarach - za każdym razem będzie inna nazwijmy to LP takiego zestawu.
wytrzymałośc lamp jest spora. przez kilkanaście lat robiąc na Elfo przekroczyłem chyba 100 tys błyśnięc i działają. co prawda były niektóre na wymianie kondensatorów (nie palnika!)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
hmm...wsumie bylo pytanie o zarowki blyskowe a nie o Elfo, wsumie Elfo sa barzdo fajne ale cena troche zniecheca ;/ jak bede uzywac zarowek 45Ws z jakas parasolka to bedzie mozna robic portreciki z jakimis rozsadnymi czasami?
żarówka to też prawie punktowe źródło swiatła, potrzeba takie światło zmodyfikować, zmiękczyć. Jak je schowasz za parasolką to zmienisz ich LP.
przy błysku - czas jest prawie nieistotny. Naświetlenie reguluje się przysłoną (gdy błysk jest światłem dominującym, a w studiu jest). Czas sobie ustawiasz np na 1/125 i zapominasz o tym parametrze.
Czyli pewnie będziesz musiał miec kilka żarówek. Przysłonę będziesz regulował ... czułością ISO albo ilością żarówek.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 31-10-2006 o 11:12
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Czyli wracajaco do tematu, kupno takiego zestawu lamp na pocz±tek ma sens, czy jest to "absolutnie nieopłacalne, gdyż ..."![]()
Niestety już nie fotografuję, gdyż każdy jest lepszy ode mnie, ale miło mi pozostać w sympatycznym gronie
ja chyba bym kupil jedna ta CY200 i jedna CY100 tak na poczatek , mala do kontry a duza do oswietlania reszte bleda , to chyba dobry pomysl![]()
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
no tak nie mowie o softach , statywach i akcesorjach tylko o lampkach , w tamta zime ostro nad tym myslalem i mam plan jednak 12 m 2 mojego nowego pokoju jedna kuchnia i lazienka uniemozliwia mi prace w studio domowym ech.... szkoda![]()
d700 d3 14-24 28 35 50 85 135
Skontaktuj się z nami