A ja proponuję wyższe iso, dłuższy czas, mniejsza przysłona. Lampa po prostu w trudnych warunkach nie wyrabia. Na 90% to jest to.
Szukaj
A ja proponuję wyższe iso, dłuższy czas, mniejsza przysłona. Lampa po prostu w trudnych warunkach nie wyrabia. Na 90% to jest to.
jendry
AR chodziło o to, żeby oszczędzać lampę i tyle, fakt, że mojej nie oszczędzałem, a zdjęcia które zrobiłem tuż przed uszkodzeniem, to jakieś 400 sztuk z dyfuzorem, często seria.
Mnie na Postępu powiedzieli, że naprawa ze wszystkim (wysyłką chyba też) będzie kosztowała 250zł, zakładając, że to wymiana palnika z dyfuzorem, a elektronika jest w porządku.
D300s D80 N18-200VRII N18-70 N50f1,8 MB-D80 MB-D10 SB-900 SB-600 YH324+YH410
A ja proponuję żebyś przeczytał co pisze szakula25 w pierwszym poście. Ja nigdzie nie doczytałem ,że mu nie błyska. Lampa wskazuje że mu nie doświetla co wskazuje na złą ekspozycję. Zresztą wystarczy poszukać na forum. Tu wszystko jest. Oczywiście palnika nie można wykluczyć ale ja byłbym dobrej mysli.Zamieszczone przez użytkownik Jatin
Ostatnio edytowane przez A.R ; 08-02-2010 o 12:51
jendry
Kolega mój miał podobne objawy w SB-600 i SB-800 (duże ilości fotek - ślubniaki). W obu przypadkach serwis wymieniał palnik.
Poradziłem mu używanie max. użytecznego ISO, po to aby lampka nie musiała "przepracowywać" się. Od tamtej poru mówi, że nawet baterie starczają mu na więcej.
Pozdr.
Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko
Żeby rozwiać wszystkie plotki, bo każdy pisze co innego, wymiana palnika (z dyfuzorem, bo nie ma opcji wymiany bez dyfuzora czyli przedniej szybki) w sb-600 na postępu - 241,05 (w tym 165zł robocizna) + 25 zł wysyłka.
Ponieważ u mnie stało się to głównie dzięki dyfuzorowi, mam pytanie - kupiłem kiedyś dyfuzor identyczny jak Stofen, tylko połowę tańszy, czy stofen ma jakieś otwory pozwalające uwolnić nadmiar temperatury?
D300s D80 N18-200VRII N18-70 N50f1,8 MB-D80 MB-D10 SB-900 SB-600 YH324+YH410
Oryginalny Nikonowski z kompletu od SB800 nie ma żadnych otworów.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
witaj
mialem ten sam problem przy SB-900 watek znajdziesz na moim profilu
lampa na gwarancji poszla w serwis i co .... okazalo sie ze palnik poszedl sie piescic po 10 miesiacach pracy !!!
jedynie pocieszajace bylo to ze byla to naprawa gwarancyjna i nie kosztowala ani grosza a z tego co slyszalem palink kosztuje gdzies miedzy 300 a 450 w zaleznosci od lampy
pozdrawiam
Grzegorz
jakby co to gg 4711022
N D300s + N D200 SB 900 + N80-200 f:2.8 + N18-200 VR + N50 f:1.8 D + Samyang 8mm f:3.5 + Tokina 28-70 f:2.8 + Kenko Tele x2 Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Skontaktuj się z nami