Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Sb 600

Domyślnie

To na początek zresetuj body do ustawień fabrycznych, może przypadkiem ustawiłeś jakąś funkcję dla lampy zewnętrznej. W drugiej kolejności (jeśli reset niczego nie zmieni), spróbuj założyć tą lampę na inne body lub pożycz inną lampę i zobacz jak będzie się zachowywała na Twoim. Taka "krzyżówka" pomoże Ci ustalić czy przyczyna tkwi w lampie czy w aparacie.

Domyślnie

reset body , reset ostawień osobistych, reset lampy nic nie pomagało
    Dzwoniłem jeszcze do serwisu nikona prosili o zdjęcie, sprawdza jakie parametry mam ustawione może coś poradzą. Jeżeli nic nie poradzą będę szukał fotografa z którym będę mógł to sprawdzić na jego sprzęcie, bo póki co nie mam nikogo ze znajomych by móc ja sprawdzić od ręki.

Domyślnie

nie chce byc złym prorokiem, ale to może być kończąca się lampa

edit
    aha, ten migający minus i wartośc niedoświetlenia pokazywana na lampie wychodzi chyba z body, tzn aparat wysyła sygnał do lampy że cos nie gra. chyba...
    Ostatnio edytowane przez Wojtek Mąka ; 20-01-2010 o 15:42
    D80, S17-70 f2,8-4,5; N 75-300; Panagor PMC 135 f2,8; Vivitar 300 f5,6 (Tokina)

Domyślnie

A jaka "stara" jest ta lampa? Pytam z ciekawości, bo co raz częściej czytam o takich czy innych awariach lamp Nikona i zastanawiam się nad swoim nowym SB 600 czy aby słusznie zrobiłem że ją kupiłem (zamiast Metza) Mam używaną Fomei i chyba zacznę nią robić a SB schowam do torby.
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Domyślnie

Być może ze padła (stara nie jest dokładnie 2 lata ma ) patrze właśnie na statystyki ostatniego zdjęcia aparacik ma przebieg 57407 przy połowie na pewno była użyta lampa nie wiem czy gdzieś sa testy żywotności lamp nikona bo nigdy sie z tym nie spotkałem, jesli ktoś takie gdzieś widział może podesłać linka z chęcią przeglądnę.

Domyślnie

Włączę się do dyskusji, bo zdaję się, że mnie dopadło to samo i to w momencie, kiedy znajomy poprosił mnie o wykonanie dla niego reportażu ze studniówki, a właśnie zaczął się polonez. Zostałem z lampką z body, czerwonymi oczami itd.
    Mam dokładnie taki sam sprzęt jak szakula25, lampa 3 lata, po jakichś 50000 błysków bez dyfuzora, ale częste i gęste serie podobne objawy z tą małą różnicą, że lampa czasami błyska np. 40 razy, a czasami w ogóle nie chce zacząć błyskać i też to -3.0 na wyświetlaczu lampy, wszystko sprawdziłem, wyczyściłem, założyłem lampę kolegi - 100% udanych błysków, założyłem swoją lampę do niego i też nawala, więc mniemam, że to ewidentnie lampa. Poradźcie coś, czy została mi tylko Warszawa, czy w Łodzi jest jakiś magik, który takie rzeczy robi, przy okazji potrzebuję wyczyścić matrycę?
    Szakula25, może jakoś rozwiązałeś ten problem, minęło w końcu 10 dni od ostatniego posta.
    D300s D80 N18-200VRII N18-70 N50f1,8 MB-D80 MB-D10 SB-900 SB-600 YH324+YH410

Domyślnie

No cóż, wypada zacząć oszczędzać lampy, albo zacząć zbierać kasę na nową. Dobrze że mam tego Fomei, zawsze trochę pobłyska
    Miałem w życiu wiele...różnych marek, ale zatrzymałem się na "NIKON"

Domyślnie

Dzwoniłem dzisiaj na Postępu i prawdopodobnie jest jednak palnik do wymiany, koszt ok. 250zł. Rzeczywiście, wydawało mi się, że lampa jest niezniszczalna i waliłem często seriami jak z karabinu. To samo dotyczy migawki, zrobiłem 65000 zdjęć przez 3 lata, a przecież czasami trzaska się zdjęcia zupełnie niepotrzebnie, tak na wszelki wypadek. Tu dostałem informację, że migawka powinna wytrzymać w d80 do 150000 klapnięć, a wymiana to koszt ok. 1000zł. Przy okazji znalazłem czyszczenie matrycy w Łodzi za 70zł, jutro tam jadę, więc jeśli to kogoś interesuje, to dam znać o skuteczności czyszczenia.
    Szakula25, jak tam twój palnik?
    D300s D80 N18-200VRII N18-70 N50f1,8 MB-D80 MB-D10 SB-900 SB-600 YH324+YH410

Domyślnie

czołem tomys
    Tak to palnik to samo sie dowiedziałem dwa dni temu, koszt wymiany w Rzeszowie to równe 250 zł. Czy d80 wytrzyma tyle klapnięć co piszesz to wątpię ale nie bede narzekał jakby tak było gdzieś widziałem statystyki ze średnia to 80 tys. tak wiec to polowa tego co piszesz

Domyślnie

Padł palnik w lampie, wymiana na Postępu to jakieś 300pln
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów