Szukaj
Jeśli to twój karmnik to przerób go na bardziej fotograficzny, np. można powiesić jakiegoś kija i wywiercić w nim dziury wiertłem do drewna, nawtykać tam jakiegoś tłuszczu i ustawić go tak żeby dziur nie było widać i masz sikorkę na drzewie.
Można też dać badyla z gałązką, umieścić go poziomo z wyciętym od niewidocznej strony schodkiem na ziarno i masz sikorkę na gałęzi.
Tło tu masz fajne i ptaszki blisko, powinny wyjść fajne zdjęcia (nie na żarciu), Jak mawiał Dyzma „ Trochę pucu nie zaszkodzi”
Jeszcze jedno numeruj każde zdjęcie wtedy łatwiej się do niego odnieść.
Pozdrawiam Zbyszek
D90, D700 + MB-D10 / Sigma 10-20, 24-70 HSM, 150-500. SB-900
Sony HDR SR 11
Zbysior zamiast gałęzi jest łańcuch, na którym wiszą karmniki i słoniny. Trznadel na łańcuchu pilnuje okolicy
Z8 + różne klamoty
Trzymaj się raczej tego tła z pierwszych zdjęć, to trznadla wygląda sztucznie a Waldek zawsze na to mi zwraca uwagę, Waldka warto słuchać, takie tło mi wychodziło jak prześcieradło powiesiłem.
Staraj się trzymać natury choćby to był karmnik, zapewniam cię że da radę.
Gdyby te sikorki ( modraszka i uboga ) były na gałęzi i z tym tłem jakie jest z leciutkim blurem, były by to bardzo fajne zdjęcia, tylko na drugiej sikorce musiał byś ten ogonek występlować.
Pozdrawiam Zbyszek
D90, D700 + MB-D10 / Sigma 10-20, 24-70 HSM, 150-500. SB-900
Sony HDR SR 11
Mnie tylko bonus się podoba - za naturalne otoczenie, ładne tło, kadr, pozę i kolory. To zdjęcie tak się wybija, że wygląda jakby je kto inny robił, dlatego na Twoim miejscu posłuchałbym Zbyszka i poprzyczepiał koło karmnika jakieś gałązki, bo oglądanie ptaków na karmniku z tą żarówiastą siatką nie należy do przyjemnych.
| D300+MB-D10 | S10-20/3,5 | N50/1,8 | N300/2,8 VR | TC17 | YH324C | MF685B | GH-2 Gimbal | MF486RC2 |
Pozdrawiam Mateusz Cofta
Dokarmianie ptaków zimą to bardzo dobry pomysł,aby tylko regularnie.Stołówkę przygotowałeś im przednią.
Co do samych zdjęć to jak dla mnie: zdecydowanie za ostre światło,duże kontrasty,przepalenia.Spory szum i za bardzo wyostrzane.
No i zasadnicza rzecz:unikaj pokazywania jedzenia na zdjęciach.
Pozdrawiam
tomek61
www.tomaszkubis.pl
Dziękuje za oceny Panowie. Właśnie to jest dla mnie najcenniejsze na tym forum - Wasze opinie. Pomagają uniknąć błędów na przyszłość. Zdjęcie kowalika robiłem w naturalnych krzaczorach, ale jak napisał Zbysior psują tło. Jeśli chodzi o dokarmianie to jest bardzo systematyczne i zróżnicowane. Dla dzięciołów i sójek rodzice dorzucają do karmników nawet suchą karmę dla kotów, żeby im nie kradły z misek. Pucują aż wlezie. Sroki kradły psom z michy duże kawałki suchej karmy.
Z8 + różne klamoty
Skontaktuj się z nami