Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: D90 +...?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Czuję się trochę zagubiony. Jeszcze dwa lata temu przykładałem się do zakupu D80 i wiedziałem dokładnie co chcę kupić, bardzo wiele o tym czytałem, brakowało mi tylko pieniędzy, które nagle potrzebne były na inne sprawy i tak oto fotografia w moim życiu stanęła w martwym punkcie... Teraz powracam do tego tematu i nie będę udawać, że jestem wielkim znawcą, dlatego Was pytam, bo nie chce by ktoś mnie na coś naciągnął w sklepie, a zależy mi na czymś w miarę dobrym na początek, z czym zacznę swoją przygodę z fotografią na szerszą skalę.
    Teraz muszę się zorientować trochę w temacie lamp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaczuch Zobacz posta
    Czuję się trochę zagubiony. Jeszcze dwa lata temu przykładałem się do zakupu D80 i wiedziałem dokładnie co chcę kupić, bardzo wiele o tym czytałem, brakowało mi tylko pieniędzy, które nagle potrzebne były na inne sprawy i tak oto fotografia w moim życiu stanęła w martwym punkcie... Teraz powracam do tego tematu i nie będę udawać, że jestem wielkim znawcą, dlatego Was pytam, bo nie chce by ktoś mnie na coś naciągnął w sklepie, a zależy mi na czymś w miarę dobrym na początek, z czym zacznę swoją przygodę z fotografią na szerszą skalę.
    Teraz muszę się zorientować trochę w temacie lamp.
    Jeżeli nie masz doświadczenia w stałkach to raczej na początku w nie się nie pakuj. Jeżeli nawet za jakiś czas dojrzejesz do stałki to sobie ją po prostu kupisz i to ogniskową taką którą będziesz najbardziej potrzebował. Zaletą jest to że stałki są stosunkowo niedrogimi obiektywami. W tej chwili dużo Ci nie brakuje do 17-55 ale miałbyś jeden z lepszych obiektywów Nikona. Stałki 50 czy to 1,4 czy 1,8 są zachwalane bardzo ale też jednymi z obiektywów najczęściej kupowanych i sprzedawanych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zen Zobacz posta
    Jeżeli nie masz doświadczenia w stałkach to raczej na początku w nie się nie pakuj.
    A z tym sie akurat nie zgodze w calej rozciaglosci... To wlasnie zooma trzeba sie nauczyc, i wlasnie zmiennoogniskowe obiektywy sa winne temu, ze ogniskowa czesto jest bezmyslnie traktowana jedynie jako wartosc "zooma".

A ze Kaczuch moze nie miec doswiadczenia w wyborze ogniskowej - od tego my jestesmy Ja swoja propozycje podalem, uwazam ze jest wystarczajaca do wszystkiego, a i jeszcze z 200 zl na lampe zostanie.

Poza tym, Zen, uwazasz ze swietny skad inad, ale ciagle reporterski zoom jest do portretu lepszym wyborem niz jasna stalka?
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    A z tym sie akurat nie zgodze w calej rozciaglosci... To wlasnie zooma trzeba sie nauczyc, i wlasnie zmiennoogniskowe obiektywy sa winne temu, ze ogniskowa czesto jest bezmyslnie traktowana jedynie jako wartosc "zooma".

A ze Kaczuch moze nie miec doswiadczenia w wyborze ogniskowej - od tego my jestesmy Ja swoja propozycje podalem, uwazam ze jest wystarczajaca do wszystkiego, a i jeszcze z 200 zl na lampe zostanie.

Poza tym, Zen, uwazasz ze swietny skad inad, ale ciagle reporterski zoom jest do portretu lepszym wyborem niz jasna stalka?
    Rzecz w tym że Kaczuch chyba raczej nie jest pewny co będzie fotografował. Czy będzie umiał docenić i wykorzystać bokeh i małą GO ?...nie sądzę, przynajmniej na początku. Jeżeli już niech spróbuje z 50/1,8 przynajmniej kosztuje niewiele i z małą stratą odsprzeda.
    Z 17-55 ma jakość której nie da mu żaden inny zoom. Pokryty podstawowy zakres ogniskowych. Nic tylko się bawić fotografią .
    Piszę to z własnego doświadczenia, mnie stałki nie wciągneły i raczej nie już nie będę próbował. Jedyną która mi została N60/2,8 zamierzam się pozbyć.

Uprawnienia umieszczania postów