Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 67

Wątek: D90 +...?

Domyślnie

iBlazej, zestaw super, ale bardziej na FX. O ile 85 jeszcze obleci, to na dole max 24 powinny byc. A swoja droga 24/2.8 to tez bardzo fajny obiektyw.

Hm, widac to kwestia doswiadczen. Moje z kolei mowia, ze ustawienie plytkiej GO to najprostszy z efektownych i najefektowniejszy z prostych zabiegow, zeby uczynic swoje zdjecie lepszym.

A kaczuch napisal, ze interesuje go "portret, czlowiek, akty". To chyba dosc sprecyzowane zainteresowania. Polecajac polsrodki potencjalnie skazujemy go na duzo dluzsza droge do dobry zdjec.

A na koniec - nie ujmujac nic 17-55, to jednak mysle, ze w odniesieniu do jakiegokolwiek kita, po obrazku latwiej poznac 50, niz tego zooma.
    Ostatnio edytowane przez Jakubas ; 17-01-2010 o 13:51
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Więc przemyślałem trochę sprawę i jestem pewien, że kupię tę 50-tkę.
    Muszę jeszcze pomyśleć co dalej.

Domyślnie

Ja bede obstawal przy stalkach. Troche sprzetu przez rece mi sie przewinelo, jak bedziesz mial jakies pytania, to wal smialo.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

A ja powiem coś innego....ja na początku bym kupił d90/18-105 i pierdoły typu filtr, aku,ewent..pilot....tyle.....poużywasz.....zobacz ysz co może.....poznasz czego potrzebujesz najbardziej......inne szkła dokupisz później....a tak to jest gdybanie coooo, do czegoooo, a co będziesz fotografować, jakie ognikowe itp....po 2-3 mc....będziesz już to wiedział....

taka moja rada....

a co do kita moje zdanie takie, że przydatny jest w domu....zwłaszcza ten 18-105.....do zdjęć rodzinnych, na wycieczkę , do zdjęć pamiątkowych jak najbardziej....kupisz stałki, będziesz z deka ograniczony...przynajmniej na początku
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 17-01-2010 o 14:38

Domyślnie

A duzo fotografowales stalkami?
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

pytanie do mnie? jeżeli tak, to:

na co dzień ma styczność ze stałkami..., ale i również z własnego doświadczenia sprzedawcy w sklepie foto mówię, że 80% osób, które radziły się "znajomych" przy kupnie sprzętu poleciało na początku na stałki, i budzą się później z palcem w ...nocniku...i kupują kita....bo nie dają rady....bo w pomieszczeniu im nie złapie, bo nie mogą zoomować, "bo to śmiesznie wygląda".....autentyk......no bo jak to....w aparacie za 2-3 tys. nie ma zooma???? to gówniany kompakt za kilka stów ma a to nie ma??? i tłumacz takiemu różnicę pomiędzy kompaktem a lustrzanką......

mój wątek odbiega trochę od tematu, ale chcę jedynie nakreślić (wg. mnie zaznaczam) lepszą/łatwiejszą drogę dla osoby wchodzącej w temat fotografowania/ ew...lustrzanki..... lepszy dla amatora na początku kit...to jest moje zdanie...
    pozna aparat, pozna swoje preferencje, i w końcu pozna swoje potrzeby odnośnie sprzętu....wg mnie lepsza taka ścieżka, niż od razu na głębszą wodę....
    Ostatnio edytowane przez Antonioo ; 17-01-2010 o 15:05

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antonioo Zobacz posta
    A ja powiem coś innego....ja na początku bym kupił d90/18-105 i pierdoły typu filtr, aku,ewent..pilot....tyle.....poużywasz.....zobacz ysz co może.....poznasz czego potrzebujesz najbardziej......inne szkła dokupisz później....a tak to jest gdybanie coooo, do czegoooo, a co będziesz fotografować, jakie ognikowe itp....po 2-3 mc....będziesz już to wiedział....

taka moja rada....

a co do kita moje zdanie takie, że przydatny jest w domu....zwłaszcza ten 18-105.....do zdjęć rodzinnych, na wycieczkę , do zdjęć pamiątkowych jak najbardziej....kupisz stałki, będziesz z deka ograniczony...przynajmniej na początku

zgoda 18-105 faktycznie się przydaje ale.........,ale czy nie lepiej od razu zaczynać od dobrych jakościowo szkieł
    moje 1 szkło to 50 F1,8 które mi starczyło na 5 miesięcy i dało się
    a tak ma 35f1,8 ma dość szeroko ma 85 f1,8 na plener i portret mniam , a i niech nikt mi nie mówi ,że 35 nie da się krajobrazu robić bo 50 robiłem i było super
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

pytanie do mnie?
    Mhm.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Antonioo całkiem rozsądnie radzi. Warto najpierw popróbować fotografowania aby się przekonać, w którą stronę nas ciągnie. Nasze aparaty nie używamy (szczególnie na początku) do "tworzenia sztuki". Dlatego uniwersalność czy też elastyczność jaką dają kity czy zoomy jest jak najbardziej ich zaletą. Ograniczenia, jeśli się pojawią, można pokonać później.

Rada: nie od razu musisz wydać całe 5000 PLN !!!
    NIKON & NIKKOR

Oszczędny w słowach Awatar hawk
    Miasto
    Kattowitz

Domyślnie

Moim zdaniem 18-105 jest w ogóle nieprzydatny w domu (chyba że z lampą), gdyż jest ciemny jak noc.
    Też nie zgodzę się że stałki ograniczają. Moim zdaniem uczą raczej świadomego kadrowania.

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów