Close

Strona 802 z 3103 PierwszyPierwszy ... 30270275279280080180280380481285290213021802 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 8 011 do 8 020 z 31025
    to
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Tadeusz C ? Tadziu zawsze lekko przesadza.
    Ja wolałem chemię Fuji od Kodaka.

Sa jakieś obawy o trzymanie parametrów tej chemii 4 kapielowej. Ale chodzi chyba głównie o trwałość barwników. Nasze wnuki juz tych slajdów mogą nie oglądać
    złoży, złoży.
    Kiedyś składałem większość kąpieli EP-2 (kto wie co to?) i oczywiście całą chemię ORWO do wołania slajdów. Tylko kto ma slajdy ORWO ? O datę przydatności do uzycia nie zapytam
    miałem nawet takie ciężko dostępne reduktory do wywoływaczy barwnych jak CD-3 i CD-4, no i TSS co oczywista.
    Tak Jacku Z panem Tadziem gadałem A on w Kodakach kąpie.

Co do ORWO, to mam rolkę nieśmiganą, spakowaną, ORWO Color, filmu 120, ale negatyw

Domyślnie

no coś tam się w szopie podratowało..

Völkchlor

to
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    no coś tam się w szopie podratowało..

Patrzę na to już trzeci raz i podoba mi się. Filterek jakiś był?

Ja się zanoszę z kupnem chociaż 2-3 kolorków do BW. Mam system cokin-P z szarymi, więc by mi takie uniwersalne rozwiązanie pasowało i ku mojej radości widzę, że nawet nie są drogie (20-25zl)

Domyślnie

To ja może tak technicznie jeszcze zagaję, w nawiązaniu do wcześniejszych wywodów Jacka.

Jako przerywacza używam kranówy. Wlewam ją sobie do koreksu, potem kilka fikołków i wylewam. Proces powtarzam z 5 razy, przy czym ostatnie 2 trzymam wodę w koreksie trochę dłużej ... i tyle.

Czy to jest odpowiednia metoda? Efekty są ok, ale zastanawiam się czy do końca kontroluję proces wołania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    Czy to jest odpowiednia metoda? Efekty są ok, ale zastanawiam się czy do końca kontroluję proces wołania
    Kacper, o przerywanie sam zadałem pytanie w tym wątku, na początku roku.
    Znałem trzy metody przerywania: octem, wodą oraz lodem. Przerywanie wodą można zrobić, ale podczas zalania wodą nadal trwa proces wywoływania, zatem trzeba takie przerywanie uwzględnić w procesie wołania. Nie pytaj jednak jak, bo nie wiem, choć podejrzewam, że trzeba je jakoś uwzględnić w czasie wołania.
    Sam przerywam wodą z octem. Wlewam na 30 sekund, wylewam i zalewam utrwalacz.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Jako, że często przeglądam tego posta to postanowiłem też coś wrzucić. Może nawet odważę się robić to regularnie

Ostatnio edytowane przez p_swiro ; 07-11-2011 o 20:54

Domyślnie

Neopan 400 @640; Diafine
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Tomku, leci w prawo. Ale nie mów, że znów mam rację.
    Nie powiem, napiszę...
    Pani pewnie podeprze jakby miał całkiem polecieć. Wyjście na dymka, to tylko taka przykrywka.

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    fajne zdjecie pieknie patrzy Ta Pani ...
    A dziękuję.
    Szedłem akurat na piwo i kończyłem kliszę, co już za długo była w aparacie. Przymierzyłem, wyostrzyłem, poczekałem, aż pani się popatrzy i strzeliłem. Może jakbym miał matówkę z liniami, to nie wyszłoby tak krzywo. Jednakże wątpię. Do F100, za niemałe pieniądze sobie kupiłem taką matówkę, procent prostych zdjęć się nie powiększył. Nie wiem czy to nie mój astygmatyzm jest największą przeszkodą.
    Ostatnio edytowane przez zdyboo ; 07-11-2011 o 21:10
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _tomek_ Zobacz posta
    Patrzę na to już trzeci raz i podoba mi się. Filterek jakiś był?
    A dzieki Ja mam z filtrów tylko w sumie czerwony (no niby jeszcze zółty),a w tym mleku uzycie czerwonego jakoś mi do niczego nie pasi.. Teoretycznie pomijając przyciemnienie lewej strony (1/3) to jest to sam skan.

Cytat Zamieszczone przez Kartofelinder Zobacz posta
    Jako przerywacza używam kranówy. Wlewam ją sobie do koreksu, potem kilka fikołków i wylewam. Proces powtarzam z 5 razy, przy czym ostatnie 2 trzymam wodę w koreksie trochę dłużej ... i tyle.

Ja tak samo płuczę, wlewam nie tyle kranową co z dwu przygotowanych dzbankow - nie trezba się kranem bawić, ma temperaturę nie odbiegającą od wołacza/utrwalacza, wiesz ile wlałeś i ogólnie wygodniejsze. Tak z 2 razy na szybkiego zeby wyplukać wywoływacz, a potem wieksza ilość chwile dłuzej ale tez bez szaleństw.

----------

A tu z dzisiaj. Bardzo mi sie ten HC-110 podoba - zwłaszcza ta gladź szpachlowa na niebie, chyba go zakupię next tajm. A światło mierzone na oko

Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Kacper, o przerywanie sam zadałem pytanie w tym wątku, na początku roku.
    Nieczęsto śmieję się na głos do komputera, ale to był jeden z tych razów

Pytanie tylko, jak długo jeszcze ten proces trwa. Zakładając, że od następnego razu będę lał ocet, to ile dłużej powinienem moczyć w wywoływaczu?

Nikt nie sprawdzał?

Strona 802 z 3103 PierwszyPierwszy ... 30270275279280080180280380481285290213021802 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów