Witam,
Jaki obiektyw do macro doradzilibyście, chodzi o fotografie studyjna!
pozdrawiam
jeys81
Szukaj
Witam,
Jaki obiektyw do macro doradzilibyście, chodzi o fotografie studyjna!
pozdrawiam
jeys81
PC-E 85mm![]()
lista jest długa
każdy pewnie poleci to co sam ma
ja sugeruje Sigme 150 2.8 :P
ale nawet Tokina 100 czy Tamron 90 to dobry wybór i zdecydowanie tańszy
Nikon D300, Nikkor 18-55, Nikkor 35 1.8G, Nikkor 50 1.8D, Sigma 150 2.8, Sigma 70-300 APO, SB-800, Manfrotto 055XPROB + 804RC2
PC-E 85mm to jest miazga tylko ciut za duzo tak z 4000 jak by kosztowal to tak, ale nowy kosztuje prawie 7000 tysi wiec troche nie bardzo, a jakas alternatywa?
Do studyjnej, to może być i krótsza ogniskowa. 60 micro Nikkora jest w sam raz.
Dokup za resztę kasy z tych 4 tysięcy pierścienie/mieszek, sanki, lampę, namiot bezcieniowy i dobry statyw.
85/3.5 DX, 105/2.8, 200/4 + mieszek + pierścień odwrotnego mocowania + pierścienie pośrednie i jazda
60 to dla mnie za krótko mimo wszystko.
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
S150 jest świetna tylko czy do studia Ci potrzebna taka ogniskowa?bo zapłacisz za nią sporo więcej niż za 60'tkę nikkora tak dla przykładu
![]()
Dawniej system N - obecnie L(M) + F
Ze swojej strony mogę polecić to czego używam.
Do większych zbliżeń Nikkor 60 micro , a do obszerniejszych kadrów Sigmę 150 macro.
Z tych dwóch jeśli chodzi o zastosowanie w studio poleciłbym 60 micro.
Ostatnio edytowane przez Bullter ; 15-01-2010 o 03:34
Pozdrawiam Artur Moja galeria
Tzn. "obszerniejsze kadry", rozumiem, że chodzi o sylwetkę całego modela z "bezpiecznej" odległościBo 60, jako bardziej szerokokątna, z krótszym dystansem ogniskowania, przy fotografowaniu martwych obiektów w studio będzie znacznie wygodniejsza. Będziesz mieć trochę więcej swobody ruchu i kadrowania.
Użyj najpierw szukajki - tu
Skontaktuj się z nami