Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Ddr3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    Tom01, zdarzają się przypadki, kiedy dane pamięci "gryzą się"
    Nie ma takiego pojęcia jak "gryzą się". Jeśli coś nie działa, to z konkretnego, technicznego powodu. Każdy średnio rozgarnięty student trzeciego roku kierunków pokrewnych w elektroniką powie dlaczego.

Co do firmy HP. Produkuje niezłe laptopy (ale też nie wszystkie), natomiast na biurko
    Produkuje też mniej lub bardziej poważne serwery, układy klastrowe, main frame'y, sprzęt specjalistyczny do bardzo wysublimowanych zastosowań. Jest to koncern który potrafi zaprojektować i wyprodukować urządzenia których z różnych względów nie są w stanie dostarczyć producenci kojarzeni zazwyczaj z pecetami. Jeśli chodzi o tzw "markę", którą podważa kolega wacki4, jest to jeden z najbardziej liczących się producentów sprzętu komputerowego na świecie i ma wyrobioną renomę "pełną gębą", czy to się komuś podoba czy nie.

PS. Nie, nie pracuję w HP.

Komputer należy składać indywidualnie,
    Jest całkiem spory odsetek odbiorców, którzy nie mają ochoty na komputer marki "rękodzieło ludowe", mającego problemy sam ze sobą, o żenującej trwałości, składanego przez ludzi którzy najczęściej nie wiedzą co to jest prąd, z wiedzą techniczną nie wykraczającą poza umiejętność wetknięcia 10 wtyków, przykręcenia 20 śrubek i serwisem opartym na metodzie prób i błędów. Nie czarujmy się to jest właśnie 95% rynku składaków.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 23-01-2010 o 02:33
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie ma takiego pojęcia jak "gryzą się". Jeśli coś nie działa, to z konkretnego, technicznego powodu. Każdy średnio rozgarnięty student trzeciego roku kierunków pokrewnych w elektroniką powie dlaczego.
    i tu sie moim zdaniem mylisz, wystarczy właśnie zbyt niskie napiecie płyty głównej, czy zbyt mały prąd - albo odwrotnie, by wybrany podzespół nie działał prawidłowo - a tu już wystarczy odrobinę inny rezystor, złe dolutowanie któreś kostki i nie śmiga jak powinno - i nie koniecznie jest to wina ramu, bardzo często jest to wina bezpośrednio płyty głównej, która po prostu ma mniejszą tolerancję na inne układy scalone.

Produkuje też mniej lub bardziej poważne serwery, układy klastrowe, main frame'y, sprzęt specjalistyczny do bardzo wysublimowanych zastosowań. Jest to koncern który potrafi zaprojektować i wyprodukować urządzenia których z różnych względów nie są w stanie dostarczyć producenci kojarzeni zazwyczaj z pecetami. Jeśli chodzi o tzw "markę", którą podważa kolega wacki4, jest to jeden z najbardziej liczących się producentów sprzętu komputerowego na świecie i ma wyrobioną renomę "pełną gębą", czy to się komuś podoba czy nie.

PS. Nie, nie pracuję w HP.
    tak, ale jednak jako firma zarabia praktycznie na drukarkach które są jakości miernej [mówię tu o market-owych budżetówkach] i sprzedaży cholernie drogich tuszy do nich. tak, mam świadomość tego że wiele z ich produktów jest wyższej klasy, i nie ma co porównywać tych niskich do wysokich - ale jednak to buduję markę. tak samo chociażby ostatnie produkty lenovo - tanie laptopy to totalne gnioty, a gdy sięgniemy na półkę wyżej produkty są dużooo lepsze. jednak to i tak nie zmieni mojego twierdzenia, że hp jako markowe produkty nie uznam nigdy

Jest całkiem spory odsetek odbiorców, którzy nie mają ochoty na komputer marki "rękodzieło ludowe", mającego problemy sam ze sobą, o żenującej trwałości, składanego przez ludzi którzy najczęściej nie wiedzą co to jest prąd, z wiedzą techniczną nie wykraczającą poza umiejętność wetknięcia 10 wtyków, przykręcenia 20 śrubek i serwisem opartym na metodzie prób i błędów. Nie czarujmy się to jest właśnie 95% rynku składaków.
    90% komputerów powinno działać na zasadzie 'wsadź grafikę, wsadź ram, odpal system wszystko śmiga', niestety powyższe rzeczy ukazują że nie zawsze tak jest... a wtedy potrzebny jest człowiek który przed oddaniem sprzętu go w pełni sprawdzi - i wtedy właśnie ten składak bije na głowę każdy 'markowy' produkt - dzięki dużo niższej cenie, dużo lepszym podzespołom, i możliwości rozbudowy na co produkty typu hp,dell najczęściej nie pozwalają.

A btw do wcześniejszych postów - wsadzałem pamięci ocza do wielu komputerów, po podniesieniu napięcia nigdy nie miałem problemu z nimi. sam mam reapery po sporym O/C i działają świetnie(pierwsze lepsze ze sklepu wzięte).
    trochę złomu w dużym plecaczku.

Domyślnie

No, to własnie jest ta grupa 85-90% użytkowników, dla których komputer, to obudowa z przyciskiem power, oczekująca tylko tego, aby działał on bezawaryjnie i zazwyczaj nie mająca kompletnie żadnej wiedzy o jego podzespołach.

Ja nie mam wiedzy technicznej, teoretycznie pozwalającej mi na składanie i serwisowanie komputerów (nie licząc 5 lat technikum, lecz o innym niż elektrycznym profilu), a jednak robię to, i wydaje mi się, iż robię to bardzo dobrze, a świadczy o tym choćby zadowolenie osób, którym pomogłem.
    Tak wiem, zdarzają się partacze, ale uwierz, nie potrzeba studiów technicznych, by potrafić serwisować komputery i składać je, ot choćby tak:

Ostatnio edytowane przez dem ; 23-01-2010 o 11:15

Domyślnie

Tak wiem, zdarzają się partacze, ale uwierz, nie potrzeba studiów technicznych, by potrafić serwisować komputery i składać je, ot choćby tak:
    to twój dem ? dobrze wiedzieć że nie jest się samotnym na forum z tego typu zestawem :P

Domyślnie

Cos Ty mu zrobil, ze musiales wodociag zainstalowac? Pokreciles go jakos mocno, czy tylko kwestia mniejszego halasu?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

wacki4, to był mój zestaw w 2007 roku, później były inne, a od jakiegoś czasu siedzę na laptopie, bo szkoda mi już ciężkiej kasy, jaką ładowałem w kompa

stig, jedno i drugie. Zawsze miałem wykręcone cpu, gpu i ramy - po prostu lubię wykorzystywać pełną moc, jaką oferuje producent, a miłym dodatkiem takiego rozwiązania, była przyjemna cisza podczas pracy, przy takim kompie. Jest jeszcze satysfakcja, iż posiada się coś czego nikt inny nie ma (w dokładnie identycznym wydaniu). To chyba nazywa się pasja Niestety musiałem się opamiętać, bo na te zabawki szła nieprzyzwoita sumka. Dlatego, jak wyżej wspomniałem, kupiłem sobie laptopa
    Ostatnio edytowane przez dem ; 23-01-2010 o 11:54

Domyślnie

nie przesadzaj jak raz sie kupi dobry zestaw chociażby wc to już potem zmienia sie tylko podzespoły

ja jakoś do laptopa nie mogę się przemóc :P ewentualnie coś 12'' i mi styka :P

Domyślnie

Tak się tylko wydaje Niestety ja należałem do tego grona pasjonatów, którzy musieli mieć zawsze najnowsze "zabawki", więc mniej więcej dwa razy w roku komputer przechodził absolutną metamorfozę.

Ale koniec już tego offtopu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wacki4 Zobacz posta
    wystarczy właśnie zbyt niskie napiecie płyty głównej, czy zbyt mały prąd (...) a tu już wystarczy odrobinę inny rezystor, złe dolutowanie któreś kostki(...) wina bezpośrednio płyty głównej, która po prostu ma mniejszą tolerancję na inne układy scalone.(...) i wtedy właśnie ten składak bije na głowę każdy 'markowy' produkt
    Proszę się nie obrazić, będę bezpośredni. Nawet Pan sobie nie zdaje sprawy jakie brednie wypisuje. Pozostańmy lepiej przy swoich stanowiskach. Mnie nie płacą za uświadamianie, a przed Panem jeszcze dużo nauki, zanim będziemy mogli znaleźć wspólny język.

Ja nie mam wiedzy technicznej, teoretycznie pozwalającej mi na składanie i serwisowanie komputerów (nie licząc 5 lat technikum, lecz o innym niż elektrycznym profilu), a jednak robię to, i wydaje mi się, iż robię to bardzo dobrze, a świadczy o tym choćby zadowolenie osób, którym pomogłem.
    To dobrze świadczy, że się przyznaje do ignorancji. Ona jednocześnie tłumaczy dlaczego wydaje się*Panu, że komputer to zlepek kilku płytek, wtyczek i śrubek.

Jak dla mnie EOT.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów