Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Wątek: Ddr3

Domyślnie Ddr3

Witam,
    złożyłem dosłownie 2 mieś. temu nowego kompa i posypał mi się ram (OCZ REAPER - DDR3 1600 CL7). Po 1min. na memtest pokazał ponad 20tyś. błędów. Nie będę ukrywał, że mocno osłabiło to moje zaufanie do tej firmy a właściwie skreśliło ją totalnie.
    Zastanawiam się nad wymianą i upatrzyłem sobie dwa modele w podobnej cenie. Co byście wybrali?

GEIL DDR3 4096MB 1600MHZ 2x2048MB CL8

PATRIOT DDR3 4GB 1600MHZ 2x2GB CL7 VIPER INTEL XMP

Z góry dziękuję za wszelkie porady itd.

Pozdr.
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

Nominalne napięcie pamięci DDR3 zgodne ze spec. to 1,5V - wybierz modele które mają takie napięcie/najbardziej zbliżone.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Badol Zobacz posta
    OCZ (...) Nie będę ukrywał, że mocno osłabiło to moje zaufanie do tej firmy a właściwie skreśliło ją totalnie.
    To jakoś specjalnie dziwne nie jest. Z niewiadomych przyczyn OCZ w krótkim czasie zaskarbił sobie łaski całych rzeszy składaczy. Prawdopodobnie dlatego że moduły mają ogromną tolerancję zależności czasowych przebiegu sygnału. Znaczy to że działa z najbardziej dziadowskimi płytami na rynku. Z lepszymi niekoniecznie, w sprzęcie średniej i wyższej klasy próba włożenia takiego modułu może kończyć się komunikatem o błędzie. Tak czy siak jest to lipa, którą najlepiej omijać szerokim łukiem. Bezpiecznym zakupem jest Kingston, nawet tanie moduły ValueRam.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Producent płyty głównej podaje jakie rodzaje pamięci zaleca i najlepiej takie używać. Minimalizuje to szanse na późniejsze kłopoty.

Domyślnie

Napisz do jakiej płyty/procesora będziesz ich używał, bo te Patrioty mają chyba podwyższone napięcie i do platformy P55 nie nadadzą się za bardzo (ale Sector5 będą już OK).
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Domyślnie

No więc tak
    płyta GIGABYTE GA-EP43T-UD3L Intel P43 Socket 775 (DDR3)
    Procek dual core 3GH o oznaczeniu chyba 8400.
    Wcześniej miałem w dwóch kompach miałem żelki ale te OCZ miały całkiem fajne parametry i się skusiłem... I teraz nie wiem czy różnica CL7 a CL8 będzie dla mnie bardzo istotna. Na kompie to chodzi głównie PS, net, filmy i kilka innych rzeczy czyli bez jakiegoś terroru.

Pozdr.

Domyślnie

Ustaw w biosie, z palca, napięcie dla kości ram takie, jakie zaleca producent kości pamięci.

Domyślnie

Napięcie powinno ustawić się z automatu (ustawienie w bios raczej przy podkręcaniu). Ale nie o to pytałem Jak widzę sam będę musiał podjąć decyzję i to pewnie jutro.

Rozmowny Awatar Articool
    Miasto
    Tomaszów Mazowiecki/Radomsko

Domyślnie

Polecam firmę Kingston. Mnie jeszcze nie zawiodła.

Domyślnie

Też polecam kingston (zwykłe Value Ram ... mają napięcie standardowe 1,5V).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów