Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Jak to...

Domyślnie

Na Allegro są sprzedawane takie reduktory - http://www.allegro.pl/item872986601_...tacon_six.html

na zdjęciach wyraźnie widać, że nie ma żadnch elementów przenoszących domykanie przysłony. Ale nic to! - tym Zeissem 300/4 najfajniej fotografuje się na f/4
    Ostatnio edytowane przez marcin_G ; 12-01-2010 o 16:16
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za pomoc.
    http://saturnus1981.digart.pl
    Z ET; D340 + F180; SB-828; 1 x S, 6 x N...

Domyślnie

Każdy średnioformatowy obiektyw będzie Ci ostrzył w nieskończoność, bo odległość takiego obiektywu od kliszy średniego formatu jest około 2 razy większa. Więc przy projektowaniu przejściówki jest sporo zapasu i nie ma z ostrzeniem problemów

Domyślnie

A jakby tak pójść tą drogą i między przejściówkę m42-->Nikon F a obiektyw np. Helios z Zenita wpakować pierścień pośredni np. 19mm (no taki do makro, taki na m42) to czy zaistniałoby podobne zjawisko? W końcu odległość tylnej soczewki też będzie dalej od matrycy
    Pewnie myślę jak laik, albo jestem turbo-naiwny
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Domyślnie

Chodzi o to, że obiektywy małoobrazkowe są stworzone, zaprojektowane, aby ostrzyć na płaszczyznę (film/matryca), która jest oddalona o np. 40mm. Obiektywy średnioformatowe są stworzone, aby ostrzyć na płaszczyznę oddaloną np o 80mm. Im bardziej oddalasz obiektyw tym bliżej on ostrzy, jednocześnie tracąc możliwość ostrzenia na nieskończoność.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    A jakby tak pójść tą drogą i między przejściówkę m42-->Nikon F a obiektyw np. Helios z Zenita wpakować pierścień pośredni np. 19mm (no taki do makro, taki na m42) to czy zaistniałoby podobne zjawisko? W końcu odległość tylnej soczewki też będzie dalej od matrycy
    az jutro sprawdze
    ale szczerze watpie. Predzej rozchodzi sie o 5-10mm, bo helios i tak calkiem daleko ostrzy na nikonie

Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skibek Zobacz posta
    Sprawdzilem. Nie jest tak, jak kombinujesz
    Heliosa trzeba wrecz glebiej wsadzic w komore lustra, niz szkla nikona i dopiero wtedy ostrzy na ok 20m. A glebiej nie wchodzi, bo bagnet przeszkadza

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów