Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Statyw - jaki wybrać ???

Zastanawiam się już od dawna nad zakupem statywu. Nie wiem jednak na co się zdecydować. Porzadny używany statyw manfrotto to wydatek około 600-700 zł. Widziałem ostatnio w Media Markcie statyw firmy Velbon, jakiś model "Sherpa" czy coś takiego. Bardzo fajnie wykonany, stabilny a ustawianie aparatu wykonuje cię jednym pokrętłem.
    Cena coś koło 390 pln.

Jakie macie doświadczenie w pracy ze statywem i co możecie mi zaproponować.

Pozdrawiam

P.S. Mam nadzieję że umieściłem posta w dobrym miejscu
    Nikon KIT

Domyślnie

o tym bylo juz tu:

Kod:
    Link został usunięty ze względu na jego niekompatybilność z nową wersją forum.
    za [okolo] kwotę, o ktorej piszesz [600-700] kupilem nowy statyw i glowice manfrotto

to raczej proste modele ale dla mnie w sam raz: statyw 190CLB, glowica 390RC2; glowica niezupelnie foto [bo z rączką jak do kamery, ale przy takiej sie uparlem, bo lubie i sie przyzwyczailem]

wszystko solidne i stabilne; udzwig 5 albo 5,5 kg nie pamietam

temat, o ktory pytasz przecwiczylem jakis czas temu, ogladalem chyba kilkanascie statywow kilku firm i uwazam, ze to najlepszy wybor; nie ma prowizorki, plastikowych czesci i odblaskowych bajerow

Domyślnie

Ale Picia właśnie nie chce wydac 600-700 tylko połowe tej kwoty
    pozdrawiam Sebastian

Domyślnie

Picia zrobil ladne logo, zna sie na fotoszopie, z wyborem statywu tez z pewnoscia sobie sprytnie poradzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan
    o tym bylo juz tu:

Kod:
    Link został usunięty ze względu na jego niekompatybilność z nową wersją forum.
    Sorry, szukałem ale jakoś nie znalazłem, ale mimo wszystko dziękuję za radę.

pozdrawiam
    Nikon KIT

Domyślnie

Picia zrobil ladne logo ...
    Czy ładne i czy się podoba to się okaże 31 bo zostało jeszcze dwa dni głosowania.

...zna sie na fotoszopie, ...
    tak przynajmniej twierdzą moi klienci

...z wyborem statywu tez z pewnoscia sobie sprytnie poradzi ...
    no jasne że sobie poradzę.

Póki co to obejrze sobie jeszcze kilka modeli i napewno jakiś wybiorę
    bo niestety, młody już nie jestem i ręka troszkę lata jak zakładam 70-300 i max zoom.

Pozdrawiam
    Nikon KIT

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia
    Zastanawiam się już od dawna nad zakupem statywu. ...
    Cena coś koło 390 pln.
    Ja też się zastanawiałem ale będąc w Mediamarkt w Poznaniu, zobaczyłem "Velbon Sherpa 600n" w promocji z pokrowcem za 319 PLN i nie zastanawiając się długo kupiłem.
    Myślę, że za tą cenę trudno by było nabyć coś w porównywalnej jakości wykonania, tym bardziej, że w FotoDura oferowali mi ten sam za +100 PLN.
    Pierwsze wrażenia, to:
    estetyka i solidne wykonanie, możliwość odwrócenia kolumny o 180 stopni - dobre do zdjęć makro, płytka z korkową wkładką do mocowania aparatu, nogi mają 3 blokowane kąty rozstawienia + rozłożenie na max (29 cm wysokości), co przy zsuniętych nogach daje wrażenie podstawy do ckm-u. Duży udźwig - ok 4,5 kg (nie podaje tego instr. ale znalazłem gdzieś w necie), to się potwierdza, bo z moim zamocowanym odważnikiem 1000 mm (szczegóły w moim podpisie) + D70 = razem ok. 3 kg, jest stabilny jak diabli nawet na najwyższym wysuwie.
    Złożony - 67cm, rozłożony - max 173,5 cm, waga - 2,0 kg, 3 sekcje, głowica w komplecie - Velbon PH-157Q (3 way), kolor - titanium bronze.
    Myślę, że jak za tą cenę, to dobry zakup!
    Życzę udanego wyboru
    POzdro!
    D70|N AF-S18-70DX|N AF50/1,8D|SB-800|ML-L3|CF 1GB|Sherpa 600n|TLZ 2|MC MTO-11C A
    ŻONA to luksus - APARAT to konieczność!!!

Domyślnie

Muszę się pochwalić, że wszedłem w etap "domowy".
    Nawet nie zauważyłem, że się zadomowiłem - chyba wypada teraz już trochę spoważnieć - a przynajmniej do czytania forum kapcie zakładać
    Adminie może by nadawać jakieś dalsze nazwy, np.: dziadka, weterana, współwłaściciela
    Don't brake the rules?
    POzdro dla wszystkich!!!
    D70|N AF-S18-70DX|N AF50/1,8D|SB-800|ML-L3|CF 1GB|Sherpa 600n|TLZ 2|MC MTO-11C A
    ŻONA to luksus - APARAT to konieczność!!!

Anonymous
    Gość

Domyślnie statyw

Polecam Funsport - oferta w FOTO - model 6101 - jakość i solidność porównywalna z Manfroto 190 CLB z głowicą kulową 308

Anonymous
    Gość

Domyślnie statyw

Zapomniałem dodać - cena 279 zł razem z głowicą

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów