Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Tele a pejzaz

Domyślnie Tele a pejzaz

Witam

Ostatnimi czasy rozgladam sie za czyms nieco dluzszym do landszaftow - czasami w pewnych warunkach szeroki kat jaki posiadam i drugi obiektyw do 50mm sie nie sprawdzaja a z takich czy innych wzgledow nie mozna podejsc do danego miejsca - czy tez lepiej sie prezentuje z dalekiej perspektywy. Takze czasami do panoram chcialbym moc wykorzystac dluzsza ogniskowa. Na obiektyw powiedzmy bede mial 2500 - i tak teraz sobie mysle co by tu kupic - w zasadzie nie potrzebuje b jasnego swiatla bo i tak bede klepal przeciez ze statywu jak to zazwyczaj robie - ostrze na manualnu takze. Powiedzcie w takim razie na co zwrocic uwage w szkle przy takiej tematyce - no i jakie bylby wasze typu w tym zakresie cenowym ?

Pozdr
    Piotr

Domyślnie

Hmm zadnych typow - uwag ???

Domyślnie

N 80-200/2.8 używany - uniwersalny.
    N 70-210/4-5,6 podobny zakres, tani a świetny optycznie, na pewno gdy przymknięty. Nie ma szybkiego AF ale w pejzażu niepotrzebne. Mój typ, a już na pewno wygrywa w relacji jakość/cena. Już nie produkowany, tylko allegro itp.
    N 85/1.8
    N 105/2.8 micro
    N 180/2.8
    stałki - trzeba miec kilka, bo nie wiadomo co w terenie będzie potrzebne. I zrobi sie drozej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Myslisz, ze 80-200/2.8 mozna by w takiej cenie znalezc uzywany w dobrym stanie ?

Domyślnie

Tak na marginesie. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić co oznaczna literka "N" w oznaczeniu obiektywu do którego link z allegro wkleiłem ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Micro-Nikkor 70-180/4,5-5,6
    Taaaa tylko to juz kwota dwukrotnie wyzsza niz ta, ktora podalem

Domyślnie

Widziałem na allegro za 2999 cena wywoławcza, a myślę że jak dobrze poszukasz, to za 2500 kupisz spokojnie.

Literka N w 80-200 oznacza "New", czyli wersję dwupierścieniową (osobno zoom, osobno ostrość). Stare 80-200 były jednopierścieniowe, tzw. "pompki"

Domyślnie

Dzięki Czornyj na wyjaśnienie. Pozdrawiam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów