Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21
    Anonymous
    Gość

Domyślnie F-80 a F-90x ???

Witam wszystkich...
    mam problem, chodzi mianowicie czy ktoś może mi wyjaśnić w jakim zakresie różnią się te aparaty, oprócz oczywiście roku premiery
    Z jakimi obiektywami bez problemu współpracuje F90x???

Anonymous
    Gość

Domyślnie

spoko,dzięki
    idę szukać

Domyślnie Re: F-80 a F-90x ???

Cytat Zamieszczone przez Adam
    Z jakimi obiektywami bez problemu współpracuje F90x???
    To jest źle zadane pytanie. Prawidłowe pytanie powinno brzmieć z jakimi nie działa
    Nie działa z non-AI
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

witam,

zalety F80:
    - 3DMatrix przy użyciu 10 segmentowego czujnika matrycowego (w F90x - chyba 7 segmentowy ale i tak bardzo dobry)
    - szybszy statyczny AF z lekkimi obiektywami (krzyżowy pięciopolowy)
    - wielokrotna ekspozycja (w F90x dodatkowy wydatek)
    - 2 pokrętła sterujące
    - współpraca z obiektywami typu G i z VR

zalety F90x
    - korekcja ekspozycji z krokiem +/-0,3eV (w F80 +/_ 0,5eV)
    - synchro z lampą 1/250s (w F80 - 1/125s)
    - ponad 700g wagi (lekko ponad 500g)
    - współpraca z szkłami manualnymi (w F80 brak pomiaru światła)
    - szybsza dobiegaczka (dynamiczny AF)
    - mocniejszy silnik, szybsze ustawienie ostrości z cięższymi obiektywami
    - migawaka 1/8000s (w F80 - 1/4000s)
    - zdjęcia seryjne, chyba więcej 4kl/s (w F80 - 2,5kl/s)
    - mniej energo-żerny

to tak na szybko
    co by nie mówić oba aparaty są bardzo udane. Gdybym ja miał podjąć decyzję to odpowiedział bym sobie na pytania:
    - co chcę fotografować - czyli jakie szkła no i za ile
    - jakiego materiału będę używać - slajd czy negatyw
    - no i co mnie podnieca - duże czy małe– a to kwestia gustu

a tak na marginesie to znów porównywanie dwóch różnych aparatów z innych epok i dla różnego odbiorcy
    - F90x – mimo, że już nie taki młody to cały czas dla profesjonalistów
    - F80 – dla amatorów i entuzjastów
    Takie było/jest przeznaczenie tych maszyn z punktu widzenia marketingu Nikona
    pozdrawiam
    MiNiStRy

Anonymous
    Gość

Domyślnie

no i mam cholera bóla!!!
    Jak zauważyłem zdania są baaaaaaaardzo podzielone, pewnie zależy co kto lubi... ale że dopiero zaczynam wchodzić w nikona więc mam ciężki naprawdę wybór...
    W F.80 podoba mi się to że praktycznie wszystko ma, nic nie muszę dokupować, oprócz bp ...zniósł bym ten czas synchronizacji dłuższy od f.90x i ogólnie najkrótszy możliwy czas 1/4ooo s.
    Generalnie może ktoś sie orientuje jak jest z niezawodnością tych dwóch modeli i wytrzymałością, oczywiście f90x jest potężniejszy, ale nie koniecznie musi to oznaczać ze jest wytrzymalszy i rzadziej się psuje. No właśnie, jak z tym jest???

Anonymous
    Gość

Domyślnie

Używany amatorsko jeden i drugi starczy na pewno na dłuuugie lata , kupując F-80 można znaleźć aparat o naprawdę niewielkim przebiegu , z F90 gorzej sa to aparaty po ładnych paru,nastu latach używania i z reguły mocniej wyeksploatowane , chyba że z pewnych rąk

Domyślnie

Synchronizacja owszem trochę gorsza ,a kto używa czasów 1/8000, ja bym brał F80 z psuciem... i Mercedesy do serwisu przyjeżdżają
    Pozdrawiam
    NIKON F100 / MB15 / TOKINA 28-80 2.8 AT-X PRO / METZ 54 MZ 3 / LOWEPRO NOVA 3 AW / MF 680 B / MF 234 RC

Anonymous
    Gość

Domyślnie

w sumie F.80, mam nadzieję że nie będę rozpaczał że nie wzięłem F90x
    szkoda tylko że f80 nie współdziała z manualami, ale z drugiej strony dobrze że TYLKO z manualami nie działa Bo jeśli chodzi o obiektywy to tylko manualne są ograniczeniem dla F80...
    Myślę że słabszy silnik w f80 nie będzie aż tak zauważalną wadą, o ile można to wadą nazwać...

Anonymous
    Gość

Domyślnie

wiecie co, musze isc dotknąć ich jednego i drugiego, bo inaczej sie bede głowił i głowił
    ten który mi przypadnie do ręki ten zostanie...No jak nic ciężko mi się zdecydować i jeden i drugi ma plusy jak i minusy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów