Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Illustrator CS4 - Rulers (miarki)

Witam

Jest ktoś oblatany w tym programie i jest w stanie mi pomóc?

Czasem przy otwarciu pliku miarki nie są ustawione w punkcie poczatkowym (lewy dolny rog). Co przeszkadza mi w pewnych "akcjach".

Niestety nie mozna nagrac sobie w "akcji" zerowanie punktu początkowego miarek.
    Znacie jakiś sposób na automatyczne zerowanie miarek?

Domyślnie

STIG ma illustratora w malym palcu
    Nikon

Domyślnie miarki

klikasz narzędziem zaznacznia na skrzyżowanie miarek i z wciśniętym klawiszem myszy przeciągasz do początku dokumentu (lewy górny róg) - puszczasz klawisz i już!
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Chyba że chodzi Ci o automatyczne wyświetlenie miarek dla obszaru roboczego - wtedy klikasz Ctrl+Alt+R i masz dodatkowe miarki zaczynające się od lewego górnego rogu obszaru a nie całego dokumentu.

Poza tym polecam bardziej ten dział do tego typu pytań:
    http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=17
    Ostatnio edytowane przez BlackRoger ; 05-01-2010 o 18:29
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BlackRoger Zobacz posta
    Chyba że chodzi Ci o automatyczne wyświetlenie miarek dla obszaru roboczego - wtedy klikasz Ctrl+Alt+R i masz dodatkowe miarki zaczynające się od lewego górnego rogu obszaru a nie całego dokumentu.

Poza tym polecam bardziej ten dział do tego typu pytań:
    http://forum.nikon.org.pl/forumdisplay.php?f=17
    Chodzi mi o to żeby nagrać "akcję" która zmieniała by na początek rozmiar obszaru roboczego do danego wymiaru następnie całą grafikę obniżała np. -10mm poniżej dolnej krawędzi obszaru roboczego (tak jakby spad 10 mm).

I tu się zaczyna problem: po odpaleniu pliku .AI (z gotową już grafiką) punkt zerowy w rulers nie zawsze jest ustawiony w punkcie początkowym (lewy dolny róg). I wtedy po użyciu akcji ta cała grafika nie leci w docelowe miejsce (-10mm za obszar roboczy).

Wiem że mógłbym odpalić każdy plik ręcznie po kolei wyśrodkować sobie punk zerowy klikając np dwa razy w górny lewy róg miarek. Ale chciałbym zrobić to automatycznie dla całej biblioteki moich plików używając opcji BATCH.

A teraz jeszcze zauważyłem że podczas nagrywania akcji zmiana wielkości obszaru roboczego się nie nagrywa :/

A co do działu do którego mnie kierujesz to z tego co wiem Illustrator to nie program do obróbki zdjęć dlatego założyłem ten wątek tutaj .

Domyślnie

No to spróbuj po prostu zrobić akcję z dodaniem spadu 10mm - podziałka obszaru roboczego jest liczona zawsze bez jego uwzględnienia. Do tego View -> Fit Artboard in Window. Czy da się zrobić taką akcję nie wiem. Jeśli nie to zostaje Ci chyba tylko kombinowanie z jakimś skyptem. Może faktycznie stig się odezwie w wątku i coś więcej doradzi. Spróbuj mu wysłać PM'kę.
    Ostatnio edytowane przez BlackRoger ; 05-01-2010 o 21:10
    Nikon Z6 III, Nikkor Z 14-24/2.8 S, Nikkor Z 105/2.8 mc S, Viltrox 35/1.2 LAB, Leofoto Ranger LS-254C + LH-30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamirq Zobacz posta
    STIG ma illustratora w malym palcu
    A wlasnie, ze nie. Illka znam najmniej ze wszystkich programow Adobe.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A wlasnie, ze nie. Illka znam najmniej ze wszystkich programów Adobe.
    To moze mi się z InDesign pomotało, bo pamiętam jeszcze Twój udział bodajże na grupie pl.comp.DTP jak wymiatałeś :P
    Nikon

Uprawnienia umieszczania postów