Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Corel czy PS ?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Corel czy PS ?

Kochani powiedzcie mi proszę jak się mają do siebie Corel-photo i Photo Shop, pytam bo Corela znam dobrze a PS-a jeszcze nie ruszyłem. Czy Corel polegnie w konfrontacji ?

Domyślnie

Te programy to służa jednak do czego innego. Corela uzywaja niektórzy bo sie nadaje do składu. Uzywają do grafik, sa do niego przyzwyczajeni i używają wtedy Photo do zdjęć.
    Jeśli chodzi o obróbkę zdjęc to PS jest niekwestionowanym nr 1 i polegnie w konfrontacji z nim wszystko.
    Na pewnych polach inne są równie dobre - np mozesz wolec do wywołania RAW np C1 albo NC. Ale jak weźmiesz pod uwagę całość możliwości, wszechstronność - nie ma konkurencji.
    Nie każdemu wszystkie mozliwości sa potrzebne, jeśli nie - PS nie musi być wyborem. Np praca w CMYK - mało który inny program może realizowac tyle funkcji w tej palecie. Ale fotografowie nie przygotowujący do druku offsetowego nie bardzo muszą sie tym przejmować. Nie trzeba mieć CMYKa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Te programy to służa jednak do czego innego. ....
    Jacku, to co obiegowo nazywa się "COREL" składa się z wielu różnych programów. Jednym z nich jest COREL Photo-Paint, który nie jest przeznaczony do składu, tylko właśnie do obróbki zdjęć. Moim zdaniem, dla osób, które nie zajmują się obróbką zdjęć zawodowo, różnice pomiędzy programem COREL Photo-Paint, a PSem nie są zbyt istotne. W jednym można coś zrobić szybciej, w drugim mozna to zrobić inaczej, ale jeśli ograniczymy się do zestawu podstawowych funkcji (w tym krzywe, wartwy, ścieżki, stemple, klonowania, akcje, profile i wiele innych), to one się praktycznie nie różnią zakresem możliwości obróbki zdjęć.
    Jacek

Domyślnie

Wiem, bawiłem sie całym pakietem corela, próbowałem samodzielnego składu. Parę razy otwierałem także Corela Photo. Odpuściłem sobie, bo po co uczyć sie kilku programów, lepiej poznac mniej, a głębiej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Dzięki za opinie.

Domyślnie

Trochę mi się śmiać chcę kiedy ktoś używa słowa skład w odniesieniu do takeigo programu jak Corel.

Po pierwsze Drodzy panowie, to mylicie podstawowe pojęcia, otóż skład można zrobić ot choćby w notatniku, oczywiście bedzię on niedoskonały, ale składem nazywamy (to juz dzis pojęcie historyczne) tekst, który powstał, czyli został, np przepisany z rękopisu, lub maszynopisu. Taki dopiero tekst zostaje poddany łamaniu i tutaj mamy programy do tego służące.

Oczywiście przecudowny CorelDraw nadaje się do tego jak skaner do robiena zdjęć, jest to po prostu mocny porgram do tworzenia i edycji krzywych wektorowych i wszelkich na tym bazujących ilustarcji. Do łamania służy, np. InDesign. Wszelkie inne programy znajdujące się w pakiecie Corela w ogóle bym sobie darował i wcale ich nawet nie instalował. Używanie PhotoPainata to tak jak kupowanie egzotycznego orientalnego samochodu, wszystko w nim po chińsku i od dupy strony, kompatybilność żadna, totalny brak części i serwisu.

Niestety Photoshop z wersji na wersję robi się coraz gorszy i coraz bardziej kobylasty. Co do jego bezkonkurencyjności to owszem - jest to monopol Adobe, chociaż dobry grafik to i w paincie zrobi swoje.

pozdrawiam,
    IKO

Uprawnienia umieszczania postów