Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: Corel czy PS ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikonay Zobacz posta
    A nie wkurzała Cię na początku zmiana linkowania warstw
    Jak chyba kazdego... Ale przyzwyczailem sie w ciagu kilku dni.

i sposób wczytywania zaznaczenia z ctr, ja na początku przez dobre 5 min bezsilnie probowałem klikac z ctr w warswę wczytując zaznaczenie, a on mi zamiast tego zaznaczał warstwę, dopiero po chwili zajażyłem że w tej wersji zaznaczenie wczytuje się jedynie kliknięciem w miniaturkę na warstwie, a nie jak dawniej "gdzie popadnie";
    Do tego to ja akurat bylem inaczej przyzwyczajony. Zawsze klikalem dokladnie w miniature, wiec nie robilo mi to roznicy.

Jesli chodzi o Vanishing Point to uważam to troche za taki wodotrysk, przeciez to mozna również samemu "ręcznie" zrobić.
    Niby tak... Ale jak sie trafi naprawde skomplikowana robota z klonowaniem w mocno pojechanej perspektywie, to dziekuje Adobe za ten "wodotrysk".
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A jaka masz karte grafiki -- tzn. ile w niej pamieci siedzi? Pracowalem na kompach z 64MB kartami i CS2 chodzil po prostu tragicznie (tzn. wszystkie rzeczy zwiazane z wyswietlaniem i interfejsem -- co w ogolnym odczuciu przekladalo sie na caly program). Od niedawna mam karte z 256 MB (zaden demon predkosci -- raptem 300 zl kosztowal, ale pasywne chlodzenie ma) i musze przyznac, ze faktycznie -- to co twierdzili inzynierowie Adobe -- sprawdza sie. CS2 potrzebuje po prostu duzo RAMu na grafice. Co do pamieci operacyjnej -- nie jest tak zle... Pracuje calkiem swobodnie na 1 GB RAM (caly czas czekam na wymiane kosci wraz z 2gim 1 GB).
    Aaaa... a co do wieszania... Nie uswiadczylem -- oprocz pemanentnego wychodzenia przy operacjach na warstwach dokumentu 16 bit, na Core2Duo. Na innych prockach nie moglem go do tego zmusic.
    Grafike tez mam jakiegos asusa 256 passive cooling, coz moze mam cos w systemie popaprane, moze trzeba by zrobic odzielną partycję na pliki wsadowe, słyszałem ze to pomaga. Swoją drogą nie słyszałem, aby Photosklep wykorzystywał akceleracje z karty, sądziłem że młóci procka, jesteś pewien?
    Pozdrawiam,
    IKO

Domyślnie

Grafike tez mam jakiegos asusa 256 passive cooling, coz moze mam cos w systemie popaprane, moze trzeba by zrobic odzielną partycję na pliki wsadowe, słyszałem ze to pomaga. Swoją drogą nie słyszałem, aby Photosklep wykorzystywał akceleracje z karty, sądziłem że młóci procka, jesteś pewien?
    Tak, jestem pewny -- pisali o tym w Adobe Knowledge Base, czy czyms takim. I tu nie chodzi o akceleracje w operacjach samego PhotoShopa -- tylko o jakies dziadostwo odpowiedzialne za wyswietlanie interfejsu. Jesli jednak masz te 256 MB na karcie, to prawde mowiac nie wiem z czego to moze jeszcze wynikac. Moze przydalby sie reinstal systemu?
    Co do plikow wymiany -- przy 2 GB Shop nie powinien z nich intensywnie korzystac (a wlasciwie wcale) -- niemniej obecnosc ich jest konieczna do jego dzialania (a przynajmniej w poprzednich wersjach tak bylo -- przy CS2 nie sprawdzalem). Ja mam staly plik 2 GB na dysku systemowym, a dodatkowe miejsce na ewentualna wirtualke Shopa zlecilem na innym fizycznie dysku.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cóz, dzieki za informacje i za ciekawą dyskusję Chyba faktycznie bede musiał sobie format strzelic, troche ostatnio przegiąłem z fontami, mam teraz i postscriptowe i TTF i wszystko się strasznie chrzani, a czasem w ogóle fontu nie widzi, chociaz jest zainstalowany. Porządki nie zaszkodzą.

Pozdrawiam,

IKO.

bombel
    Gość

Domyślnie

Obawiam się, że fonty nie mają z zawiechami CSa nic wspólnego. Ja mam nie tylko postscriptowe i TTFy, ale też Otfy - i wszystkie są widziane. Choć porządek w fontach się przydaje.

Natomiast zauważyłem jedno - po zaistalowaniu pliku wymiany na osobnej partycji (dysk X, 4 Giga wolnego miejsca i tylko plik wymiany, nic więcej) - Photoshop doznał zasadniczego przyspieszenia (nie mówię opracach nad grafiką dla sieci, kiedy pliki nie przekraczają kilkuset pixeli i kilku mega, ale o sporych obrazkach na offset - kilkaset mega).

Na szybkość wstawania ma też wpływ ilość (i jakość) zainstalowanych pluginów. Niektóre potrafią zmulić nawet demona szybkości, tak są niechlujnie napisane.
    Ostatnio edytowane przez bombel ; 03-11-2006 o 05:18

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów