Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie adapter nikon/pentacon problem

Witam niedawno kupiłem sobie obiektyw który od razu ma założony taki filtr http://allegro.pl/item872986601_adap...tacon_six.html i mam problem z jego ściągnięciem czy ktoś może mi wyjaśnić w którą stronę czym mam kręcić?? bo boję się że zniszczę obiektyw przy nędznej próbie pozbycia się adaptera.... z góry dzięki

Oszczędny w słowach Awatar enter
    Miasto
    wioska wuwa

Domyślnie

wciskasz przycisk i przekręcasz adapter w stronę zgodną ze wskazówkami zegara jak zwykły obiektyw
    EM + MD-E + e seria 28, 35, 50, 100, [135], [200], 36-72, 75-150, 70-210

Domyślnie

nie wyraziłem sie jazsno mam założony adapter na obiektyw i z obiektywu go ściągnąć nie mogę :P

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sail Zobacz posta
    nie wyraziłem sie jazsno mam założony adapter na obiektyw i z obiektywu go ściągnąć nie mogę :P
    obracasz ten ryflowany pierścień o ok. 1/8 obrotu i wyciągasz obiektyw z przejściówki

Domyślnie

hmm to mi sie chyba zablokował dzieki ;]

Domyślnie

te przejsciowki maja tendencje do blokowania sie

Domyślnie

mam to samo i chyba będę musiał jakoś rozwalić ten adapter bo zacisnął się na amen :/

Domyślnie

Proponuje przy pomocy rureczki lub strzykawki i igly, kilka kropel wd40 i delikatnie poruszac, u mnie kiedys pomoglo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mooha Zobacz posta
    mam to samo i chyba będę musiał jakoś rozwalić ten adapter bo zacisnął się na amen :/
    nie rozwalaj ,
    często pomaga gdy schłodzi się zacięte elementy (w zamrażarce lub na dworze w mroźny dzień).

Kilka razy udało mi się w ten sposób wykręcić zacięte pierścienie, redukcje filtrowe itp.

Domyślnie

W tym przypadku musisz podgrzać (paliczkiem) zewnętrzny element, lub schłodzić (np schładzaczem dla sportowców) wewnętrzny element. Chodzi o rozszerzalność metali pod wpływem temperatury (cieplej - dodatnia, zimniej - ujemna). Może wyjdź z obiektywem w nocy na balkon na 20 minut, a potem wróć do domu i potrzymaj ręką tylko za przejściówkę (żeby tylko ona się pogrzała do temp. pokojowej). Może poskutkuje.
    D40 | 18-55 | SD-2GB | UV-52mm | Trumny z tektury falistej | Patenty | Nikon? | Ostre Koło | RENTANAL

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów