Szukaj
wg mnie AF w S5 jednak jest zdecydowanie szybszy i celniejszy.
wpisz 🐒i foto ale nie taką małpę jak w zoo tylko taką jak w emajlu
ŚREDNI FORMAT jest tylko średni MIKRO CZTERY TRZECIE jest mikro KROP to wycinek całości PEŁNA KLATKA jest najlepsza bo jest pełna
Fuji S5pro pojawił sie w 2007r, Nikon D90 w 2008 , no nieźle potrafisz liczyć.
Pozdrawiam:
Andrzej
Również stałem przed wyborem S5 Pro vs. D90. Byłem w strasznej rozterce, a największe moje wątpliwości rodził ten niby to wolny AF w S5 Pro. S5 Pro po D200 oddziedziczyło wszystko oprócz matrycy, oprogramowania, akumulatorów i odklejających się gum (choć też się zdarzają, ale ponoć rzadziej) i Nikonowskiego czerwonego trójkącika pod spustem (jest czarny). AF jest jednak ten sam co w D200. Ten sam mechanizm dzieliło również D80, po którym to D90 go odziedziczyło. Mechanizm AF jest więc w obu puszkach ten sam, a przynajmniej wszystko na to wskazujePod tym względem nie ma co narzekać - jest naprawdę dobrze. Między D90 i S5 Pro nie ma pięciu lat różnicy w stażu na rynku. Jest ok. półtora. Tak czy siak na rynku sprzętu to już sporo. Za D90 przemawia kilka 'znaków czasu'. Jest mechanizm czyszczenia matrycy. Jest Live view. No i opcja filmowania. I 3" wyświetlacz - ładny trzeba przyznać. Jednak wszystko to bajery. D90 ma przewagę w rozdzielczości i prawdopodobnie trochę w szumach. Rozdzielczość większej różnicy sprawiać nie powinna. Z szumami w S5 Pro naprawdę nie jest źle. Do ISO 2000 za bardzo nie ma nad czym się zastanawiać. Powyżej używam też, ale z rozwagą. ISO 3200 również jest jak najbardziej używalne, jednak jest tu już trochę kolorowej kaszki (nie za dużo), no i ciężej podbija się ekspozycję w PSie
I kolory już nieco gorsze, ale bez tragedii. Kolory są akurat argumentem za, a nie przeciw Fuji. I nie musisz powiększać zdjęcia i robić testów z nosem w monitorze, żeby zauważyć różnicę. To przewaga, która - w przeciwieństwie do rozdzielczości - przewagą będzie zawsze - na monitorze czy przy wydruku, obojętnie jakiej wielkości. Mocnym argumentem za Fuji jest wygoda obsługi. Wszystko na body. Menu jakie by nie było (wg mnie jednak całkiem normalne) mnie nie obchodzi - i tak z niego właściwie nie korzystam. Jedyne co w nim jest z rzeczy 'bieżących' to Dynamic Range i tryby symulacji filmu, z których nie korzystam. A DR ustawiony na Auto i spokój
O wyciąganiu z przepałów powiedziane było już dużo, jednak trzeba podkreślić pewną sprawę. Niektórzy kwitują to komentarzem 'jeżeli ciągle przepalasz, to naucz się robić zdjęcia'. Tyle, że Ci super-zawodowcy zapominają, że scena może nie mieścić się w zakresie tonalnym matrycy lub może być po prostu za jasno. W takiej sytuacji w D90 masz min. ISO 200 (ew. nieskalibrowane 100) i migawkę 1/4000. W S5 jest normalne ISO 100, migawka 1/8000 i 6mln fotodiód odpowiedzialnych wyłączenie za przepałyA zdarzyło mi się już skorzystać ze wszystkich trzech wyjść awaryjnych naraz
Legendarną już '(po)wolność' Fuji można właściwie całkowicie przemilczeć albo i jej nie zauważyć, z jednym zastrzeżeniem. Jeżeli fotografujesz ptaki, sport czy coś równie dynamicznego, to możesz mieć z Fuji trochę walki. W przeciwnym razie nie miałbym obaw. AF naprawdę sprawny i to on się liczy. W trakcie zapisu zdjęć, możesz robić na tym co Ci jeszcze z bufora zostało (czyli z 7 klatek). Zapis nie blokuje możliwości robienia zdjęć. Jeżeli ktoś robi zdjęcia na zasadzie 5kl/s, kolejne 5, i kolejne i jeszcze jedne na zasadzie 'coś wyjdzie', to chyba czas rzucić fotografię.
mishieck: jak zostawiasz z RAF-a połowę, to nie gubisz informacji z dodatkowych pikseli? To dziwne, że nie widzisz różnicy. Ja nie mam problmu z wychwyceniem zdjęcia, które przez przypadek poszło na DR100%. Zrób test - takie samo ujęcie w Dr100% i DR Auto albo 400% i porównaj obróbkę.
Tak z ciekawostek to warto wiedzieć, że dodatkowe 6mln px (czyli podbity zakres tonalny) nie działa w trybach symulacji filmu i w ISO >1000.
Ostatnio edytowane przez Dawid.G ; 24-01-2010 o 23:22
S5 Pro + N18-70 + N50 1.8 + SB900, F50
www.waleczny.maxmodels.pl
Moja fotografia jest taka jak moje życie.
Fuji wymiataNo AF jest super. Do siedzących ptaków na pewno wystarczy :P Dobry będzie też do zdechłych
Do tych w locie zdaje się, że przydają się seryjne....szczerze mówiąc ptaszków nie katuję, więc trudno mi powiedzieć 'jak to się robi'. Jakoś wolę kobiety :P Witam kolegę od którego Fujifilma niemalże bym kupił
![]()
S5 Pro + N18-70 + N50 1.8 + SB900, F50
www.waleczny.maxmodels.pl
Moja fotografia jest taka jak moje życie.
No i jeszcze jedno małe sprostowanie- poszerzone DR działa również w trybach symulacji filmu![]()
Marek
Zakon Fuji
Skontaktuj się z nami