Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46

Domyślnie

S5 wcale nie ma więcej szumów od D90. Proszę popatrzec na stronę www.dxomark.com http://www.dxomark.com/index.php/eng...(brand3)/Nikon i w zakładce SNR18% porównac te trzy aparaty. D700 jest o 6dB lepszy od reszty i taki sam jak D3 a D3x szumi jak S5.

Domyślnie

Testy testami, natomiast namacalnie mogę stwierdzić, że RAWY z S5 mają więcej szumu powyżej ISO800 od tych z D90 czy D300. Natomiast struktura tego szumu jest 'analogowa' i przypomina ziarno z kliszy. Mi w żaden sposób taki szum nie przeszkadza i odbitki 15x21 a nawet 20x30 przy iso1600 wychodzą bardzo przyzwoicie. mowa tutaj o RAWACH!!! Natomiast jpg z puchy wychodzi z mniejszą ilością szumu, gdyż Fuji standardowo je odszumia i nie można tego wyłączyć . Mamy tylko opcję z większym i z mniejszym odszumianiem.

Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale to wyjaśniłem.
    www.krainafotografii.pl
    flickr
    F301, 2xS5Pro; 8, 17-50, 35; 50; 85; 105; 80-200; SB800

Domyślnie

Robin102 mnie w swoim poście zacytował i próbuje mi wykazać zalety Fuji S5. Rozwieję więc wszelkie wątpliwości. Ja mam Fuji S5 i nawet jak za parę lat sprzedam Nikona D3 to Fuji u mnie zostanie. To jest taki rodzaj aparatu, który ludzie kupują i potem go trzymają aż do końca. Ja nawet nie wiem dlaczego, gdyż praktycznie nie robię nim zdjęć (ostatnio jakieś 4 miesiące temu) ale po prostu nie jestem w stanie go sprzedać

Nie ma jednak co się podniecać. Osoba, która robiła do tej pory tylko aparatami takimi jak D200, D300, D90 itd. nie zrozumie o co w S5 chodzi. Dlaczego menu jest takie, że nie da się korzystać? Dlaczego tak wolno? Dlaczego podczas zapisu na kartę nie można sobie palcami popindalać po przyciskach menu, bo wszystko się blokuje? Ten aparat wymaga po prostu myślenia. Jeśli ktoś lubi zrobić tuzin zdjęć a potem wybrać jedno to nie będzie zadowolony. Fuji, swoją budową, wymusza pomyślenie, zrobienie jednego zdjęcia i pójście dalej. Bez patrzenia w ekranik, sorry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DzejBi Zobacz posta
    Codziennie pomaga mi d700 z kilkoma szkłami ([email protected],[email protected],[email protected] +sb900/sb600) i tak sobie myślę, czy s5Pro nadal jest taki dobry? Nie chodzi mi mi tu o podważanie jego rozpiętości tonalnej, czy wzorowego oddawania kolorów skóry. Chodzi mi bardziej o to, czy d90 po prostu nie jest lepsze dzięki lepszemu ISO, czy szybkostrzelności. Jak wiadomo kolory zawsze można podkręcić w PS czy LR.
    W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytania:
    -D90 jest lepszy bo bardziej szybkostrzelny (4,5 kl/s, w stosunku do 3 kl/s dla S5, a przy wykorzystaniu pełnej DR nawet tylko 1,5 kl/s) i ma wyraźnie mniejsze szumy przy wysokich ISO. Bezsprzecznie.
    Piszę to jako posiadacz S5.

Ale ergonomicznie "jest zbieżny" z D700, jeśli będziesz używać ich na przemian, będzie po prostu łatwiej i szybciej. W zasadzie te same przyciski, pokrętła w tych samych miejscach korpusu. Wyjątkiem jest wspomniane przez przedmówców menu (niepodobne do niczego w Nikonach). Ograniczeniem jest też mniejszy bufor i wolny zapis zdjęć.
    Jako zapas mz Fuji S5 nie nada się, ale jako drugie body używane do specyficznych kadrów -jak najbardziej. W szczególności właśnie do zdjęć o krytycznie wysokiej tonalności. Te suknie ślubne i zdjęcia ze światłem w kontrze to nadal domena S5, dla swobody fotografowania w takich warunkach warto go mieć.
    Niedawno ktoś na forum pokazywał zdjęcia młodych na tle zachodniego nieba, taki kadr trudno zarejestrować innym body poprawnie, co dopiero dobrze. I jeszcze doprowadzić go do użyteczności przez obróbkę. S5 nadal rejestruje więcej danych w światłach niż inne body, a pojęcie przepału jest dla tego aparatu baaaaaaardzo względne. W uproszczeniu można powiedzieć że ma dwie matryce.

Jeszcze słowo komentarza o szumach:
    jak pisałem wcześniej na wysokich ISO szumi sobie sporo mocniej niż D90, nie mówiąc o D700. Mówię o szumach w RAWach, bo JPGi są programowo mocno odszumiane stąd wiele nieporozumień na forum. Na szczęście szum jest monochromatyczny, więc nie drażni tak jak w innych body z CCD.
    Jest jednak pewien szczegół, którego długo nie mogłem pojąć, otóż statystycznie S5 szumi sporo, ale w niektórych częściach kadrów całkiem mało, dokładnie w głębszych cieniach. Jest to dosyć osobliwe i dziwaczne, i dokładnie odwrotne do tego co widać na zdjęciach z innych matryc CCD: W S5 szumy są większe w tonach średnich i średnio-ciemnych, w reszcie znanych mi aparatów CCD najbardziej widoczne są w głębokich cieniach.

slawek213 podał ciekawego linka do DXOMark, ale ja proponuję spojrzeć nie w zakładkę SNR18%, a w zakładkę FullSNR:
    http://www.dxomark.com/index.php/eng...FinePix-S5-Pro
    DXO jako chyba jedyne podaje wykresy stosunku sygnału do szumu dla całego spektrum tonalnego - od cieni do świateł. No i na tym wykresie widać jak bardzo S5 różni się od "reszty świata": dla czułości do ISO 1000 poniżej umownych 18% światła (czyli umownej szarości) SNR nagle rośnie, czyli widoczne szumy maleją, dopiero od tego miejsca zaczyna się ponownie powolny spadek SNR dla coraz ciemniejszych tonów.
    Stąd wynika że jeżeli szukamy dobrej rejestracji szczegółów sceny o wysokiej DR graniczną wartościa ISO dla S5 jest 800-1000, lwi pazur korpus pokazuje dla ISO 100-200,

a od wyższych masz D700.

Wszelkie zalety S5 znikną jeśli preferujesz/używasz wyłacznie Capture NX. Dla tego korpusu trzeba mieć soft bardziej uniwersalny niestety.
    D200 i trochę różności.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    To jest taki rodzaj aparatu, który ludzie kupują i potem go trzymają aż do końca..
    No coś w tym jest. Przymierzam się do zakupu drugiego D700, ale dygam się czy sprzedać fujiksa czy tą egzotyczną kontrowersyjną konstrukcje jednak zostawiać. Ma tyle plusów dodatnich co ujemnych :0

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Ten aparat wymaga po prostu myślenia. Jeśli ktoś lubi zrobić tuzin zdjęć a potem wybrać jedno to nie będzie zadowolony. Fuji, swoją budową, wymusza pomyślenie, zrobienie jednego zdjęcia i pójście dalej. Bez patrzenia w ekranik, sorry
    Świetne podsumowanie
    Ja fujiksa używałem wyłącznie na kilkunastu sesjach plenerowych, spisywał się świetnie, jednak do pracy równoległej dwoma korpusami w duecie z D700 nie bardzo się nadawał, jako body zapasowe wprost idealne rozwiązanie, ale z trzeciej strony medalu szkoda żeby taki aparat tylko leżał w torbie i spał.
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 06-01-2010 o 13:22

Domyślnie

to może ja zapytam o coś jeszcze - w momencie gdy S5 był w cenie 2400 za nówkę kasy nie miałem na niego, sam aktualnie jeszcze bawię się S2 zatem totalnie insza inszość i czas zobaczyć, co to używalne iso powyżej 200, więc tak zastanawiam się nad dokupieniem body, bo S2 zostanie ze mną pewnie do końca swego żywotu i okazuje się, że obecne ceny za S5 to jakaś pomyłka, zatem może Canon 5D (oczywiście nie mkII) bo nowego fuji i tak pewnie nie zakupię...

ktoś może miał/ma porównanie fufu S5 vs canon 5d ? chętnie poznałbym opinie ludzi, którzy mają lub mieli obie puszki

Domyślnie

Zgodnie z przedmówcami - S5 Pro głównie do portretów/krajobrazów z powodów kolorów oraz rewelacyjnego zakresu tonalnego (sam wyciągałem z przepałów olbrzymie ilości danych ) Sam polecam z zamkniętymi oczami, o ile wykorzystywać będziesz je głównie do czegoś tego typu + śluby etc, czyli tam, gdzie masz potrzebny bardzo duży zakres tonalny - inaczej, polecam D90

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wesol Zobacz posta
    to może ja zapytam o coś jeszcze - w momencie gdy S5 był w cenie 2400 za nówkę kasy nie miałem na niego, sam aktualnie jeszcze bawię się S2 zatem totalnie insza inszość i czas zobaczyć, co to używalne iso powyżej 200, więc tak zastanawiam się nad dokupieniem body, bo S2 zostanie ze mną pewnie do końca swego żywotu i okazuje się, że obecne ceny za S5 to jakaś pomyłka, zatem może Canon 5D (oczywiście nie mkII) bo nowego fuji i tak pewnie nie zakupię...

ktoś może miał/ma porównanie fufu S5 vs canon 5d ? chętnie poznałbym opinie ludzi, którzy mają lub mieli obie puszki

Kolega do niedawna miał oba równocześnie i zaklinał się, że jeszcze przez lata tak potrzyma, niestety sytuacja finansowa zmusiła go do pozostania z jednym body, wybrał 5D. Podkreśla, że oba bardzo fajne, ale wygrała pełna klatka bo:

- lepsza Go, a to go rajcuje
    - lepsza nieco ostrość i szczegółowość

Ergonomia, AF, zakres tonalny i "w ogóle" za S5Pro.

Tak się wypowiedział, to tyle z mojej strony

pozdrawiam
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturherda Zobacz posta

Ergonomia, AF, zakres tonalny i "w ogóle" za S5Pro.

Tak się wypowiedział, to tyle z mojej strony

pozdrawiam
    AF lepszy w S5 od 5D??
    Yyyy?
    Ja bym napisał z lekką przewagą S5
    Ostatnio edytowane przez ragnar ; 11-01-2010 o 23:51
    Canon & Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ragnar Zobacz posta
    AF lepszy w S5 od 5D??
    Yyyy?
    Ja bym napisał z lekką przewagą S5

Wpierw wyraziłeś zdziwienie, a potem potwierdziłeś, jakby nie patrzeć, to co napisałem
    C5DII

Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów