Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nigel Zobacz posta
    Tak samo nie bola programy tematyczne jak i tryb auto. Bardzo czesto sa to tryby w 100% sprawdzajace sie w typowych sytuacjach. Nie rozumiem, dlaczego niektorzy tak sie ich wypieraja i "wstydza" - cos ja stwierdzenie 'Nigdy nawet na sekunde nie wlaczylem nagrywanie filmow w lustrzance. Przeciez to takie nie pro"
    bo po prostu niektórzy mają najlepszą automatykę między uszami i wiedzą lepiej od ograniczonych, głupowatych, programów tematycznych...

Chyba nie po to się kupuje sprzęt za pare ładnych klockow, dający tak gigantyczne możliwości panowania nad procesem powstawiania zdjęcia (a zasadniczo 99% panowania nad owym procesem) aby potem zdawać się na "idiot-tryby" jak w kompakcikach za 300zł...

no ale ja jakiś dziwny jestem i nie lubie jak automatyka dyktuje jak będzie wyglądać zdjęcie a nie fotograf...
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    ja od siebie dodam ze dla mnie uzyteczniejsze sa programy tematyczne niz tryb P
    Wiem jak działa tryb P, nie pamiętam co sobie ustawiają tematyczne, poza tym w P mam WB, ISO, korekcje wszystkie, wybór pól ostrości, wybór pomiaru światła. Czy wezmę Nikona, Canona, Sony to tryb P działa w podobny sposób, programy tematyczne mogą działać różnie. Po co zaśmiecać sobie pamięć dodatkowymi rzeczami?
    D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sibelio Zobacz posta
    a ja czytałem niedawno o jakimś megaprofotografie który 90% zdjec robi na P.
    znany i ceniony, z Niemiec.
    Nazwiska nie pamietam.

A ciągłe robienie na M to taki onanizm wewnętrzny mający chyba udowodnićfotografowi ( i tylko jemu) że jest WIELKI PRO SUPER HIPER FOTO
    a nie d**a.
    Tryb M jest po to żeby mieć pełny wpływ na rezultat jaki chcę się osiągnąć anie żeby poczuć się PRO
    http://saturnus1981.digart.pl
    Z ET; D340 + F180; SB-828; 1 x S, 6 x N...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saturnus1981 Zobacz posta
    Tryb M jest po to żeby mieć pełny wpływ na rezultat jaki chcę się osiągnąć anie żeby poczuć się PRO
    Ależ ja się zgadzam, natomiast jest spora grupa ludzi dla których robienie inaczej niż M to jest nie pro nie foto i w ogole
    to tylko amatorzy robia
    Dlatego trzeba wydzielić pewną grupę M-onanistów, i tych co z M korzystają naprawde
    (bo jak inaczej w końcu zrobić zdjęcie z Heliosem na pierscieniach jak nie M? )

Domyślnie

Fakt że robienie zdjęć na M tylko dla tego żeby robić na M to głupota (poza fotografowaniem z lampą) z lampą czyt. prawdziwą dedykowaną a nie jakimś wbudowanym pierdzikiem) ale programy tematyczne to jeszcze większa głupota. Jak dla mnie najwygodniejszy jest A i S a tak na marginesie kolego sibelio P to nie jest program tematyczny tylko fleksja programowa ustawia tylko migawkę i przysłonę nie ingeruje w ISO, WB itp.
    N. D810, D5100, N. 18-70 f3.5-4.5G, 24-70 f2.8, 50 f1.8G, 105 Micro
    SB-800, SB-900. Sy. 500mm f6.3,

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ruda Śląska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    Fakt że robienie zdjęć na M tylko dla tego żeby robić na M to głupota (poza fotografowaniem z lampą) z lampą czyt. prawdziwą dedykowaną a nie jakimś wbudowanym pierdzikiem) ale programy tematyczne to jeszcze większa głupota. Jak dla mnie najwygodniejszy jest A i S a tak na marginesie kolego sibelio P to nie jest program tematyczny tylko fleksja programowa ustawia tylko migawkę i przysłonę nie ingeruje w ISO, WB itp.
    ja wiem doskonale co to P
    pisałem o tym w kontekście wielbicieli - jak to trafnie ująłeś - robienia w M dla faktu robienia w M, a nie dla realnych potrzeb.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jatin Zobacz posta
    nigel tryby tematyczne nie są "nie pro" są po prostu nie wygodne i mało użyteczne, ja osobiście nie lubię jak mi automatyka winduje iso kiedy ja chcę mieć dłuższy czas i niskie iso, albo kiedy otwiera mi przysłonę gdy chcę mieć duża GO itd. takich przykładów można mnożyć dużo.
    Tak jak napisales, Ty osobiscie nie lubisz. I to jest OK. Nie lubisz, nie uzywasz - masz swiadomosc co tracisz/zyskujesz dzieki temu. Ja tez w zasadzie nie uzywam trybow tematycznych. Aczkolwiek nie zarzekam sie, ze nigdy bym ich nie uzyl, a juz najlepiej to wzialbym lutownice i wyciagnal je z aparatu. A niestety, tu na forum czasem pojawiaja sie wypowiedzie w tym stylu, czy wlasnie w stylu po co LiveView w "prawdziwej lustrzance", nagrywanie filmow to wymysl szatana itp.

Domyślnie

No u mnie ktoś wziął tą lutownicę i usuną programy tematyczne ale LV i filmowania udało mi się użyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wer Zobacz posta
    Po co zaśmiecać sobie pamięć dodatkowymi rzeczami?
    taki przyklad, stoje sobie w gdzies na lace i pstrykam landszafta, ustawienia odpowiednie, nagle wyskakuje dzik i przebiega kolo mnie, i teraz, za nim przestawie iso, czas, pomiar AF to mi dzik ucieknie, a tak szybko pokretelkiem na biegnacego ludzika ustawiam i wiem ze w miare ok jest.. jak przestawie na P to czysta loteria jakie parametry aparat ustawi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jackrabbit Zobacz posta
    taki przyklad, stoje sobie w gdzies na lace i pstrykam landszafta, ustawienia odpowiednie, nagle wyskakuje dzik i przebiega kolo mnie, i teraz, za nim przestawie iso, czas, pomiar AF to mi dzik ucieknie, a tak szybko pokretelkiem na biegnacego ludzika ustawiam i wiem ze w miare ok jest.. jak przestawie na P to czysta loteria jakie parametry aparat ustawi

wybacz ale głupoty piszesz, ja w takiej sytuacji używam Priorytetu przysłony i ręcznego wyboru pola AF przeważnie centralnego więc jak widzę dzika to mam 2 opcje
    1. spier...... (to jest ta lepsza)
    2. celuje w dzika i robię fotę bez żadnej zmiany ISO czy AF a jak coś delikatnie nie pójdzie to przy obróbce NEFa poprawię

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów