Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 65

Wątek: I i

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ek Zobacz posta
    Ja myślę inaczej - artysta, człowiek świadomy sztuki ocenia inaczej niż przeciętny widz. Ocena przeciętnego widza dla mnie osobiście jest niemiarodajna. Myślę, że przeciętny człowiek postrzega świat w inny sposób, mija się z całym jego ukrytym pięknem. Podstawy psychologii - sposoby oddziaływania barw na podświadomość ludzką. Przeciętny widz ulega ciepłym barwą, ogólnie ulega kolorom - dla niego jakieś szare b/w to nic wartościowego. Poza tym podany przez Ciebie przykład to nic innego jak proste badanie socjometryczne - a to służy nie sztuce tylko jej komercjalizacji.
    Nie chodzi mi tutaj o takich ludzi, którzy fotografię mają głęboko w d***, którzy tylko powiedzą "wow ale zajebiste" i pójdą dalej, zapomną. Chodziło mi o ludzi, którzy się fotografią interesują i potrafia docenić jej piękno, lecz nie są jakimiś wybitnymi myślicielami/krytykami. Np. dla mnie nie jest ważne czy fotografia jest kolorwa czy B&W - ważne czy mi się spodobała od pierwszej chwili, i jak na mnie oddziałuje. Np. uwielbiam zdjęcia Stawiarza - tam zastosowanie koloru zupełnie zepsuło by zdjęcia. Jak spojrze na zdjęcie krajobrazowe to ma ono mnie powalić w pierwszej chwili, ma wywrzeć na mnie wrażenie - chyba większość mysli podobnie. I własnie na zdaniu takich ludzi mi najbardziej zależy, nie krytyków, lecz pasjonatów. Uff, troche się już zmęczyłem

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Uff, troche się już zmęczyłem
    No dobry z Ciebie zawodnik.

Jeżeli chodzi o ocenę prac to z Marcinem mam stałą łączność. Pod dużą ilością moich prac widnieje jego +FAV. Cofnij się pamięcią do czasów gdy pokazywał na tym forum swoje kwadraty - też były kontrowersje, niezadowolenie - a dziś te prace to klasyka gatunku. Na powodzenie fotografii nie ma reguły - nawet mój przypadek - ja wiem, że to zdjęcie nie jest super progresem w moim portfolio ale tak tematycznie jak technicznie nie jest to fotografia zła.
    Po prostu jest to zdjęcie na które potencjalny widz popatrzy, splunie i pójdzie dalej. Nie będzie się liczyło dla niego moje zdanie jako autora - nie będzie doszukiwał się w pracy wpływu inspiracji. Jeszcze raz mówię - nie zależy mi na ocenach i wysokich frekwencjach oglądalności. Cieszę się nawet z tego, że zostałem okrzyknięty odbiorcą własnej sztuki. Bo robię to dla siebie, dla nikogo więcej...

I własnie na zdaniu takich ludzi mi najbardziej zależy, nie krytyków, lecz pasjonatów.
    Lekko gubisz się w zeznaniach - najczęściej oceniają pasjonaci i ich zdanie jest najbardziej wartościowe. Tacy ludzie najwięcej czasu poświecili fotografii, setki plenerów, mieli do czynienia z różnym światłem i na co dzień fotografia wypełnia ich życie - są najbardziej wiarygodnymi krytykami. Z drugiej strony dobry krytyk to jednocześnie pasjonat - bo wybacz ale ja olewam komentarz kogoś kto ma jedno zdjęcie w portfolio.

Domyślnie

[QUOTE
    bo wybacz ale ja olewam komentarz kogoś kto ma jedno zdjęcie w portfolio.[/QUOTE]

rozumiem ze nie przyjmujesz do wiadomosci oceny twojej pracy jesli ktos nie ma pełnego portfolio ..
    nie jest to mile dla wielu osob odwiedzających to forum a wypowiadjących swoje zdanie na temat prac tu wystawionych

Domyślnie

Dziękuję za to piękne podsumowanie. Nie jestem zapatrzony w to co robię. Uważnie czytam krytykę - a jeszcze uważniej czytam krytykę osób, które coś już w świecie fotografii osiągnęły. Osób, które mają własne zdanie na powyższy temat.
    Z moich obserwacji forum wynika, że dobre prace idą szybko na dno z ilością kilku komentarzy. A te kolorowe, nafaszerowane photoshopem są komentowane w kółko przez te same osoby. Dlatego też dla spokoju Was tu wszystkich zgromadzony ustaliłem, że ja tu zdjęć pokazywał nie będę. Bo naprawdę przykro się robi, gdy wpada ktoś kogo żadnej pracy nigdy w życiu nie widziałem i zaczyna mi prawić jaki to ja jestem niesprawiedliwy... Dziękuję.

Moderatora serdecznie proszę o zamknięcie wątku. Dzięki.
    czy ja napisałam ze jestes niesprawiedliwy ....
    jednak ciezko przyjąc ci krtyke nawet od osoby która nie bawi sie photoshopem o czym nie raz pislam na forum ze prace wygladajce jak grafia do mnie nie przemawiają ..bo nie sa fotografią ale grafiką

czy musze wystawać pracę by moc sie wypowidać ?
    moje zdanie było jedno : nie przemawia do mnie to zdjęcie ....
    trochę pokory ,a krtykę nawet od osoby wpadającej tu tylko od czasu do czasu ( ja akturat jestem tu czesto ) bedzie łatwiej ci znieść bo widze ze nie jest ci łatwo

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

czy musze wystawać pracę by moc sie wypowidać ?
    Nie musisz nic udowadniać pokazując pracę. Ja po tej dyskusji nabrałem dokładnie takiego samego przekonania - nie ma sensu pokazywania prac.

A to zdjęcie to żadna grafika - jedna z tych fotografii przy których obróbce praktycznie nie użyłem PSa. Napisałem o tym kilka postów wyżej.

trochę pokory ,a krtykę nawet od osoby wpadającej tu tylko od czasu do czasu
    Pokory ? Wmawiają mi, że tworzenie sztuki polega na produkcji obrazków, które zadowolą ogół społeczeństwa i niby słysząc to mam stać z założonymi rękoma ?

Domyślnie

Dobra, ja juz kończe, chyba sie dogadaliśmy, nie mam siły dzisiaj na więcej polemiki i filozofowania, może jutro coś dopisze, w każdym razie - rób to co robisz tak jak do tej pory i życze powodzenia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Angadil Zobacz posta
    Nie trafiłeś
    Na moim poczciwym PC środek świeci jak choinka
    No może przesadzam ale jest zdeczka za jasno.

Zdjęcie się podoba choć przyciemniłbym nieco...
    :P
    U mnie też nie ma przepału. Ba - wydałem dziś 10 zł na wydruk 30x30 - wygląda pięknie. Amen.
    Nie zaglebiam sie w dyskusje.......
    Ale Angadil wspomnial o przepale.........
    To Zdjecie swieci ale nie jest przepalone!!!
    Taki byl zamiar......
    Co nie znaczy ze mam sie zachwycic....
    Piotr_ek masz prace ktore zapieraja w piersiach.......niestety ta do mnie nie trafia!

Piotr_ek
    Gość

Domyślnie

Locter, Greg and ALL ... rozumiem, szanuję, doceniam... myślę, że ta dyskusja wiele nas nauczyła. Jednak ja z produkowaniem i komentowaniem daję sobie na razie na tym forum spokój. Muszę ochłonąć. Jak stworzę coś co będzie progresem w stosunku do innych moich prac do przyjdę i pokażę - POKAŻĘ - i to słowo ma tu kluczowe znaczenie.

Tymczasem dzięki za dyskusję, niech moc będzie z Wami.

...i tak nadal uważam, że ów zdjęcie nie jest MEGA PRODUKCJĄ ale nie jest to gniot. O.o :=)

Domyślnie

...i tak nadal uważam, że ów zdjęcie nie jest MEGA PRODUKCJĄ ale nie jest to gniot. O.o :=)
    Nie pozwolil bym sobie tego zdjecia nazwac gniotem.....jak i tez po raz trzeci zaznaczam, ze nie jest przepalone i rozumiem, ze swiecenie bylo twoim zamiarem......

Zbanowany
    Miasto
    Głogów

Domyślnie

Greg wypraszam sobie- nie użyłem słowa przepał... Napisałem że jest za jasno...
    Możesz mi wiele zarzucać ale nie bezpodstawnie

Uważam, że to zdjęcie powinno mieć dwa warianty - wersja jaką zaprezentował Piotrek powinna trafić na papier zaś druga wersja na której linia horyzontu będzie całkowicie widoczna i nie będzie sprawiać wrażenia przepalonej (tak jak to ma prawdopodobnie miejsce na wydruku) powinna trafić na forum.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów