Ładny minimal. Interesujący
Szukaj
December moim zdaniem miał na myśli to aby jakość fotografii nie przyćmiła jej przekazu - tylko tyle i aż tyleJeżeli kogoś bardziej poruszy te parę przysłowiowych patyków i skłoni go do refleksji i przemyśleń niż jakaś landryna to będzie to w jego mniemaniu zapewne lepsza fotografia i tyle. Jest to zależne od wyrobienia odbiorcy na obraz i głębokość jego odczuć względem jego oddziaływania.
Co do zawodowców zajmujących się krajobrazem to też ciężko powiedzieć, bo inne prace będzie "produkował" ktoś kto jest nastawiony na sprzedaż swoich prac stricte pod określone cele a inne ktoś kto robi pejzaż na wystawy i do albumów kolekcjonerskich po ASP - jeden i drugi w sumie może się uważać za zawodowca i negować prace drugiegoTakże temat jest głęboki jak rzeka i tak naprawdę jest związany tylko i wyłącznie z gustem odbiorcy a ten ostatnio ocenia się często ilością sprzedaży - co na przykładzie np. Avatara pokazuje, że większość lubi kolorowo, ładnie i słodko i tego oczywiście nie ma co negować ale nie każdemu się to musi podobać i dobrze
![]()
Bez indywidualistów próbujących czegoś innego świat byłby nudnyyyy
Amen![]()
niestety i do mnie to zdjęcie nie przemawia
a co do dyskuji :
jedną tendencje tu zauważyłam osoby pokazujące wiele swoich dobrych zawsze pozostają osobami ktorych "kazda" praca jest "dobra" i cieżko przyjmują krytykę
Dziękuję za to piękne podsumowanie. Nie jestem zapatrzony w to co robię. Uważnie czytam krytykę - a jeszcze uważniej czytam krytykę osób, które coś już w świecie fotografii osiągnęły. Osób, które mają własne zdanie na powyższy temat.jedną tendencje tu zauważyłam osoby pokazujące wiele swoich dobrych zawsze pozostają osobami ktorych "kazda" praca jest "dobra" i cieżko przyjmują krytykę
Z moich obserwacji forum wynika, że dobre prace idą szybko na dno z ilością kilku komentarzy. A te kolorowe, nafaszerowane photoshopem są komentowane w kółko przez te same osoby. Dlatego też dla spokoju Was tu wszystkich zgromadzony ustaliłem, że ja tu zdjęć pokazywał nie będę. Bo naprawdę przykro się robi, gdy wpada ktoś kogo żadnej pracy nigdy w życiu nie widziałem i zaczyna mi prawić jaki to ja jestem niesprawiedliwy... Dziękuję.
Moderatora serdecznie proszę o zamknięcie wątku. Dzięki.
Cukierkowe foty zawsze się podobają. Do kwadratów, bw i innych trzeba dorosnąć. Myślę że jest tu wielu fotografów którzy rozumieją Twoje prace bo już trochę siedzą w tym temacie. Są też tacy którzy uprawiają inny rodzaj fotografii ale rozumieją prace i styl innych. Oczywiście nie brakuje tutaj młodych adeptów fotografii i ludzi krytycznie nastawionych do tego stylu którzy mimo wszystko zawsze wtrącą swoje 3 grosze. Jeżeli mi się coś nie podoba to piszę albo jeżeli mi się jakiś styl nie podoba/nie rozumiem go to się nie odzywam. Nie znamy się od dzisiaj i wiem że Twoje prace nie są dziełem przypadku. Twój styl mi się podoba i wiesz czego w fotografii szukasz dlatego WIELKI SZACUN!
How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
!BLOG
Piotrek nie bądź dzieckiem, wiekszość Twoich zdjęć zostało na tym forum docenionych, to, że akurat to zostało przyjęte tak a nie inaczej nie jest powodem do odejścia, jak by każdy tak robił po każdym źle przyjętym zdjęciu, to na forum nikt by nie wystawiał swoich prac. Troche zle sie czuje, że to przeze mnie to całe zamieszanie, ale ja nie miałęm na celu wywołać jakiejś wojny, tylko obiektywnie porozmawiać o fotografii - sam powiedziałeś, że cała dyskusja jest daleka od piaskownicy, więc ochłoń troche przemyśl jeszcze swoją decyzję.
Locter tu nie chodzi o to czy jestem dzieckiem czy też nie. Denerwuje mnie podejście niektórych osób do szerzej pojętej sztuki jaką jest fotografia. Oddałem to zdjęcie do wydruku - powiem Ci, że za dominującą w kadrze jasnością widać przecierający się horyzont. Na monitorze trudno cokolwiek ocenić. Dla mnie liczy się tylko papier. A na nim akurat wszystko jest OK. Sam motyw - niby banalny, skromy, może nawet lekko śmiechowy... ale mnie urzekł i postanowiłem go uwiecznić na zdjęciu. Sprawa następna - to zdjęcie to nie jest zaawansowany post-processing. Najprostsza konwersja do b/w, levele, kadrowanie 1:1. Powtarzam się po raz drugi - szanuję Cię jako fotografa i szanuję Twoje zdanie. Dla mnie taka dyskusja to czysta edukacja - padło w niej wiele mądrych sugestii ale padły też stwierdzenia, które wywołały u mnie mieszane uczucia. Straciłem wiarę w to że prostota na tym forum może być postrzegana w pozytywny sposób.
Ktoś kiedyś też powiedział - są dobre fotografie ale prawdziwa sztuka musi budzić kontrowersje.
Swoje zadnie nadal podtrzymuje.
Przepraszam Cię i bez urazy.
czy ja napisałam ze jestes niesprawiedliwy ....
jednak ciezko przyjąc ci krtyke nawet od osoby która nie bawi sie photoshopem o czym nie raz pislam na forum ze prace wygladajce jak grafia do mnie nie przemawiają ..bo nie sa fotografią ale grafiką
czy musze wystawać pracę by moc sie wypowidać ?
moje zdanie było jedno : nie przemawia do mnie to zdjęcie ....
trochę pokory ,a krtykę nawet od osoby wpadającej tu tylko od czasu do czasu ( ja akturat jestem tu czesto) bedzie łatwiej ci znieść bo widze ze nie jest ci łatwo
Skontaktuj się z nami