Witam, posiadam dotychczas jeden obiektyw tamrona 28-70 2,8 z którego jestem bardzo zadowolony (na moje amatorskie potrzeby) ale mocno brakuje mi dołu i góry.
Dlatego chciałbym zakupić coś spacerowego i tutaj myślę nad kitowym nikkorem 18-105 bo przeczytałem wiele pochlebnych opinii na temat stosunku jakości do ceny
Następnie chciałbym zakupić górę i tutaj w oko mi wpadły 2 obiektywy dalece rozbieżnie cenowo, nikkor 70-300 VR, albo 80-200 2,8 - chcę tym obiektywem robić zdjęcia na różnych imprezach gdzie oświetlenie kijowe i muszę sięgać z dość daleka a więc mój flash nic tam nie da i właśnie zastanawiam się czy światło tego drugiego obiektywu nie będzie miało kluczowego znaczenia w takich warunkach, no ale z drugiej strony to koszt 2 razy większy, więc nie wiem czy naprawdę warto (jak na moje amatorskie potrzeby).
Następnie myślę nad stałką do domu, do dobrych zdjęć głównie postaci w całości (oraz innych w moim mini domowym studio, które jest bardzo wąskie) i tutaj rozważam nikkora 50 1,4 ale też widziałem wyśmienite opinie na temat sigmy 50 1,4. Ale czy aż takie dobre szkła są mi potrzebne. A może wystarczy przy oświetleniu w moim studio (posiadam 3 lampy) 50 1,8, czy tutaj jest przepaść jakości między tymi obiektywami?
Czy może też inna opcja i zamiast pierwszych dwóch kupić nikkora 18-200 VR II i mieć wygodę??
Proszę pomóżcie.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami