Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Porysowany filtr UV

Popatrzyłem na filtr UV pod kątem i stwierdziłem, że szkło jest całe porysowane.
    Do mojego obiektywu filtr kosztuje nie mało, więc postanowiłem coś z tym zrobić.
    Godzina pracy pastą do polerowania samochodów TEMP i szmatką z podkoszulka, efektem było sczyszczenie nałożonej warstwy UV ze szkła filtru i zniknięcie wszystkich rys.
    Teraz mam osłonę na soczewkę obiektywu i oszczędzone pieniądze.
    Wziąwszy pod uwagę to, że filtr UV nie wiele wnosi do fotografii cyfrowej gdyż UV ma matryca, myślę, że taka operacja ma sens.
    Jeśli taki sposób był wcześniej opisany to sorki ale nie znalazłem.
    Pozdrawiam Zbyszek
    D90, D700 + MB-D10 / Sigma 10-20, 24-70 HSM, 150-500. SB-900
    Sony HDR SR 11

Domyślnie

To teraz zdjęcie pod światło poproszę i zobaczysz co zrobiła pasta polerska

Ale muszę Ci przyznać ze pomysł oryginalny
    Na zdrowie!!! Dawaj mi tu na FEJS
    Gram w Totolotka i nie zawaham się wygrać!!!

Domyślnie

Spróbuje zrobić zdjęcie pod światło, jak będą jakieś problemy to poprawie pastą do zębów ma drobniejsze ziarno a jeśli to nic nie da to i tak nie wielka strata, bo filtr i tak nadawał się tylko do śmieci, jeśli jednak coś z tego wyjdzie to napiszę.
    Pozdrawiam Zbyszek
    Sony HDR SR 11

Domyślnie

Chodzi mi głównie o warstwy antyodblaskowe których jak mniemam już tam nie ma Czyli zamieniłeś filtr UV na co prawda dalej UV ale zwykłe szkiełko

Domyślnie

Osłona na soczewkę i tak była. Szlifowanie niepotrzebne, strata czasu. Filtr jako filtr i tak jest do wyrzucenia. A w ogóle po co go używać przy robieniu zdjęć. Rozumiem jeszcze na większych wysokościach, ale tak na co dzień to tylko dodatkowa warstwa, która nic nie daje.
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

No tak tylko samo szkło jako osłonę też można kupić, zresztą najlepiej będzie sprawdzić a na razie to chmurki w Krakowie i muszę poczekać aż słoneczko wyjdzie.
    Dzięki że odpowiedziałeś bo tak wyskoczył bym na ptaszki z tym poprawianym filtrem i może niezłe zdjęcie bym zepsuł, a tak sprawdzę sobie wcześniej co narobiłem.
    Pozdrawiam Zbyszek
    Sony HDR SR 11

Domyślnie

Dobrze, że nie ćwiczyłeś tego na obiektywie.................
    Pozdrawiam Tadeusz.
    FB

Domyślnie

W Białymstoku też pochmurno i kacyk deko rypie, ale ogólnie pozytyw. A tym polerowaniem poprawiłeś mi humor na cały dzień

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez T&T Zobacz posta
    Osłona na soczewkę i tak była. Szlifowanie niepotrzebne, strata czasu. Filtr jako filtr i tak jest do wyrzucenia. A w ogóle po co go używać przy robieniu zdjęć. Rozumiem jeszcze na większych wysokościach, ale tak na co dzień to tylko dodatkowa warstwa, która nic nie daje.
    Przed wczoraj robiłem zdjęcia ptakom i od wiosny pierwszy raz obiektyw mi zaparował, na wiosnę zauważyłem że obiektyw z nakręconym filtrem mniej paruje i łatwiej go przedmuchać, lub w ostateczności można filtr odkręcić i mam czyste szkło.
    Jakaś osłona na soczewkę podczas fotografowania w terenie zawsze się może przydać, a ta warstwa którą zeszlifowałem była mocno porysowana.
    Jeśli to szlifowanie nie pozwoli fotografować pod światło to niestety będę musiał kupić nowy filtr za jakieś 400 zł średnica 86
    Pozdrawiam Zbyszek
    Sony HDR SR 11

Domyślnie

Adam Słodowy nie takie rzeczy robił, ale na obiektywie to i on by się nie odważył.
    Dobrego humoru nigdy nie za wiele szczególnie w taką pogodę .
    Pozdrawiam Zbyszek
    Sony HDR SR 11

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów