Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Domyślnie

Zastanawiam się, skąd takie zapotrzebowanie MOCY, Koledzy macie?? W studio wielkim, po kilkaset metrów/2, lub w plenerze- to rozumiem,ale...
    Ja niestety, w "przestrzeni fotograficznej" skromnej (o tej materielnej, rzecz jasna piszę), przeważnie 3x5 m2 zmieścić się muszę.... I 250 Ws x 2, plus pierdołki różne-jakoś mi wystarcza od lat kilku...
    I "sportretowanie" tych 4-5 osób (jak trzeba,to całe sylwetki)- jakoś mi wychodzi )

A kiedyś przecież, tylko okno wielkie w suficie wystarczyć musiało PRZODKOM naszym )))

ps.o niskim iso WTEDY, nawet nie śmiem wspomnieć teraz))

POZDRAWIAM
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

mariobigamista wyraźnie wspomina o cholernie dużym studiu. Aby w miarę równomiernie oświetlić tak rozległy plan trzeba min. dwóch lamp z możliwie dużymi softboxami - a do dużej płaszczyzny przydaje się dużo mocy. Jeżeli mamy fantazję osobno oświetlić tło, niezbędna staje się trzecia lampa, a do tego jeśli chcemy je oświetlić równomiernie - to czwarta. Zwykle stosuje się albo kontrę, albo podświetlenie tła, więc cztery chyba wystarczą i podobnie jak Jacek_Z uważam, że jest to zestaw optymalny.

Domyślnie

W głównym studio Playboy'a mają 40
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

...a przodkowie sadzali swe ofiary i nakazywali im przez długi czas trwać w bezruchu.

Domyślnie

Władca Pixeli" pisze: W głównym studio Playboy'a mają 40 "....
    ??? -m2, lampek, czy postaci?? )
    A serio, to wiadomo-więcej lampek do dyspozycji, to więcej możliwości, więcej "inwencji twórczej"- fajniejszy efekt uzyskać więc można ))
    Nie demonizujmy jednak proszę, samej mocy świateł-ten trzask 500Ws MODELA "wypłoszyć może... SPRAWDZAŁEM )).

I te wspomniane wcześniej 250 Ws "skręcałem" z jednej strony na 2/3, by było bardziej przestrzennie,dla ESTETYKI... ))

ps.Czornyj...a przodkowie sadzali swe ofiary i nakazywali im przez długi czas trwać w bezruchu.
    ...też dla ESTETYKI pewnie te OFIARY były...)))

pozdrowionka
    Marek

Zakon Fuji

Domyślnie

mam jeszcze 4 lampy Cotelux,kazda 4x 55W, używane do castingow,
    do oswietlenia 1 osoby czy do portretow wystarczaja mi moje chinske CY100MR,ale juz przy wiekszym planie to porazka.dlatego zastanawiam sie czy na poczatek dokupienie 2 x 500wat zaspokoi moje potrzeby i ty pytanie co warto kupic Bowens, Hensel, czy moze cos innego
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 02-11-2006 o 13:47
    Road to Manila

Domyślnie

Podstawowy zestaw 500W Hensel czy Bowens to 6tys. Do tego musisz liczyć jakieś rozpraszacze, bo to co dają w zestawie to może być maławe do oświetlenia dużego planu. Do Hensela musisz dokupić statywy, orginalne 750PLN. Klasa chyba podobna.

Tańszy jest zestaw polskich Elfo (2x500W) - 5tyś, z parasolkami lub softboxami i statywami włącznie.

Najtaniej wyjdzie zestaw nienajgorszych ekonomicznych lampek Elinchrom D-lite 4 (2x400W)

Drogie są orginalne akcesoria, szczególnie zachodnie. Można się ratować chińszczyzną lub nieco tańszymi Elfo (do softboxów są dostępne pierścienie montażowe pod Elinchromy, Hensela i Bowensa)

Domyślnie

może 2-3 600Ws Markoflash do przetestowania Łódz/Łowicz całkiem przyzwoite lampki i cena
    sprzęt mieszany ciągłe zmiany

Domyślnie

A jak wypada porównanie Elinchrom D-lite 4 400Ws kontra Elfo Quant 500Ws pomijając moc lampy
    Ewentualnie jeszcze porównanie z Markoflash Apus digi compact 600Ws?

A drugie porównanie: Apus digi compact 350Ws kontra Cyfra Flash 350Ws.

Domyślnie

czy jest w wawie sklep gdzie mozna spokojnie przetestowac kilka zestawow lamp?
    oszczednosc tysiaca zl kosztem jakosci nie wchodzi w gre
    tak naprawde takie lampy zwroca sie po jednej sesji.patrzylem na strony przyszlej konkurencji i maja lampy o mocy 750 , 1000W
    Road to Manila

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów