Niestety ale ja sie przyłącze do "niezachwyconych" tym szkłem. Bokeh w pewnych zdjęciach jest nieciekawy, jakiś tak "rozedrgany". Oczywiście przyznaję, że mikroskopijna GO powoduje nieczytelność drugiego planu, co robi spore wrażenie. I o taką możliwość chodzi. W tym fragmencie sie nie mogę zgodzić z nowartem - zawsze 1,0 to mniej niz 1,2 z canonowskiej L-ki, a oba są na FF.
Co do tego jakie sa fotki - mario spełnia nasze prosby wrzucenia czegos na szybko. Niestety pogody nie ma, szarówa za oknem. Efekty nie są powalające, jedyne co się rzuca w oczy to rozmycie drugiego planu. No bo nie sposób ocenić koloru, kontrastu itd.
Jestem przekonany, że taki obiektyw jest trudno skonstruować, wymaga specjalnego szkła itd. Zapewne musiano pójść na kompromisy. Duża jasność jest w nim pierwszorzędną cechą. Bardzo bym się zdziwił, gdyby było na pełnej dziurze żyleciasto ostre (jak przymknięte szkło makro), a widać, że niektórzy tego się spodziewają - no bo jest tak drogie.
Do pewnych zdjęć szkło będzie fajne, do innych - nie. Chyba pewnych rzeczy w tle trzeba będzie unikać.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami