Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
Typowa rzecz. W wyborze body bez kompromisów, a w szkłach .. tak sobie, delikatnie mówiąc. Brak równowagi między tymi elementami nie jest dobry. Generalnie to norma, choć jest to bez sensu. Body to fajny gadżet, ale .... się szybko technicznie zestarzeje. Natomiast optyka sie tak nie starzeje, a ma decydujące znaczenie dla zdjęć. Nie ma co odkładać jej zakupu na potem. Potem to będziesz miał stare body. Nie ma co podchodzić do ich zakupu zbyt "bezkompromisowo", bo za chwilę wiesz, będzie lepsze, bardziej bezkompromisowe. Dlaczego wskazałeś 5Dmk2 a nie mk1 ? Bo jest nowsze, lepsze? Niedługo będzie D800. Lepsze od D700. Ten wyścig się nie kończy. Nie ma co się ścigać, skoro chcesz przemyślanych zakupów na lata.
Jacek_Z, masz racje, ja też to wiem. Jak kupię aparat, to wiem, że za rok spadnie jego cena, ale nie obchodzi mnie to, bo chcę go używać kilka - kilkanaście lat. Z optyką mam tak, że wiem, że biorę słabą, bo nie wiem jaką chcę docelowo (chodzi o ogniskowe), chcę posmakować, popróbować co bym potrzebował. To chyba normalne ?

Chcesz stałki - proszę. 35/1.8, 50/1.4, 85/1.8 dobrze uzupełnią te 2 zoomy do D300s.
Gdybym zdecydował się na D300, to najprawdopodobniej do takiego zestawu stałek bym dążył.

PS - mam znajomych, którzy sądzili, że w cyfrze są obyci, a teraz są na etapie wchodzenia w analoga. Generalnie to snobizm, bo użyli body ze 3 x w przeciągu pół roku, naświetlili 2 rolki filmu, nie mieli jak wywołać, dali do labu, nie pasowało im skanowanie. W efekcie sprzedali analoga. Pobawili sie, stwierdzili, że to nie dla nich. Jak się juz ma wygode z cyfrą, to ciężko się przekonać do analoga. Istotne czy ważniejsze jest snobowanie sie, czy efekt końcowy - zdjęcie.
Uświadomiłeś mi, że moje pierwsze wrażenie wariant A) był chyba najlepszym wyborem. Z dokładnością oczywiście do obiektywu, który jak napisałem wyżej traktuję jako pole do rozpoznania potrzeb na ogniskowe.

Nie znam cię. Nie wiem.
Może to zabrzmi jak banał, nie robię tego na pokaz bo nie taki jest mój styl, eh że też muszę się z tego tłumaczyć ...