Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
O żesz ty ... ale wstęp!
daje do myślenia ...

Nie dlatego, że to forum nikona, ale z 3 dróg wybrałbym zdecydowanie A. D700 jest najlepszą puszką, a 5D ma przewagę tylko w ilości MPX, sam piszesz we wstepniaku, że ci na tym nie zależy.
No to jest 1/0/0.

Analog (jakikolwiek, mały obrazek czy średni) jest dla pasjonatów, od święta. Na co dzień bys więc robił "głuptakiem" (sorry).
To prawda, też tak długo myślałem. Niemniej można by wyobrazić sobie wariant, że na wyjazdach / plenerach / reportażach (streetach) / imprezach rodzinnych żona dokumentowałaby "głuptakiem" jak leci, a ja w tym czasie miałbym czas na wyszukanie mojego jednego kadru. Jednocześnie nie musiałbym się martwić, że wszystkie elementy warte uwiecznienia (ot pstryki) nie przepadną - wiecie jak to jest z tą rodzinną dokumentacją.
Oczywiście tak samo, tyle że bez żony, może być na samotnych łowach (kadrów).

Ja bym pomyślał nad drogą nr 4, o ile dopuszczasz format DX (a dopuszczasz kompakt z jeszcze mniejsza matrycą).
Tak, też o tym myślałem i brałem pod uwagę. Z tymże, może nie jasno to napisałem w pierwszym poście, w wariancie C) kompakt ma tylko i wyłącznie stanowić proste i szybkie narzędzie do dokumentowania rodzinnych pstryków, no może jakieś bardziej wymyślne pstryki o ile kogoś najdzie.

Oczywiście Nikon D300s, za to więcej optyki i tu by było spore pole manewru. Body D300s jest pancerne, uszczelnione, ma punkty AF kryjące prawie całą matówkę, bardzo zaawansowane (i nawt kręci filmy). Lista zalet byłaby długa, jedyna "wada" (dla niektórych) to że to nie jest pełna klatka. Obiektywy do D300: nikkor 17-55/2.8 i 70-300VR. 15 mm dziury między zakresami bym sie nie przejmował.
Tak D300s to dobry sprzęt, ale ja szukam czegoś bezkompromisowego, tzn czegoś do czego nie miałbym odczucia, że można coś więcej, a tutaj tak bym miał (chodzi o pełną klatkę).

Natomiast jeżeli chodzi o obiektywy w przypadkach wariantu A) i B), to na początek chciałbym spróbować z jakimś rozsądnym zoomem z zamiarem szybkiego i systematycznego rozbudowywania sytemu - chcę porobić trochę zdjęć na różnych ogniskowych i zobaczyć, na których robi mi się najlepiej, na sucho wogóle nie potrafię sobie tego wyobrazić - docelowo myślę o zestawie stałek. Tak samo w przypadku wariantu C) też planowałbym w miarę szybki zakup 1-2 kolejnych stałek, po sprawdzeniu której bym potrzebował (krótszej, czy dłuższej ogniskowej).