Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 22 z 22
    Oszczędny w słowach Awatar taboo
    Miasto
    Józefosław

Domyślnie

Witam,

Bardzo Wam wszystkim dziękuję, wypowiedzi pomogły mi w podjęciu decyzji.

Podsumowując:

1. Chcę kupić aparat na "lata". Nie jestem gadżeciarzem i nie potrzebuję zmieniać sprzętu co sezon. Kupuję solidny sprzęt i używam go przez lata.
    2. Nie zależy mi w ogóle na kręceniu filmów
    3. Będę używać NEF'ów
    4. Zdjęcia chcę przeglądać głównie na odbitkach i większość 20 x 30 i 15 x 21

Widzę, że D700 prowadzi jako solidny i uniwersalny aparat. Do tego dobiorę sobie zestaw obiektywów - stałek. Na początek 50mm. Jak się z nim oswoję, to zobaczę jakie ogniskowe są mi potrzebne. Później grip, sabina, kolejne stałki. W ten sposób "opędzę" rodzinę oraz od czasu do czasu moje próby zrobienia emocjonującego zdjęcia.
    Jeżeli chodzi o analoga, a przede wszystkim średni format, to jak będę miał przypływ gotówki, to kupię sobie coś używanego i zobaczę z czym to się je.

Oczywiście zapraszam do dalszego komentowania, bo zakup zrobię dopiero pod koniec miesiąca, a nóż widelec może utwierdzicie mnie bardziej w mojej decyzji lub może ktoś ją zmieni,
    smacznego,
    taboo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez taboo Zobacz posta
    Jacek_Z, masz racje, ja też to wiem. Jak kupię aparat, to wiem, że za rok spadnie jego cena, ale nie obchodzi mnie to, bo chcę go używać kilka - kilkanaście lat. Z optyką mam tak, że wiem, że biorę słabą, bo nie wiem jaką chcę docelowo (chodzi o ogniskowe), chcę posmakować, popróbować co bym potrzebował. To chyba normalne ?...
    może lepiej kupić coś tańszego za powiedzmy 1k nawet do tego niezłe szkło zamiast próbować i później rzucić sprzęt w kąt bo automatycznie super puszka nie robi pięknie skomponowanych zdjęc nie mówię że w tym przypadku misi tak być
    widzę skaczesz po aparatach, szkłach itd dla mnie to taki trochę słomiany zapał bo chcesz nakupić dużo gratów i nie tylko wewnątrz systemu ale tez poza (sredni format)

PS jesli ktos ma za duzo kasy lub lepiej może mi przekazać troche bezcennej wiedzy i umiejetnosci to prosze o priv
    Ostatnio edytowane przez rewddd ; 03-01-2010 o 03:43
    F50 | D80 | D100
    Krytykując podaj wskazówki żeby inni robili lepsze zdjęcia
    Tesknie za D90/D50 | N 50 1,8 | T 28-75 2.8 | Nissin Di622 | Gripem Nie tesknie za: T 75-300 4-5,6

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów