Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie Zwiększenie kontrastu w C-41?

Witajcie, mam pytanie takie jak w temacie. Ja jestem kompletny świeżak w temacie analogów, a gość z labu w którym wywołuję sam się przyznaje, że nie ma za dużego pojęcia o tym, bo on tam tylko na etacie siedzi..

Czy jest możliwe podciągnięcie kontrastu podczas robienia odbitek w labie? Wiem, że mogę zmienić film na bardziej kontrastowy, wiem też, że mogę niektóre manualne filmy forsować, przez co też zwiększę kontrast. A co z filmami C-41? Zależy mi na kilku dobrych pstrykach, które wg mnie dużo tracą przez mały kontrast.

Jeśli palnąłem jakąś głupotę - wybaczcie
    Pozdrawiam, Kamil
    Analogowo i manualnie: 12XP i ChCE3 :: S18/3,5 :: CZ35/2,4 :: H58/2,0 :: V70-210/4,5-5-6 :: P135/2,8 :: DC25

Domyślnie

Praktycznie wszystkie odbitki z negatywów są teraz naświetlane cyfrowo przez lab. Negatyw jest skanowany i potem z tego skanu naświetlany jest papier. Z tego wniosek, że kontrast można modyfikować na etapie skanowania. Porozmawiaj z pracownikiem labu, czy raczy Ci coś takiego zrobić.
    Jarek

Domyślnie

j.w. wszyskto jest skan i odbitka.

Najprościej. Oddaj klisze do skanowania, obrobisz plik cyfrowy jak potrzeba i oddaj wtedy do wywołania.

Domyślnie

Kurde, jak to tak działa, to chyba zacznę kompletować własny sprzęt do ciemni.. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
    Pozdrawiam, Kamil
    Analogowo i manualnie: 12XP i ChCE3 :: S18/3,5 :: CZ35/2,4 :: H58/2,0 :: V70-210/4,5-5-6 :: P135/2,8 :: DC25

Domyślnie

To będzie najlepsze rozwiązanie
    www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaeF Zobacz posta
    Kurde, jak to tak działa, to chyba zacznę kompletować własny sprzęt do ciemni.. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam
    Cz-b owszem ale trudno będzie opanować kolor w ciemni, raczej nie polecam. Łatwiej będzie poprosić laboranta żeby podbił ten kontrast, ewentualnie skanować i głaskać w PS

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów